10 films om in de gaten te houden tijdens ´Awardseason´

We gaan alweer bijna richting het einde van het jaar. Voor sommige mensen betekent deze tijd vooral lekker knus op de bank zitten, maar de echte filmkenner weet wel beter, want die gaat lekker naar de bioscoop! Het is namelijk ´Awardseason´! De Oscars komen er alweer aan en de films willen allemaal nog zo goed mogelijk in het geheugen zitten van de kijker. Des te beter, want alle goeie prijzenpakkers komen in een keer uit! Om alvast in de stemming te komen, zijn hier 10 films om naar uit te kijken.

1. Belfast

De eerste film staat op dit moment bij alle kenners boven aan hun lijstje. Het heeft niet voor niets het Toronto filmfestival gewonnen! Belfast is het passieproject van Kenneth Branagh over een jongetje die verliefd wordt op films tijdens turbulente tijden in het Britse stadje Belfast. Deze film staat dicht bij Branagh’s hart, want het is eigenlijk een soort biografie over zichzelf. Hij groeide zelf op in Belfast en wilde zijn verhaal graag delen. De film is al uitgekomen bij het Toronto filmfestival, maar komt op 2 december in Nederland in de bioscoop.
2. Nightmare Alley

Na zijn Oscar-succes met The Shape of Water, is Guillermo del Toro terug. Deze keer niet met zeemonsters, maar met misdaad en mysterie. Nightmare Alley gaat over een kermismedewerker die goed is met zijn woorden, maar komt in de problemen door een relatie met een nog gevaarlijkere psychiater. De cast van deze film zit vol met sterren, de director heeft dus al een Oscar en de trailer ziet er weergaloos uit. Wat wil je nog meer? Fans zullen toch iets langer moeten wachten op deze film, want ondanks dat hij in Amerika al in december uit komt, komt hij pas op 6 januari naar Nederland.
3. The Power of the Dog

Na elf jaar is schrijver en director Jane Campion terug op het witte doek, dus dan verwacht je ook wat. De Oscarwinnaars komt met een duistere western over een cowboy die angst en ontzag zaait over iedereen om zich heen. Als zijn broer zijn nieuwe vrouw en schoonzoon naar de ranch brengt, zorgt hij er voor dat hun leven hel wordt, totdat er iets gebeurt wat niemand zag aankomen. Ook deze film was te zien bij het Toronto filmfestival, en volgens de kenners geeft Benedict Cumberbatch zijn beste prestatie tot nu toe. De film komt al eerder in de bioscoop, maar staat vanaf 1 december op Netflix.
4. Licorice Pizza

Alsof we nog niet genoeg iconische directors hebben, komt niemand minder dan Paul Thomas Anderson met zijn nieuwste film. De maker van onder andere There Will Be Blood en Boogie Nights stapt terug naar zijn oude routes met een comedy-drama. Licorice Pizza gaat over een succesvolle kinderacteur die zijn leven in orde probeert te houden in de jaren zeventig. De hoofdrollen zijn niet heel bekend, maar de bijrollen zijn goed gevuld met Bradley Cooper en Sean Penn. Ook voor deze film zullen we wat geduld moeten hebben, want ondanks dat Amerika er al van kan genieten in december, komt hij pas in Nederland op 27 januari.
5. House of Gucci

De film waar elke mode-expert op zit te wachten. House of Gucci gaat over de drie decennia waarin de familie Gucci aan de macht kwam en er alles aan deed om die macht te behouden. Met grote sterren als Lady Gaga en Adam Driver kan het niet mis, maar het zijn de outfits die waarschijnlijk veel kijkers zullen krijgen. Misschien een Oscar in de maak voor de kostuums? De film draait vanaf 25 november in de bioscoop.
6. The Tragedy of Macbeth

Elk jaar zit er een zo’n film bij die niet zo veel zal doen met de normale kijker, maar echte experts zullen hiervan watertanden. Een van de Coen broeders (Joel) maakt zijn solo debuut als director met een vertaling van het legendarische Shakespeare-verhaal, Macbeth. De dialoog zal niet voor iedereen te volgen zijn, maar met twee iconische acteurs als Denzel Washington en Frances McDormand in de hoofdrollen, moet het zeker een spektakel worden. Ook is de film volledig in zwart-wit en heeft het blijkbaar een soort mythologische sfeer. Dit spektakel komt in Amerika al uit in december, maar is te bewonderen op Apple-tv+ op 14 januari.
7. West Side Story

Wanneer je een remake gaat maken van de legendarische musical West Side Story, zal iedereen kijken wat er gaat gebeuren. Als je naam dan ook nog Steven Spielberg is, valt er weinig meer te ontkennen. Dit wordt een musicalfeestje waar iedereen naar uit kan kijken. De oude West Side Story gaat over de rivaliteit en liefde tussen de Jets en de Sharks. De vraag is of Spielberg zich volledig aan de klassieker gaat houden, of er een moderne twist aan geeft, maar het is ieder geval gevuld met klassieke tophits. De film is vanaf 9 december te bewonderen in de bioscoop.
8. Don’t Look Up

De film waarvan het bijna niet eerlijk is als je naar de cast kijkt. Don’t Look Up gaat over twee astronomen die op een gigantische mediatour gaan om de wereld te waarschuwen voor een komeet die de aarde komt verwoesten. De director is Oscarwinnaars Adam Mckay, maar de meeste ogen zullen toch echt vallen op de cast. Met niemand minder dan Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence in de hoofdrollen, belooft het al veel, maar zij zijn maar de kers op de taart van dit enorme spektakelstuk. De film is te zien vanaf 24 december op Netflix.
9. Spencer

Een film die waarschijnlijk veel kijkers een ander licht gaat laten zien van een bijzondere actrice. Spencer gaat over Princess Diana tijdens haar kerstvakantie met de royal family. In een tijd waar series als Downton Abbey en The Crown het geweldig doen, is het geen verrassing dat er een film uitkomt over prinses Diana. Wat misschien wel verrassend is, is de casting van Kristen Steward. Ondanks dat ze nog steeds voornamelijk bekend staat als die meid van Twilight, heeft deze actrice een serieuze kans op een Oscar met deze rol en volgens de kenners verdient ze die zeker. De film is vanaf 11 November te bewonderen in Nederland.
10. Mass

De laatste film is ook meteen de kleinste film wat betreft naamherkenning en budget, maar de film maakt dat goed met een enorm actueel en moeilijk onderwerp. Mass gaat over twee koppels die met elkaar om de tafel gaan zitten om de gevolgen te bespreken van een schietpartij op hun plaatselijke school. Het is een onderwerp dat in de verkeerde handen compleet verkeerd kan vallen bij het publiek, maar de film kreeg bijna unanieme lof bij het Sundance filmfestival in het begin van het jaar. Het is maar de vraag of de film op kan tegen het grote geweld van de grote producties, maar volgens de kenners kun je niet om Mass heen en is het er een om in de gaten te houden. Mass heeft nog geen officiële releasedatum in Nederland, maar zal vanaf 8 oktober te zien zijn in de Verenigde Staten.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.