10 leukste series uit de 90’s

Op QMusic was afgelopen week de Q 500 van de 90’s. Daar werden aantal tunes ter gehore gebracht van series uit de jaren negentig. Een mooi moment om in dit lijstje eens te gaan kijken naar series uit de jaren negentig. Het gaat dan om series die zijn begonnen in de jaren negentig of gestopt zijn in de jaren negentig.

1. Buffy: The Vampire Slayer (1997 – 2003)

Menig puberende tiener in deze periode heeft wel eens gehoord van Buffy: The Vampire Slayer. Met een houten staak op jacht naar demonen onder leiding van haar Wachter Giles. Zij werd bijgestaan door haar vrienden Xander en Willow. Door de jaren heen zijn er verschillende bijrollen geweest en maakten wij ook kennis met Angel, Spike, Anja, Tara en Dawn. De serie werd een enorm succes waarin homoseksualiteit ook een grote rol speelde op het einde. in 2003 kwam er na zeven seizoenen een einde aan haar avontuur.

2. Baantjer (1995 –  2006)

Vrijdagavond was het tijd voor enig speurwerk. Baantjer had een vast stramien en dat begon met de ontdekking van een lichaam. Er worden wat mensen ondervraagd, vervolgens gaan de Cock en Vledder naar de kroeg en dan krijgt de Cock, met C-O-C-K, een ingeving! Hij weet wie de dader is en tijdens een vrijdagavondborrel komen ze bij elkaar en krijgen we te zien hoe en waarom de moord is gepleegd. Het is dit jaar vijf jaar geleden dat Piet Römer is overleden, maar nog regelmatig zien we een aflevering van Baantjer verschijnen op televisie.

3. The X-Files (1993 – 2004, en 2016)

De spannende tune en de vliegende UFO, dat kon in de jaren negentig maar één ding betekenen: The X-Files! Mulder en Scully die het onverklaarbare verklaarbaar proberen te maken. Met negen seizoenen en vele verhaallijnen, krijgen wij nog steeds niet genoeg van dit duo. Vorig jaar verscheen het tiende seizoen op FOX waarin het duo heel wat jaren ouder is geworden. Het is nu wachten of het elfde seizoen er ook nog aankomt.

4. MacGyver (1985 – 1992)

Er wordt soms nog wel eens lacherig over gedaan, met een zakmes de meest grote problemen kunnen oplossen. MacGyver kon het hoor, en wel zeven jaar lang! Met alledaagse spullen wist hij menig probleem op te lossen of  ergens van te ontsnappen. Met zeven seizoenen was het een leuke serie en wilde iedereen net zo kundig zijn.

5. The West Wing (1999 – 2006)

Op de valreep kan deze serie toch nog meedoen in dit lijstje. The West Wing volgt het leven van President Bartlett, gespeeld door Martin Sheen. We krijgen een kijkje hoe het leven van een president in Amerika eruit kan zien. De serie bevatte veel humor, maar ook serieuze zaken kwamen aan het licht zoals de ziekte die de president met zich meedroeg. Een interessante serie, zeker gezien de onzekere tijd in Amerika met Trump.

6. Mighty Morphin Power Rangers (1993 – 1996)

Wie de Power Rangers keek in de jaren negentig had wel een voorkeur. De stoere jongens wilde de rode Power Ranger zijn en de populaire meiden gingen voor de roze Power Ranger. De serie heeft vele spin-offs gehad door de jaren heen, maar toch blijft het origineel ons het meeste bij. In 1995 verscheen er nog een film met de Power Rangers. Eind deze maand komt een remake van de Power Rangers in de bioscoop. It’s morphin’ time!

7. Baywatch (1989 – 2001)

We zien het nog voor ons als de dag van gisteren: Pamela Anderson in haar strakke badpak en de behaarde borst van David Hasselhoff in zijn rode zwembroek rennend over het strand. Het was een waar feest in de jaren negentig om dat te mogen meemaken. Inmiddels kennen we David Hasselhoff vooral van slechte muziek en Pamela Anderson van seksfilmpjes. Toch blijven wij nog nagenieten van onderstaande gif.

8. Friends (1994 – 2004)

Tien jaar hebben wij mogen genieten van de hechte vriendengroep. Alle problemen zijn de revue wel gepasseerd en toch kunnen we er geen genoeg van krijgen. Bijna iedereen uit de serie is wel uitgegroeid tot een grote acteur of actrice. Toch zullen hun namen verbonden blijven aan Friends, zelfs na dertien jaar nog.

9. Telekids (1989 – 1999)

Andere vrienden vinden wij op de negende plek. Carlo en Irene zorgden er in de jaren negentig voor dat vele kinderen toen op zaterdag om 07:00 uit hun bed kwamen om naar Telekids te kijken. Tot 12:00 werden er leuke spelletjes gespeeld en gepraat over van alles en nog wat. Telekids is inmiddels weer terug, maar niet in de vorm zoals wij hem toen kenden.

10. Alfred Jodocus Kwak (1989 – 1991)

De lijst sluiten wij af met een echte kinderserie die iedereen tot op de dag van vandaag nog meekijkt. Alfred Jodocus Kwak zag het daglicht in 1989 en eindigde in 1991. Kinderen uit die tijd kunnen waarschijnlijk de openingstune van Herman van Veen nog steeds meezingen. Misschien maar goed ook, want dit blijft toch stuk leuker om mee te zingen dan het Wilhelmus.

En dit was het lijstje voor deze week. Volgende week zijn wij weer terug bij jullie!

 

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.