10 films over fantastische vrouwen uit de geschiedenis

Kijkend naar de geschiedenis lijkt het soms wel alsof er vroeger alleen maar witte mannen bestonden die belangrijke dingen deden. Niets is natuurlijk minder waar en gelukkig zien we tegenwoordig steeds vaker films tevoorschijn komen waarin ook niet-witte mannen uit de geschiedenis de hoofdrol spelen. Voor vandaag hebben we besloten de vrouwen eens in het zonnetje te zetten en hoewel er (gelukkig) veel meer dan tien films over fantastische vrouwen uit de geschiedenis zijn, hebben we voor nu deze prachtige selectie gemaakt.

Gunjan Saxena: The Kargil Girl

Deze fantastische film is onlangs op Netflix verschenen en vertelt het verhaal van Gunjan Saxena, de eerste vrouwelijk Indiase gevechtspiloot, die meestreed in het gevaarlijke Kargilconflict (een strijd tussen Pakistan en India). Natuurlijk is de film heerlijk geromantiseerd, maar dat maakt hem er zeker niet minder om. Wees voorbereid op een aantal tranentrekkende momenten in deze heerlijke film over de stoere Gunjan.

On the Basis of Sex

On the Basis of Sex vertelt het verhaal van juriste Ruth Bader Ginsburg, die in een door mannen gedomineerde wereld haar weg naar het Amerikaans Hooggerechtshof heeft bevochten. Ze heeft veel teweeg gebracht op het gebied van vrouwenrechten en deze film vertelt hoe het allemaal begon en hoe ze ooit haar eerste zaak op het gebied van discriminatie op basis van geslacht won. Het is geen extreem goede film, maar wel een erg goed verhaal en zeker de moeite van het kijken waard. Onze complete recensie van de film kun je hier lezen.

Queen of Katwe

Deze mooie film is onder andere terug te vinden op Disney+ en vertelt het verhaal van de jonge, Oegandese Phiona die het weet te schoppen tot schaakkampioen van haar land. Phiona ging nooit naar school en groeide op in een sloppenwijk. Dat maakt haar echter zeker niet minder slim, zoals ze al gauw aan de wereld weet te bewijzen. Queen of Katwe is een echte feelgood Disneyfilm die zeker de moeite van het kijken waard is.

Erin Brockovich

De kans dat je deze film wel eens gezien hebt is vrij groot, want deze wordt met enige regelmaat op de Nederlandse televisie uitgezonden. Het verhaal gaat over een alleenstaande moeder die een baantje bij een juristenkantoor weet te krijgen en daar op een van de grootste milieuschandalen uit de Amerikaanse geschiedenis stuit. Door haar fantastische rol als Erin Brockovich kreeg Julia Roberts haar eerste Oscar.

Frida

Frida gaat over het leven van de Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo die op achttienjarige leeftijd zwaargewond raakt bij een busongeluk. Ze raakt voor het leven verminkt, maar tijdens de maandenlange revalidatieperiode begint ze te schilderen en wordt vervolgens al snel ontdekt door kunstenaar Diego Rivera. Het leven van Frida is absoluut een drama, maar ze was wel een van de bekendste kunstenaars van Mexico en daarnaast een zeer vrijgevochten, sterke vrouw.

Battle of the Sexes

Deze film is gebaseerd op de veelbesproken tenniswedstrijd die in 1973 gespeeld werd tussen Billie Jean King en Bobby Riggs. Door de media werd deze wedstrijd al gauw omgedoopt tot de battle of the sexes. De jonge Billie Jean King doet hard haar best om te strijden voor gelijkheid voor vrouwen in sport, maar makkelijk is dat zeker niet en daarnaast krijgt ze ook nog eens een relatie met een vrouw. Veel drama in deze film, maar ook wat humor die het geheel weer net wat luchtiger maakt.

Whiskey Tango Foxtrot

Tijd voor een komedie in het rijtje. Whiskey Tango Foxtrot brengt op een luchtige wijze het verhaal van journaliste Kim Barker, die voor een opdracht richting het oorlogsgebied Kabul vertrekt. Als vrouw komt ze natuurlijk de nodige uitdagingen tegen in het Islamitische Afghanistan, maar desondanks blijft ze er veel langer dan oorspronkelijk de bedoeling was. Een volledige recensie van ons over de film kun je hier lezen.

Hidden Figures

In Hidden Figures zien we niet één, maar wel drie geweldige vrouwen uit de geschiedenis terug. Zij werkten voor NASA en speelden alle drie een belangrijke rol bij de lancering van astronaut John Glenn in een baan om de aarde. Het verhaal is een boeiend stukje geschiedenis dat een mooi inzicht geeft in de rassenongelijkheid in de jaren ’60 en in de ruimtewedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Een volledige recensie van ons over deze film kun je hier lezen; de film is een absolute aanrader!

Joy

Deze film beschrijft het leven van uitvindster Joy Mangano, die alles behalve rijk was en geen opleiding gevolgd had. Toch weet ze met haar slimme ideeën en doorzettingsvermogen uit te groeien tot een zeer succesvolle zakenvrouw. Heel bijzonder is de film eigenlijk niet, maar toch is deze zeker interessant en vermakelijk genoeg om te kijken.

Wild

Deze film uit 2014 vertelt het verhaal van Cheryl Strayed die besluit een voettocht te maken over een afstand van 4286 kilometer van Mexico naar Canada. Dit doet ze als therapie na haar scheiding, het overlijden van haar moeder en een periode vol seks en drugs. Natuurlijk heeft ook deze film weer een boodschap te vertellen, maar wat de film vooral zo goed maakt is de uitstekende acteerprestatie van hoofdrolspeelster Reese Witherspoon en het fantastische regisseerwerk.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.