10 Beste filmsoundtracks

Nadat ik getuige was van hoe filmcomponist Hans Zimmer de show stal in de Ziggo Dome, werd mij weer eens duidelijk hoe belangrijk een goede soundtrack voor een film is. Vandaag bespreek ik dan ook mijn favoriete filmsoundtracks.
De filmwereld kent meerdere fenomenale filmcomponisten en er zijn diverse soundtracks te noemen die een film dat beetje extra emotie kunnen meegeven. Soundtracks komen bij elk filmgenre aan bod, daardoor zijn er veel uiteenlopende soundtracks die het luisteren waard zijn.

1. Pirates of the Carribean

Sinds de eerste piratenfilm in 2003 op het witte doek verscheen, is de soundtrack van Hans Zimmer en Klaus Badelt niet meer weg te denken uit welke lijst dan ook. De bekende muziek werd gebruikt bij alle vervolgfilms en kent een enorme fangroep.
2. Titanic

Een andere soundtrack die niet weg te denken is uit de diverse muzieklijsten is James Horner’s muziek uit de meest romantische dramafilm ooit: Titanic. James Horner zette een soundtrack neer waar de emoties van begin tot eind geprikkeld worden. Geef daarnaast Celine Dion een microfoon en een doos tissues is hoognodig. James Horner ontving zelfs twee Oscars voor zijn creatie: Beste Sountrack én Beste dramatische soundtrack!
3. The Gladiator

Een andere soundtrack van Hans Zimmer is de film Gladiator (uit 2000), waarvoor de Duister een Oscarnominatie ontving. Deze soundtrack heeft zoveel emotionele lading dat je geen beelden nodig hebt om het drama te voelen.
4. Schindler’s List

De dramatische klanken van de viool uit het oorlogsdrama Schindler’s List zijn net zo pakkend als voorgaande soundtracks. De film won een Oscar voor beste film. Ook de muziek van John Williams wist een Oscar te bemachtigen.
5. The Lord of the Rings

Een hele ander soort film is het fantasievolle The Lord of the Rings. De muziek van Howard Shore is gebruikt voor de hele trilogie en brengt daarmee een stuk herkenning met zich mee. De muziek is niet weg te denken uit de films en is daarmee één met het verhaal.
6. Star Wars

Net als bij The Lord of the Rings is Star Wars een filmreeks waarbij steeds dezelfde muziek van componist John Williams wordt gebruikt, weliswaar met hier en daar wat veranderingen. Al sinds de eerste film uit 1977 is deze muziek niet meer weg te denken. Een Star Wars film zonder de bekende soundtrack zou geen echte Star Wars film zijn.
7. Legends of the Fall

Deze romantische dramafilm ben ik pas gaan kijken, nadat ik de muziek van James Horner leerde kennen. Ook deze soundtrack geeft zoveel emotionele lading mee dat je een doos tissues nodig hebt om de film door te komen. Voor zijn werk werd Horner genomineerd voor een Golden Globe.
8. Twilight

Deze vampierenreeks is qua verhaal absoluut niet de beste uit de lijst, maar deze films laten duidelijk zien hoeveel een goede soundtrack kan bijdragen aan het totaalplaatje van een film. Carter Burwell was verantwoordelijk voor de muziek uit de eerste film. Alexandre Desplat borduurde hier in de vervolgfilms op voort en gaf er zijn eigen draai aan.
9. Love Actually

Love Actually is eigenlijk een film die totaal niet past in deze lijst. Toch is Craig Armstrong dankzij zijn themasong de lijst ingekomen. De romantische zwijmelmuziek brengt je zeker in een positieve en romantische flow.
10. The Last of the Mohicans

Tot slot de prachtige film over de strijd tussen de Indianen en de Engelsen en Fransen in het Amerika van 1700. De muziek van Trevor Jones en Randy Edelman brengt je mee naar de geschiedenis van het land, met onder andere trommelgebruik. De soundtrack werd genomineerd voor een Golden Globe.
Naast deze 10 zijn er uiteraard veel meer prachtige soundtracks te benoemen. Alleen al Hans Zimmer, John Williams en James Horner zouden een lijst van ‘beste 50’ kunnen vullen. Daarnaast heeft iedere Disneyfilm muziek die ervoor zorgt dat je wordt meegezogen in het sprookje. Ook deze muziek kan een hele eigen lijst vullen. Laat vooral in de reacties weten van welke filmsoundtrack jij absoluut geen genoeg kan krijgen! 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.