10 films die je als 90’s kind sowieso kent

Hoewel er nog een aantal titels in dit lijstje staan die officieel niet in de jaren negentig zijn uitgekomen, ben je er als 90’s kind niet aan ontkomen. Iedereen kent nog wel de tijd dat films die op tv kwamen werden opgenomen met de videorecorder, om ze later nog super vaak te kijken, terug te spoelen en weer te kijken. De reclame spoelde je ook gauw door, want daar had je toch niets aan. Nee, het ging om deze tien (en uiteraard nog vele andere) gouden titels waar je ongetwijfeld in die tien jaar wel een keer mee geconfronteerd bent.

1. Honey I Shrunk The Kids

Een van de klassiekers waar je ongetwijfeld mee geconfronteerd bent geweest in je jeugd. Deze film bevatte best leuke grappen, de special-effects waren nog best oké (zeker voor die tijd) en het was vermakelijk voor jong en oud. Zelfs voor de nerds was het een toffe film om te zien, mits je natuurlijk wel een oogje dichtkneep voor de wetenschappelijk onmogelijke uitvinding.

2. Monkey Trouble

Een stoer en lichtelijk recalcitrant meisje die een aapje als geheim huisdier krijgt, hoe cool is dat? Ouders in die tijd zullen waarschijnlijk gek zijn geworden van het gezeur om zo’n ‘leuk’ aapje als huisdier en vooral de meiden zullen stante pede een petje hebben gewild om achterstevoren te dragen. De film is een echte familiefilm, die nog best wel pittige onderwerpen aansnijdt over bijvoorbeeld diefstal. En dan was er nog die tranentrekkende scène waar het aapje moest kiezen met wie hij mee wilde…

3. Baby’s Day Out

Men neme een ondernemende baby, overbezorgde (en onoplettende) ouders die een beloning uitloven voor de vondst en drie op geld beluste criminelen, en je hebt een film vol hilariteit. Met humor die doet denken aan bijvoorbeeld Home Alone en het vrolijke hummeltje dat heel New York City doorkruipt alsof hij een toerist is, is Baby’s Day Out een van die titels die door de opgroeiende jeugd uit die tijd massaal is bekeken.

f6c32a08210e4182a10b94d8ffcc583a

4. Child’s Play

‘Nee man! Die Chucky was echt niet eng!’. Een van de meest uitgesproken opmerkingen van die tijd. En dat was ook wel zo, wat een knullige pop en slechte special-effects. Een hoop vonden het eerder hilarisch dan eng… Totdat je de film alleen keek. Dan durfde je je voeten niet eens meer van de bank te halen, zo spannend was het!

9360c7202b05c2098dd18363a44214ec

5. Home Alone

De feestdagen zijn nog maar net voorbij en iedereen zal inmiddels wel weer doodgegooid zijn met deze titel. Maar eerlijk is eerlijk, Home Alone is zo’n succesvolle titel uit die tijd dat menig jaren negentig kind (zo niet alle) wel een bepaalde herinnering heeft bij deze film… en jaren tweeduizend… en de toekomstige generaties. Want er is bijna geen andere titel te verzinnen die nu nog steeds, twintig jaar later, elk jaar weer met de feestdagen getoond wordt op de tv.

f4949aeaaee5183ac4e60f2947719a8c

6. Space Jam

Basketbal was echt hot in de jaren negentig. Bijna alle jongens zijn wel door de fase gegaan dat zij NBA-kaarten verzamelden. Michael Jordan was dan ook favoriet. Deze man werd vervolgens gecombineerd met de maffe karakters van Looney Tunes en voila! Een favoriete film die niet meer weg te denken is. En dat slechte acteerwerk van Jordan vergeven we hem wel.

7. Police Acadamy

Mahony, Hightower, Commandant Lassard, Lieutenant Harris, ‘Wie is er niet groot mee geworden?’ zou je haast zeggen. De films, want er waren maar liefst zeven delen en een serie, zijn grotendeels uitgekomen in de jaren tachtig. En toch was deel een zelfs tien jaar later nog een groot succes, en kent iedereen wel een (of meer) van de delen. En dan hebben we het nog niet eens over de vele pogingen om ‘die ene politieagent met de gave geluidjes’ (Larvelle Jones) na te doen.

222140366cc430d1f3479145124f92d1

8. Jumanji

Een van de tofste rollen die Robin Williams in de jaren negentig heeft gehad is toch wel die in Jumanji. Deze film is ook een familiefilm, maar was nog best spannend voor zijn tijd. Een betoverd bordspel dat, als je eenmaal begonnen bent met spelen, niet eindigt tot iemand met zijn pion bij het einde is. De vakjes hadden elk een cryptische omschrijving, gevolgd met het loslaten van allerlei wilde dieren. Oh ja, en Robin Williams als een Tarzan-achtig figuur.

9. Gremlins

De Furby is niet voor niets uitgevonden, ze hadden nogal veel weg van de allerschattigste Gizmo. Gelukkig veranderen Furbies niet in die akelig enge beestjes als ze in aanraking komen met water. Ook Gremlins is een film die, net als Home Alone, nog jaarlijks rond de feestdagen niet ontbreekt op de Nederlandse televisie. En hoewel de meeste jongeren van de huidige tijd hier waarschijnlijk geen snars van snappen, voelt de generatie uit de periode van de Gremlins nog steeds nostalgie. Hoe irritant herhalend de film ook is. Oké, nog een keertje dan:

9fc2a969f676d9f5e441cf436afc6510

10. Look Who’s Talking

Het lijkt wel een trend te zijn geweest: films met baby’s in de hoofdrol. Bij Look Who’s Talking kregen we een kijkje in de geest van een baby; hij werd gevoice-overed waardoor we konden horen wat hij allemaal dacht. Doorgaans werden zijn onwetende ouders (John Travolta en Kirstie Alley) gediend van een scherpe, sarcastische en humorvolle repliek. Zelfs vandaag de dag is het nog best een geinige film om te kijken.

Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.