10 grote filmgenieën

Dat er diverse grote genieën zijn op deze aardbol weten we allemaal. Er worden ook regelmatig films over gemaakt die ons dan laten zien hoe het leven moet zijn geweest van deze mensen. Soms zijn dit bedachte genieën, maar meestal zijn het films gebaseerd op bestaande knappe koppen. In dit lijstje, dat overigens geen specifieke volgorde kent, vind je een aantal van deze super intelligente mensen terug. Wie weet wordt je zelf ook wel slimmer als je de films die hierbij horen bekijkt.

1. Dokter Frankenstein
Wie niet van Dokter Frankenstein heeft gehoord, zou waarschijnlijk eens een keer een boek moeten lezen of toch wat meer films moeten kijken, want er zijn legio films over de beste man gemaakt. In dit geval is het natuurlijk een fictief personage. Dokter Frankenstein besluit op een bepaald moment dat het wel eens een slim idee zou kunnen zijn om een nieuw wezen te maken op basis van dood vlees. Het resultaat is een soort levende lappenpop die moeilijk te controleren blijkt.

1

2. Jigsaw
Misschien niet direct de allereerste persoon die in je opkomt wanneer je denkt aan een genie, maar hij is het wel degelijk. Jigsaw is natuurlijk bekend uit de Saw-reeks en hij zorgt in ieder deel voor de meest duivelse puzzels waar mensen die ooit de schreef over zijn gegaan zichzelf uit moeten proberen te redden. Over het algemeen is het schier onmogelijk om de puzzel daadwerkelijk op te lossen zonder jezelf behoorlijk te verminken.

2

3. Seth Brundle
Wie? Seth Brundle! De naam zelf zal veel mensen niet direct iets zeggen, maar zeg de naam van de film en mensen weten meteen over wie je het hebt. In The Fly laat Seth Brundle zien dat hij een behoorlijk genie is door teleportatie mogelijk te maken. Dat doet hij door te experimenteren op apen die over het algemeen niet geheel intact weer uit het apparaat komen. Wanneer hij dan toch denkt dat alles goed is, gaat hij er zelf doorheen. Dat lijkt goed te gaan, totdat blijkt dat er ook een vlieg in het apparaat zat en hij dus onderdelen van die vlieg in zijn DNA heeft gekregen bij het teleporteren.

3

4. Wayne Szalinski
Weer zo’n naam die niet iedereen wat zal zeggen. Nee, niet de Wayne uit Wayne’s World, maar Wayne uit Honey I Shrunk the Kids. Hij is een ontzettend prototype nerd, met zijn grote brillenglazen, maar hij is ontegenzeggelijk slim. Als uitvinder heeft hij al diverse nutteloze zaken uitgevonden, maar nu heeft hij dan toch echt iets in handen. Een apparaat dat alles naar een minuscuul formaatje kan verkleinen. Allemaal leuk en aardig, maar het kan toch niet de bedoeling zijn geweest om daarmee de kinderen te verkleinen. Oeps!

4

5. Raymond Babbitt
Autistisch, maar ontzettend slim; dat is de rol die door Dustin Hoffman tot perfectionisme werd uitgebeeld in Rain Man, naast Tom Cruise. Mensen denken al snel dat hij een idioot is, maar hij is waanzinnig goed met getalletjes. Dat blijkt wel als hij bij het vallen van een doosje lucifers meteen weet hoeveel er in het doosje zaten. En wat te denken van een memorabel potje Blackjack in Las Vegas.

5

6. Max Cohen
Je hebt mensen die goed zijn met woorden, of in sport, maar ook mensen die ontzettend goed zijn met getallen. Max Cohen uit de magistrale film Pi is van de laatste categorie. Hij is zelfs zo goed met getallen dat hij Stephen Hawking doet verbleken en dat zegt wel iets. Hij is zelfs in staat om enorm complexe berekeningen volledig uit zijn hoofd te doen. Dat doen wij hem niet na.

6

7. Hannibal Lecter
Slim zijn hoeft niet te betekenen dat je die intelligentie ook inzet voor iets positiefs en daar is Hannibal Lecter het overduidelijke bewijs van. Waanzinnig neergezet door een fenomenale Anthony Hopkins in Silence of the Lambs, maar ook de films Hannibal en Red Dragon tonen een Hannibal Lecter die zo briljant is dat hij zelfs in gevangenschap mensen compleet op het verkeerde been kan zetten. Wie kan ooit de scène uit Hannibal vergeten waar hij een heel gesprek heeft met een slachtoffer waarvan hij op dat moment de hersenen rechtstreeks uit diens hersenpan aan het eten is.

7

8. John Nash
John Nash was niet alleen een Beautiful Mind, zoals de film heet waarin Russell Crowe hem fantastisch neerzette, maar ook wel lichtelijk gek. Zo zag hij mensen die er niet waren, in de film neergezet door een even zo goede Paul Bethany. De invloed die Nash echter heeft gehad op de moderne economie is onmiskenbaar. Het gebeurt vaker, maar bij Nash was het heel duidelijk dat de weerslag van zo’n gigantische intelligentie, vaak ook een enorme psychotische kant heeft.

8

9. Alan Turing
Gedurende de tweede wereldoorlog hadden de Duitsers over het algemeen een stapje voor op de Amerikanen doordat ze een zeer geavanceerde codering gebruikten in hun berichten naar elkaar. Deze berichten moesten dan vervolgens door de Enigma decodeermachine worden gehaald voordat ze leesbaar waren. Codes werden steeds weer veranderd, zodat de Amerikanen er maar niet achter kwamen wat hier nu in stond. Totdat Alan Turing zich er mee ging bemoeien. Voor het eerst werd er vooruitgang gemaakt tot er zelfs een bericht gekraakt wordt! De machine die Alan Turing bouwde, werkt! Prachtig uitgebeeld door een weergaloze Benedict Cumberbatch in The Imitation Game.

9

10. Stephen Hawking
Wie denkt aan intelligente mensen, komt toch al snel uit op Stephen Hawking, de man die ondanks een enorm zware handicap nog steeds ontzettend knappe ontdekkingen doet op het gebied van natuurkunde. Eddie Redmayne deed in de film The Theory of Everything een prachtige vertolking van de man die iedereen alleen maar kent in zijn iconische rolstoel, met een computer die voor hem moet praten. In de film zien we hem nog voordat het zover is en wat er allemaal met de beste man is gebeurd voordat hij voor de rest van zijn leven in die ellendige rolstoel terecht komt.

10

Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.