10 films over het nobele vak van vaderschap

Recentelijk ben ik de trotse vader geworden van een prachtige dochter genaamd Gaia. Dat kleine wezentje zet heel mijn wereld op zijn kop. Wat eerst rechts was blijkt nu links te zijn en dingen die je altijd heel makkelijk vond, zijn nu ineens heel lastig. Want zo’n kleine meisje is heel fragiel en mijn kolenschoppen zijn dat allesbehalve. Maar door de filmliefhebber die ik ben, zoek ik natuurlijk naar inspiratie in de filmwereld.

Ladri di biciclette (1948)


Misschien wel de meest menselijke film over het proberen om te zorgen voor je familie. Antonio Ricci heeft net een nieuwe baan gekregen waarin hij overal in de stad advertenties moet opplakken, maar dan wordt zijn fiets gestolen en werkelijk alles hangt er vanaf dat hij die weer terugvindt, zodat zijn gezin niet sterft van de honger. Prachtige film die iedere liefhebber hoort te kijken.

The Godfather (1972)


Waarschijnlijk niet de eerste film waar je aan zou denken als het gaat om vaderschap. Toch is de rol van Don Vito Corleone als vader zo alles overschaduwend, dat hij tot in de vervolgfilms nog aanwezig is. Ook al is hij overleden.

The Incredibles (2004)


Mr. Incredible en Elastigirl zijn de ouders van Violet, Dash en Jack Jack. Op het eerste gezicht zijn ze heel normaal. Ze leven hun burgerlijke leventje in een buitenwijk omdat de overheid even geen behoefte meer heeft aan superhelden. En laat ze dat nu net zijn. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan dus is deze incredible familie al snel weer bezig om de wereld te redden. En wie zegt dat je geen goede vader kunt zijn én de wereld kan redden?

Big Fish (2003)


Edward Bloom zit barstensvol met fantasie, en daar charmeert hij menigeen mee. De relatie met zijn zoontje Will gaat echter een heel stuk stroever. Will is namelijk zoals veel kinderen zijn, heel erg sceptisch en vind het eigenlijk maar irritant dat zijn vader in een soort droomwereld lijkt te leven. Hij heeft het gevoel zijn vader niet echt te kennen. Wat volgt is een prachtig verfilmd verhaal met schitterende fantastische elementen.

Finding Nemo (2003)


Het zal je maar gebeuren. Zwem je lekker met je zoontje in de zee, wanneer plots een paar duiker je zoontje ontvoeren en meenemen naar een aquarium van een tandarts. Wat doe je dan als vader? Juist, je gaat to the rescue. Dat kan hij echter niet helemaal alleen dus krijgt hij onderweg hulp van de meest uiteenlopende zeebewoners, waaronder van Dory, de meest vergeetachtige vis in de oceaan.

Taken (2008)


Wat moet je niet doen bij een vader? Juist, zijn dochter ontvoeren! En zeker niet als de vader van die dochter Liam Neeson heet, want dan zijn de rapen gaar. Maar, wel de spreekwoordelijke rapen natuurlijk zoals Hans Teeuwen zou zeggen. In deze film is Liam Neeson namelijk een voormalig geheim agent. Ondanks het logistieke probleem van de dochter die in Parijs is ontvoerd terwijl hij in Los Angeles zit, houdt niets deze man tegen. Wees gewaarschuwd: probeer dit ook niet bij mijn dochter.

The Shining (1980)


Het is allemaal niet altijd even gemakkelijk voor vaders, en dus gaat het ook wel eens compleet mis. All work and no play makes Jack a dull boy. Jack draait volledig door en probeert zelfs zijn enige zoon te vermoorden. Niet echt een lekker voorbeeld voor de beginnende vader dus.

The Sacrifice (1986)


Andrei Tarkovsky had vast geen idee dat zijn leven vroegtijdig zou eindigen, maar het maakt het verhaal van deze film over een expat die een belofte maakt aan God dat hij zijn zoon zal offeren als het einde van de wereld daardoor wordt uitgesteld. The Sacrifice werd opgedragen aan Andrei’s zoon, Andrei Jr., die de Grand Prix award voor deze film ophaalde in Cannes waarna hij weer samenkwam met zijn vader, kort voor diens overlijden op 54 jarige leeftijd.

The Descendants (2011)


Matt King is een rijke landeigenaar die getrouwd is met een prachtige vrouw. Helaas is deze door een ongeluk in een terminale coma terecht gekomen. Zijn twee dochters zijn feitelijk vreemden voor hem en hij ziet het eigenlijk allemaal niet meer zitten. Als hij op het punt staat om zijn huis en land te verkopen, komt hij er achter dat zijn vrouw een affaire had. Samen met zijn twee dochters gaat hij op zoek naar de man in kwestie.

The Kid (1921)


In deze film van Charlie Chaplin, vindt diens personage een ongewenst kind dat hij besluit op te voeden om te gebruiken als een soort sidekick. Hoewel we bij Charlie Chaplin voornamelijk denken aan komedie en deze film ook zeker in die categorie thuis hoort, is het verhaal waar je naar zit te kijken best wel een tragische. Hoewel deze film natuurlijk uit de krochten moet komen van de cinematografische geschiedenis en voor sommige mensen een dergelijke film de tand des tijds niet heeft doorstaan, hoort deze zeker in dit lijstje thuis.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.