10 filmhuisfilms die je gezien moet hebben

Binnen het filmhuis-genre kennen we bekende en minder bekende titels. Over de jaren heen zijn er in elk geval genoeg titels uitgebracht die absoluut de moeite van het kijken waard zijn. Ongetwijfeld zijn er behalve deze tien titels nog veel meer te noemen, dus voel je vooral vrij om jouw eigen klassiekers te benoemen! Hier in elk geval alvast tien titels die je zeker eens gezien moet hebben.

1. Trainspotting

Dit is eigenlijk een titel die bijna iedereen inmiddels wel kent, maar toch is dit niet voor niets. Trainspotting kwam in 1996 uit, en hoewel de film een zwarte komedie moet voorstellen is het thema en het verhaal ook behoorlijk tragisch en schokkend. Het verhaal is geschreven door auteur Irvine Welsh, en samen met Danny Boyle heeft hij het verhaal verfilmd. Een ding is zeker: er zijn maar weinig films die zo goed het leven van een verslaafde weten neer te zetten zoals dit in Trainspotting is gedaan.

2. Juno

Een prachtige film waar een relatief eenvoudig plot qua emoties zo goed is neergezet dat je weinig anders kan dan meeleven met de karakters. In Juno volgen we de gelijknamige hoofdrolspeelster (Ellen Page) die als tiener per ongeluk zwanger wordt. Omdat ze nog zo jong is, besluit ze het kindje af te willen staan aan adoptie-ouders, waarmee ze gedurende haar zwangerschap steeds intensiever contact onderhoudt. Het verhaal is erg realistisch, en de film is vooral zo goed omdat de film zonder opsmuk of overdrijving is neergezet. Echt een aanrader om te kijken dus.

3. Fear and Loathing in Las Vegas

Deze film is er een die behoorlijk vreemd is, maar desondanks erg bekend. Met Johnny Depp in de hoofdrol is deze film een grote trip door Las Vegas, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Met ongeveer de helft van de scènes waarin Raoul Duke (Johnny Depp) zich in een drugstrip bevindt, roept deze film vooral een unheimisch gevoel op. De verhaallijn is hier van ondergeschikt belang en voor sommigen is de film lastig te begrijpen. Toch weet deze film met zijn unieke beelden en scènes de kijker te boeien. Om er zelf een mening over te vormen kun je het beste zelf gaan kijken.

4. Donnie Darko

Niet te verwarren met de film Donnie Brasco (een Amerikaanse Gangsterfilm) is Donnie Darko een film met een lastiger te bepalen plot. De film is surrealistisch en bevat vooral een filosofische boodschap: ‘Als je alles over zou kunnen doen, wat zou je dan veranderen?’. Donnie is een buitenbeentje die worstelt met de reden van zijn eigen bestaan en houdt zich, na het krijgen van een boodschap van kluizenaar Roberta Sparrow, steeds obsessiever bezig met het fenomeen tijdreizen. Met de toen nog piepjonge Jake Gyllenhaal in de hoofdrol, weet regisseur Richard Kelly een toffe film neer te zetten met een heerlijke jaren 80 vibe. Kijken dus!

5. Die Welle

Die Welle is een Duitse film uit 2008, geregisseerd door Dennis Gansel. Het verhaal is gebaseerd op het sociaal-psychologische experiment genaamd De Derde Golf, dat in 1967 werd uitgevoerd door een middelbare-schooldocent in Amerika. In dit experiment laat de docent zijn leerlingen vijf dagen lang denken dat zij onderdeel zijn van een superieure groep leerlingen, met als doel hen te laten ervaren hoe het Nazi-Duitsland is ontstaan. De film werd in Duitsland – maar ook hier in Nederland – een groot succes.

6. La Vita e Bella

Om nog even in het genre van de Tweede Wereldoorlog te blijven, is nummer zes La Vita e Bella. Dit is een Italiaanse film uit 1997. Het verhaal gaat over een positieve, vrolijke Joodse man die zijn leven opbouwt ten tijde van het groeiende antisemitisme rond de jaren 30 en 40. Kort daarop wordt hij opgepakt en weggevoerd naar een concentratiekamp. Deze film is dan wel twintig jaar oud, toch is deze nog steeds erg mooi om gezien te hebben.

7. Elephant

Elephant is een zeer bijzondere film van Gus van Sant. De film dankt zijn uniekheid aan de bijzondere manier van filmen: bijna alle scènes zijn opgenomen terwijl de camera achter de tieners aan gaat, en zij bijna alleen maar van achteren worden gefilmd. Er zit ook een scène in die ruim vijf minuten duurt en is gefilmd met een steadycam. Het verhaal is gebaseerd op de schietpartij op Columbine High School, en kan vandaag de dag nog steeds als actueel thema gezien worden.

8. Eternal Sunshine of the Spotless Mind

In deze film zie je Jim Carrey in een van zijn serieuzere rollen. Samen met Kate Winslett vertolkt hij de hoofdrol. Hij is een gedeprimeerde man die niet over de breuk met zijn ex-vriendin heen lijkt te komen. Om van zijn intense liefdesverdriet af te komen doet hij mee aan een programma waarin zijn herinneringen aan haar en alle bijbehorende gebeurtenissen uit zijn geheugen worden gewist. Een zeer bijzonder verhaal in een erg mooi gefilmde setting.

9. Being John Malkovich

Craig Schwartz, gespeeld door John Cusack, is een werkloze poppenspeler. Als hij met zijn poppenspel niet aan de bak komt vindt hij een baan als archief-medewerker. De afdeling genaamd 7½ is met zijn halfhoge plafonds bijzonder te noemen. Op deze afdeling vindt hij ergens achter een dossierkast een deur met daarachter een tunnel. Als hij hier doorheen kruipt, komt hij terecht in het lichaam van John Malkovich, en kan hij voor enige tijd zijn lichaam besturen en daarmee zijn leven lijden. Ook deze film is weer bijzonder absurdistisch maar bevat ook veel humor. Dat de film diverse prijzen – waaronder een BAFTA – heeft gewonnen is ook niet verwonderlijk.

10. Er ist wieder da

We sluiten dit lijstje af met nog een Duitse film. In Er Ist Wieder Da komt niemand minder dan Adolf Hitler weer tot leven, in het jaar 2014. De meeste mensen die hij tegenkomt denken dat hij een acteur is die Hitler vertolkt. Het duurt hierdoor niet lang of hij krijgt landelijke bekendheid, met alle gevolgen van dien. Hitler ziet hiermee namelijk zijn kans schoon om opnieuw zijn macht te laten gelden. Intussen grijpt er niemand echt in, omdat iedereen uitgaat van een satirisch typetje in plaats van de echte Führer.

Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.