10 beste dierlijke acteurs

Er zijn Oscars, Emmy’s, Tony’s, Televizier-ringen, Golden Globes, Nobelprijzen, maar geen van deze awards zal ooit naar een dierlijke prestatie gaan. Zelfs de Gouden Kalf gaat nota bene aan de snoetjes van onze beestenvrienden voorbij. Hoogste tijd om eens wat erkenning te laten blijken voor de prestaties van onze mede-aardbewoners.

1. Toto

lijstje-dieren-toto

Het hondje van Dorothy Gale in The Wizard of Oz (1939) wordt gespeeld door een vrouwelijke terrier met de toepasselijke naam Terry. Zielig genoeg brak Terry haar pootje gedurende het filmen van The Wizard of Oz, waardoor enige tijd een stand-in is gebruikt. Terry kon gelukkig na haar genezing weer meedoen. Deze beroemde hond kreeg maar liefst 125 dollar per week voor haar acteerprestaties en speelde nog in 13 andere films, hoewel dit haar bekendste rol is. Het is zelfs een van de weinige honden die een biografie heeft, “I, Toto” (2001), geschreven door Willard Caroll.

2. Hedwig

lijstje-dieren-hedwig

Op Hedwig mogen wij best een beetje trots zijn, want deze uil die schitterde in de Harry Potter films wordt deels gespeeld door een Nederlandse uil. Hij woont in het Brabantse dorpje Asten en werd telkens voor de opnames overgevlogen. Dat deed hij natuurlijk niet zelf, daar had hij speciaal een eigen crew voor. Hij was tenslotte niet zomaar een uil, maar de uil die Hedwig speelde!

3. Willy

lijstje-dieren-willy

De ster in de film Free Willy (1993) is natuurlijk Keiko de Orka. Keiko betekent in het Japans “de gelukkige”, maar het leven van Keiko zat zeker niet mee. Keiko werd gevangen genomen en heeft rondgereisd tussen verschillende pretparken en daar moeten optreden. Na zijn rol als Willy is de Free Willy-Keiko foundation opgericht met als doel om Keiko weer vrij te laten in het wild. Dit bleek moeilijker dan gedacht. Het vervoer van Keiko was meerdere malen erg spannend, door falende landinggestellen en andere technische vliegtuigproblemen. Na jaren gevangenschap werd Keiko in 2002 eindelijk vrijgelaten, maar helaas komt hij in 2003 te overlijden door een longontsteking. Het hectische en problematische leven van Keiko stemt droevig, daarom krijgt hij een ereplaatsje in onze lijst.

4. Samantha

lijstje-dieren-samantha

Van de ene treurnis door naar de ander. Als je zegt niet te hebben gehuild om Samantha, de hond van Will Smith in I Am Legend (2007), dan ben je een leugenaar. Vanwege haar fenomenale en emotionerende acteerwerk verdient Samantha dan ook een plekje in deze lijst. Samantha werd gespeeld door twee honden, Abbey en Kona, en beiden lieten nogal toewijding aan hun vak zien. Voor het starten van het filmen vonden meerdere ‘dates’ plaats tussen Will Smith en de honden om elkaar wat beter te leren kennen. Uiteindelijk was Will Smith zo gehecht geraakt aan Abbey dat hij haar het liefst had geadopteerd, maar Abbey was ook erg geliefd door haar oorspronkelijke baasje. Will Smith moest afscheid nemen van Abbey, een scène die waarschijnlijk net zo hartverscheurend is als die in de film.

5. Shadowfax

lijstje-dieren-shadowfax

Goed, tijd voor een held. Shadowfax, of zoals wij hem misschien kennen; Schaduwvacht uit Lord of the Rings. Dit paard is het enige paard dat ook maar enigszins bij de heldhaftige Gandalf zou kunnen passen. Op het moment dat onze mensen, elven en dwergen in de grote problemen zitten, komt Schaduwvacht ons op topsnelheid tegemoet galopperen om de redder in nood te zijn. Schaduwvacht wordt gespeeld door een prachtig witte Andalusiër en heeft als een van de weinige paarden in Lord of the Rings géén extra ‘pruik’ om meer volume in zijn manen te brengen.

6. Lassie

dog-220444_960_720

Over helden gesproken. Deze lijst zou natuurlijk niet compleet zijn zonder Lassie. Lassie is inmiddels bijna door meer acteurs gespeeld dan James Bond, wat logisch is als je bedenkt dat Lassie al bestaat sinds 1943! In de oorspronkelijke film werd de hond gespeeld door de lieve collie Pal en meerdere zoons en dochters van Pal hebben in zijn poot-sporen getreden. Op de set kreeg Lassie een hoop aandacht met twee persoonlijke trainers en drie stand-in-Lassies (één voor de repetities, één stuntdouble en één voor de gevaarlijke gevechten). Een echte ster dus!

7. Salem 

lijstje-dieren-salem

Honden overheersen in deze lijst, maar laten we ook ons andere favoriete huisdier niet vergeten, de kat! Salem is de kat van familie Spellman in Sabrina the Teenage Witch. Salem werd gespeeld door maar liefst vier verschillende katten, genaamd Elvis, Lucy, Witch en Salem. En omdat de makers van de serie erg gesteld waren op diervriendelijkheid (en misschien omdat katten zich niet zo gemakkelijk laten trainen), zijn er ook delen van de rol die door een mechanische pop gespeeld worden. Maar dat mag de pret niet drukken, Iron Man is ook niet volledig Robert Downey Jr., niet waar? Salem is een heerlijke sarcastische kat, precies wat we ons zouden voorstellen als katten daadwerkelijk zouden kunnen praten.

8. Jack 

lijstje-dieren-jack2

Kijk, dit is dus bijvoorbeeld wél echt een rotbeest. Maar zijn acteerprestaties zijn fenomenaal! Jack wordt gespeeld door minstens vier kapucijnapen, genaamd Tara, Levi, Chiquita en Pablo. Schreeuwend en krijsend vliegt Jack over het schip samen met Captain Barbossa, zijn baasje. En die vervloeking is doodeng, maar hij speelt hem toch wel met enige overtuiging.

8b. Marcel 

lijstje-dieren-marcel

Nóg een kapucijnaapje, maar deze is wel iets gezelliger dan Jack. Marcel is het apenvriendje van Ross Geller in het eerste seizoen van Friends. Deze primaat wordt gespeeld door Katie en heeft daarna een glansrijke acteercarrière gehad. Ze speelde onder andere nog in Bruce Almighty en 30 Rock en doet ze werk in reclames en met Ariana Grande. Kortom, helemaal niet slecht voor een aap en een stuk beter dan een paar van haar co-acteurs in de serie.

9. Eddie

eddie-the-dog-frasier-tv-show-photo-gc

Nóg een hond, maar deze verdient zijn plekje dan ook wel. Eddie, gespeeld door Moose, is de allerpopulairste hond van televisie door zijn rol in de sitcom Frasier. In de laatste twee seizoenen werd hij vervangen door zijn eigen zoon, Enzo. Op het hoogtepunt van zijn carrière ontving Moose meer fanmail dan zijn menselijke co-acteurs. Om Eddie overtuigend lief te laten zijn was het af en toe wel nodig om een blikje hondenvoer over iemands gezicht te smeren…

10. Amerigo

lijstjes-dieren-sinterklaas_op_paard

Deze mag natuurlijk ook niet ontbreken uit de lijst, de trouwe vriend van onze enige echte Sinterklaas. Deze schimmel heeft van 1990 tot 2010 brave dienst gedaan voor de goedheiligman, zijn eigen leven riskerend stappend over de daken van Nederland. Wisten jullie dat de schimmel van de Belgische Sinterklaas ‘Slecht-Weer-Vandaag’ heet? En het vierbenige dier dat nu Amerigo speelt heet eigenlijk Okki, omdat de échte Amerigo toch eigenlijk te oud werd voor zijn baantje.

Dit is al een hele lijst… En dan hebben we het nu nog niet eens gehad over Flipper, Commisaris Rex, Black Beauty, 101 Dalmatiërs, Babe en Hachi (en waarschijnlijk zijn we nog veel meer beestachtig goeie prestaties vergeten). Kortom, wij stellen voor dat de beestencategorie toegevoegd kan worden aan de Oscars. Lijkt ons volkomen terecht!

Geschreven door
Maren is een 23-jarige studente Mediawetenschappen. Zoals elke vrouw van deze leeftijd is ze vooral gek op romantische komedies in haar vrije tijd. Af en toe een intellectueel hoogstandje kan ze echter af heus ook wel waarderen en historische klassiekers behoren tot één van haar fascinaties. Met horrorfilms hoef je echter dan weer níet aan te komen zetten, want dan kan Maren haar nachtrust vaarwel zeggen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.