10 Anime series die het kijken meer dan waard zijn

Anime is al lange tijd immens populair in Azië en dan met name in Japan. In het Westen werd door de meerderheid vrij lang arrogant op deze “tekenfilmpjes” neergekeken. Met al die kleuren en enthousiaste personages, veelal vergezeld van heftige vecht-scènes, moest dat wel iets zijn voor kinderen of gekke Japanners. Veel Nederlandse kinderen hebben er inderdaad naar gekeken en doen dat nu ze volwassen zijn nog steeds. De onderschatting van Anime komt dan ook steeds minder voor en wanneer ik spreek met een leeftijdsgenoot, reageren zij steeds vaker dat ook zij deze series met veel plezier kijken.

Anime is namelijk verre van kinderachtig. Het zal er zeker van afhangen welke serie je kijkt, maar dat geldt net zo goed voor al onze Westerse producties. Wie de moeite neemt even door de kleurrijke tekeningen en grote, stralende ogen heen te kijken, ontdekt een compleet nieuwe wereld aan mogelijkheden voor de fervente seriekijker. Er zijn komische Anime, drama’s, thrillers, noem het maar op. Het is tijd om met jullie mijn lijstje te delen van Anime die ik iedereen aan zou raden. Geef het een kans en wie weet, misschien kennen straks weer wat meer mensen het schaamtegevoel dat je krijgt nadat je er zeventig afleveringen in een week doorheen hebt gejaagd.

1. Bleach

Kurosaki Ichigo is op het eerste oog een redelijk normale scholier, behalve dan het feit dat hij geesten kan zien. Wanneer hij in aanraking komt met een slechte geest, leert hij van het bestaan van Soul Reapers. Dit zijn strijders die slechte geesten proberen te verslaan en goede geesten over helpen naar het hiernamaals. Wanneer hij een vrouwelijke Soul Reaper Kuchiki Rukia redt, krijgt hij zelf de kans om ook een Soul Reaper te worden. Bleach is een serie met indrukwekkende en volwassen vecht-scènes, maar ook veel humor en hier en daar wat schattige personages. Deze tegenstelling werkte goed en het is dan ook niet voor niets dat de serie het 366 afleveringen lang heeft volgehouden.

bleach

2. Death Note

Waar Bleach onder de meer bekendere Animevorm valt (Veel kleuren, snelle vecht-scènes, regelmatig humoristisch), is Death Note uit een ander hout gesneden. Yagami Light is een briljante middelbare scholier. Hij heeft zo’n logisch denkvermogen dat hij op zijn jonge leeftijd zelfs al af en toe de politie heeft geholpen bij ingewikkelde zaken. Wanneer hij op een dag in het bezit komt van een Death Note, een boek waarmee je door iemands naam erin te schrijven hem of haar kan vermoorden, begint hij echter pas echt met zijn strijd tegen de criminaliteit. Dit is echter niet het zoveelste heldenverhaal. Light begint met het moorden van criminelen en de wereld is in rep en roer. Hij wil als god regeren over een wereld waar alleen mensen die hij moreel waardig acht in leven mogen blijven. Als de politie hun meest geniale adviseur “L” inschakelt, begint een duister schaakspel tussen deze twee jonge sherlocks. Death Note is een volwassen en intelligente Anime die je op het puntje van je stoel houdt. 37 afleveringen vol spanning en niet geschikt voor kinderen.

death-note

3. Katekyo Hitman Reborn

Sawada Tsunayoshi heeft het niet echt makkelijk. Hij is een beetje het sulletje van de klas en ook zijn cijfers zijn niet om over naar huis te schrijven. Een hoop verandert wanneer op een dag ineens Reborn op de stoep staat. Reborn ziet er uit als een baby, maar beweert de beste hitman van de wereld te zijn. De sterkste mafiafamilie uit Italië heeft hem naar Japan gestuurd om Tsuna klaar te stomen. Hij is namelijk uitverkoren om de nieuwe leider te worden van de Vongola familie. Met Reborn als tutor begint de tegenstribbelende Tsuna langzaam met het opbouwen van zijn eigen familie en komt hij erachter dat hij toch niet zo’n sulletje is als hij dacht. Katekyo Hitman Reborn is een sterke serie, met indrukwekkende gevechten en een sterk verhaal. Wees echter gewaarschuwd: de eerste (ongeveer) twintig afleveringen zijn vrij kinderachtig. Tot op een niveau dat ik zelfs bijna stopte met kijken. Mijn doorzettingsvermogen was echter alle moeite waard, want wat na die twintig afleveringen begon te groeien, is uiteindelijk één van mijn favoriete Anime geworden. Met 203 afleveringen ook weer een flinke berg entertainment.

giphy

4. Tokyo Ghoul

Tokyo Ghoul is weer een Anime die valt onder de iets duisterder noemer. Wanneer Ken Kaneki aan het einde van een date erachter komt dat het leuke meisje eigenlijk een Ghoul blijkt te zijn, verandert zijn leven voor altijd. Ghouls lijken op mensen en verbergen zich in de massa, maar zijn sterker dan mensen en hebben speciale wapens. Helaas zijn het voor mensen geen lieverdjes, want om te overleven eten Ghouls mensenvlees. Wanneer blijkt dat zijn date hem letterlijk als een “lekker hapje” beschouwt, moet Kaneki naar het ziekenhuis. Hier krijgt hij per ongeluk donororganen van een Ghoul en wordt hij een mix tussen mens en Ghoul. Met de hulp van een aantal nieuwe vrienden moet hij proberen zijn nieuwe leven en krachten onder controle te krijgen. Na twee seizoenen en 24 afleveringen wachten we vol spanning op seizoen drie.

tokyo-ghoul

5. Dragonball Z

Net zoals voor veel 90’s kids was mijn allereerste Anime Dragonball Z. Dit kwam namelijk ook in Nederland op de televisie. Het is ook de enige Anime die ik niet in het Japans kijk, want ik ben de Engelse stemmen gewend. Goku, hoofdrolspeler van de Dragonball serie, is inmiddels volwassen. Wanneer blijkt dat hij een Saiyan is, een buitenaards ras van vechtersbazen, komt ook zijn manier van leven in gevaar. Er zijn niet veel Saiyans meer over, maar zij die nog leven zijn onderweg naar aarde. Goku en zijn vrienden moeten sterker worden en snel, want de Saiyans komen niet naar aarde om vrienden te maken. Dragonball Z is ondertussen een wat ouderwetse Anime, maar blijft desondanks nog steeds een episch avontuur. Het tempo in de serie zou wat hoger kunnen, maar zodra de gevechten losbarsten zit je aan de buis gekluisterd. 159 afleveringen kijkplezier.

dragonball

6. Attack on Titan

De mensheid is teruggedrongen tot een beperkt gebied, afgezet met gigantische muren. De oorzaak hiervan zijn de Titans: gigantische en haast onverslaanbare reuzen die mensen opeten. Na een flink aantal jaren van relatieve rust, groeit de jonge Eren op binnen de muren met zijn vrienden Mikasa en Armin. Hij voelt zich echter boos en vernederd, omdat hij en zijn medemensen als vee zitten opgesloten. Wanneer een gigantische Titan plots verschijnt en een flink gat maakt in de buitenste muur, leert Eren echter pas echt de angst kennen die de Titans teweeg brengen. Zijn hele dorp wordt vernietigd en de mensheid houdt steeds minder grond over. Hij zweert er een einde aan te maken en alle Titans stuk voor stuk af te slachten. Attack on Titan is een vrij nieuwe en moderne Anime. Het tempo ligt hoog in zowel het verhaal als de actie. Op het moment komt seizoen twee eraan en zijn er 25 afleveringen te kijken.

giphy-1

7. Monster

Kenzou Tenma is een briljante Japanse chirurg die in Duitsland werkt en woont. Hij is verloofd met de dochter van de ziekenhuisdirecteur en alles lijkt perfect. Wanneer op een avond een gewond jongetje binnenkomt en even later een gewonde burgemeester, gaat hij tegen zijn orders in en volgt hij zijn hart. Hij redt het jongetje in plaats van de burgemeester die bepaalt hoeveel subsidie het ziekenhuis ontvangt. Deze keuze keert veel mensen tegen hem, maar wanneer deze mensen plots overlijden lijken zijn keuzes nog verdere gevolgen te hebben. Het jongetje dat hij gered heeft, blijkt niet zo onschuldig als hij dacht. Wat doe je als blijkt dat je het leven van een Monster hebt gered? Monster is een psychologische crimi-thriller van 74 afleveringen die zich afspeelt in Duitsland. Is toch weer wat anders dan vechtende ninja’s.

monster

8. Full Metal Alchemist: Brotherhood

Wanneer hun moeder gestorven is en hun vader bijna altijd weg is op reis, zijn de jonge broertjes Edward en Alphonse Elric wanhopig. Met behulp van Alchemy doen ze een poging om haar terug tot leven te brengen. Dit is echter het grote taboe van de Alchemy wereld. Het mislukt en Alphonse verliest zijn hele lichaam en Edward een been. Edward geeft ook nog een arm op om de ziel van zijn broertje aan een harnas te binden. De gehavende broers gaan een aantal jaar later samen op pad met een missie: de philosopher’s stone vinden en hun lichamen terug krijgen. Full Metal Alchemist: Brotherhood is een verbeterde remake en dus geen vervolg op de andere serie genaamd Full Metal Alchemist. De humor en het enthousiasme wordt afgewisseld met spannende gevechten en duistere momenten met een filosofische lading. Het wordt vaak genoemd als een van de beste Anime ooit gemaakt en bestaat uit 64 afleveringen.

giphy-2

9. Food Wars

Toen Food Wars me voor het eerst werd aangeraden moest ik hardop lachen. Een Anime over koks, waarbij koken bijna wordt neergezet als super spannende gevechten. Waar eten verheerlijkt wordt, maar ook beschreven en getoond op zo’n manier dat je er zelf constant honger van krijgt. Een komische serie, waarin mensen die iets heel lekkers eten soms even alle controle verliezen. Na een paar afleveringen was ik compleet verkocht. Volg Yukihira Soma op zijn pad om de beste kok te worden en zie hoe hij op de meest prestigieuze kookschool van Japan strijd na strijd aangaat met zijn concurrenten. Op het moment van schrijven zijn er 37 hilarische, eetlust opwekkende en kook-inspirerende afleveringen van Food Wars te vinden en er volgt zeer waarschijnlijk meer.

giphy-3

10. Naruto & Naruto Shippuden

De laatste Anime in ons lijstje is er eentje die voor mij altijd een speciaal plekje zal hebben. Jarenlang heb ik de avonturen gevolgd van Uzumaki Naruto. In het begin is Naruto een kleine onruststoker. Hij wordt door bijna het hele dorp gehaat en de jonge ninja weet niet wat hij misdaan heeft. Hij wil zo graag erkend worden dat hij maar allemaal streken uithaalt, zodat mensen in ieder geval zijn bestaan moeten erkennen. Het blijkt dat het dorp zo’n hekel aan hem heeft, omdat een groot monster, wat ooit het dorp heeft aangevallen en veel mensen heeft vermoord, in hem is opgesloten toen hij nog een baby was. Wanneer Naruto eindelijk klaar is op de ninja academy, krijgt de jongen die nooit wat goed kon doen eindelijk de kans om zichzelf te bewijzen. Naarmate de jaren vorderen worden de problemen groter, maar blijkt Naruto toch meer in zijn mars te hebben dan velen dachten.

De originele Naruto serie heeft een paar afleveringen nodig om op gang te komen, maar voor je het weet laat het je niet meer los. Het tempo ligt niet zo hoog als bij een kortere serie als Attack on Titan, maar het verhaal wordt verteld met zo’n rust en aandacht voor detail, dat het na vele honderden afleveringen alleen nog maar spannender en beter wordt. Naruto Shippuden is de vervolgserie, waarin Naruto een aantal jaren ouder is. Bij dit deel gaat de hele serie ineens nog een niveau omhoog en wordt alles wat volwassener en duisterder. Deze ontwikkeling is een beetje te vergelijken met die van de Harry Potter serie. In 705 afleveringen wordt het geweldige verhaal verteld van Naruto en zijn vrienden. Als je denkt nooit zo met een Anime personage mee te kunnen leven als met bijvoorbeeld een Game of Thrones personage: je bent gewaarschuwd. Naruto (en vooral Naruto Shippuden) is één van de weinige series, of misschien zelfs de enige serie, die bij mij ooit een traantje heeft weten los te maken.

giphy-4

Dit was ons lijstje weer voor deze week. Hopelijk hebben Anime liefhebbers een gevoel van blije herkenning en Anime nieuwkomers een gevoel van nieuwsgierigheid eraan over gehouden. Voor de nieuwkomers een kleine waarschuwing: langlopende Anime zoals Bleach en Naruto hebben soms de neiging fillers toe te voegen. Dit zijn vaak onbelangrijke verhalen die weinig met het grote geheel te maken hebben. Dit biedt de schrijvers meer tijd het grote verhaal verder te ontwikkelen. Dit kan het tempo soms erg vertragen en wie dit storend vindt, kan ze beter gewoon overslaan. Er zijn genoeg sites die aangeven welke afleveringen hieronder vallen. Voor de liefhebbers die bepaalde Anime missen in dit lijstje, zoals bijvoorbeeld Baccano, Hunter x Hunter of One Piece (de langst lopende Anime ooit), mijn excuses. Deze wil ik nog zien en wie weet zie jij jouw favoriete Anime wel weer in een lijstje verschijnen als ik tien series verder ben.

Geschreven door
Mark schrijft al jaren graag en geniet ook altijd van games, films en televisie. Bij Play Watch Read focust hij zich vooral op de games en dat doet hij met veel plezier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.