Uit den Ouden Doosch: Star Wars episode IV: A new hope (1977)

Toen het begon

Er was eens, in een als flower power bestempeld decennium, een film die jaren later nog steeds ongekend populair is. Nee, we hebben het niet over The Godfather (1972), Taxi Driver (1976) of Rocky (1976). Allen films die ook nu nog populair zijn en in menig pubquiz worden aangehaald. Nee, in deze Uit den Ouden Doosch bekijken we de film die zorgde voor een ware rage en waarvan de reeks deze maand (nu echt?) aan een einde lijkt te zijn gekomen. Tijd om de hele reeks weer eens opnieuw te bingen, beginnend met Star Wars episode IV: A new hope.

Mark Hamill als Luke Skywalker

Het verhaal

Menig Star Wars fan kent de twee kampen uit het verhaal. Of je bent voor het keizerrijk, of je sluit je aan bij de rebellen. In Star Wars episode IV heeft het keizerrijk de galaxy in een stevige houdgreep. Er zijn geen Jedi-ridders meer maar een kleine groep rebellen durft het aan om terug te vechten. De legendarische Darth Vader (met de stem van James Earl Jones), de trouwste dienaar van de keizer, moet de geheime rebellenbasis vinden en deze vernietigen. Prinses Leia (Carrie Fischer) wordt daarom gevangen genomen maar weet nog wel snel een noodsignaal te versturen. Dit signaal komt terecht bij Luke Skywalker (Mark Hamill), een boerenknecht die bij zijn oom en tante woont. Omdat hij hoort dat zijn vader een Jedi-ridder is geweest gaat hij het avontuur aan om Prinses Leia te redden. Dit kan hij natuurlijk niet alleen. Samen met Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness), Han Solo (Harrison Ford), Chewbacca (Peter Mayhey), R2-D2 (Kenny Baker) en C-3PO (Anthony Daniels).

Darth Vader (David Prowse)

Tijdloos of melkkoe?

De Star Wars reeks kende een daverend succes met deze eerste film. De eerste trilogie werd afgemaakt met de films The Empire strikes back (1980) en Return of the Jedi (1983). Veel fans van de films zeggen dat dit de beste trilogie is en dat de delen 1 t/m 3 (die dus pas later verschenen) eigenlijk helemaal niets zijn. Dat kan te maken hebben met het slechte acteerwerk, maar dat is een hele andere discussie. Ondertussen kent de Star Wars reeks verschillende spin-offs zoals een film over Han Solo zelf, of de aangekondigde film over Obi-One Kenobi. Rogue One is daarentegen weer een mooie film 0 (een prequel van deel 4).
Tegenwoordig vaart Star Wars onder de vlag van Disney en is er een heel ‘nieuw’ personage toegevoegd. Baby Yoda spreekt zelfs niet-fans tot de verbeelding in de nieuwe hitserie The Mandalorian. Dragen deze spin-offs echt iets bij of is het uitmelkerij van een merk? Wat je mening ook is, Star Wars is en blijft een tijdloze serie. Iets wat hier op een positieve manier aan bijdraagt zijn de rollen van Mark Hamill en Carrie Fisscher in de laatst verschenen trilogie. De Star Wars gemeenschap is ook een hele sterke gemeenschap. Dit werd bijvoorbeeld duidelijk na het overlijden van Carrie Fisscher, waarna Star Wars fans wereldwijd de straat op gingen en met hun lightsabers een eerbetoon brachten.

 

Geschreven door
Stephanie van Baggem heeft Geschiedenis en Oudheidstudies gestudeerd en heeft mede daardoor een voorliefde voor historische romans. Ze klimt graag in de pen en schrijft columns, artikelen en verhalen. Ze probeert de verhalen tussen de regels te vinden en gelooft dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.