10 liedjes die onlosmakelijk verbonden zijn met een film

Je kent het wel: van die films die je een x-aantal jaar na dato nog steeds met evenveel plezier opzet als de eerste keer. Films van twintig, dertig, veertig jaar of zelfs nóg ouder zullen vandaag de dag nog kreten van herkenning op leveren. Hoewel de kwaliteit van de films wellicht niet altijd even goed is, doet dit niks onder voor de reputatie die zij inmiddels hebben verworven; het zijn inmiddels klassiekers. En niet alleen het grijs draaien van deze films heeft ervoor gezorgd dat we deze pareltjes zo’n beetje kunnen dromen, ook de muziek in de films heeft hier een groot deel aan bijgedragen. Daarom kijken we vandaag naar tien muziektitels die onlosmakelijk verbonden zijn aan de bijbehorende films.

1. Howard Shore – The History of the Ring

We trappen gelijk af met een bijna clichévoorbeeld, maar degenen die deze soundtrack niet gelijk herkennen houden óf echt totaal niet van fantasy, óf hebben onder een steen geleefd. Oké oké, we geven een hint: een deel van de titel van de film staat in de titel van deze soundtrack. Weet je het nog niet? Luister dan maar onderstaand Youtube-fragment.

2. Klaus Badelt & Hans Zimmer – He’s a Pirate

‘Yo Ho, Yo Ho, a pirate’s life for me!’. Wie Deze film heeft gezien kent ook dit nummer, gecomponeerd door Klaus Badelt en Hans Zimmer in 2004, voor Disney. We hebben het natuurlijk over Pirates of the Carribean. Mocht je de film niet hebben gezien, luister onderstaand fragment, je kent dit wel. Echt.

3. Adele – Skyfall

Dit voorbeeld is natuurlijk niet helemaal eerlijk, want de titel geeft ook gelijk de titel van de film weg. Toch kan gezegd worden dat naast Goldfinger en Live And Let Die, dit nummer van Adele onherroepelijk diezelfde sfeer oproept die kenmerkend is voor de Bond-films.

4. Celine Dion – My Heart Will Go On

Menig mens vindt dit een van de zeikerigste nummers van Celine Dion, anderen vinden dit nummer tot op de dag van vandaag een van haar mooiste pareltjes. Maar linksom of rechtsom, ie-de-reen ziet in elk geval gelíjk Leonardo Dicaprio en Kate Winslet voor zich, drijvend op een deur (waar zij overigens makkelijk samen op pasten, maar dat daargelaten) en bibberend van het ijskoude water. Geniet nog even een keertje mee:

5. George Baker – Little Green Bag

Nederland heeft door de jaren heen best wat artiesten gehad die internationaal bekendheid hebben verworven. De Golden Earrings deden het lang niet slecht, Journey was ook aardig op weg. Maar ook George Baker heeft met zijn George Baker Selection niet stilgezeten. Met het nummer Little Green Bag is hij echter beroemder geworden dan gedacht… Met dank aan Quentin Tarantino.

6. Quincy Jones – Soul Bassa Nova

Luister naar onderstaand Youtube fragment en zeg me dat je geen Britse Internationale Superspion voor je ziet met een bril, lelijke tanden en enorm veel borsthaar. Als je dit niet voor je ziet, dan wordt je vriendelijk doch dringend verzocht om deze klassieker van foute komedie en persiflage zo snel mogelijk te zien. De film is inmiddels eenendertig jaar oud, maar daarom niet minder hilarisch. Ja, we hebben het natuurlijk over Austin Powers.

7. Nino Rota – Love Theme

Op Youtube is dit nummer alleen te vinden onder de titel van deze klassieker, maar dat deert niet. Vaak weten mensen niet zo een twee drie te noemen wie de componist/artiest achter een soundtrack is, maar herkennen de muziek wel direct. Onderstaande fragment is natuurlijk uit de prachtige film The Godfather, die de meeste mensen wel kennen. Onthoud vanaf nu ook de naam van de componist, Nino Rota, want alle drie de films zitten boordevol prachtige muziek.

8. Daft Punk – The Grid

De muziek van Daft Punk heeft altijd al een eigen handtekening gehad, en valt vaak goed in de smaak bij het grote publiek. Voor deze film heeft Daft Punk ook een heel album aan soundtracks gemaakt en mede hierdoor is de film een bijzondere reboot geworden van zijn in jaren tachtig verschenen origineel. We hebben het natuurlijk over Tron: Legacy. Check het onderstaande Youtube fragment voor wellicht het meest herkenbare nummer van de film:

9. Mike Oldfield – Tubular Bells

Hoewel Tubular Bells in de eerste instantie is gebruikt bij de film The Exorcist, zullen er misschien meer mensen (hier in Nederland) zijn die dit nummer van iets anders kennen. Namelijk van die idiote clown, en die irritante acrobaat! We hebben het natuurlijk over Bassie en Adriaan, en dan met name de spannende momenten in die serie. Geniet nog even mee, en bekijk intussen de binnenkant van je ogen:

10. Bill Medley & Jennifer Warnes – The Time of our Lives

Iedereen zwijmelt nog weg bij de scène die dit nummer gelijk oproept: de uiteindelijke dansscène waar de hele film naartoe heeft gewerkt. Het nummer is oorspronkelijk niet gecomponeerd voor de film, maar werd gekozen door de choreograaf. Klik op het onderstaande youtube filmpje en geniet nog een keer mee met deze toffe scène uit Dirty Dancing:

Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.