De 10 meest angstaanjagende wezens in de filmgeschiedenis

Je hebt films waar je nooit bang van wordt, en je hebt films die zelfs jaren na dato nog angstaanjagende gedachten in je hoofd gooien. Meestal ligt dat meer aan een creepy monster dat je is bijgebleven dan aan het scenario, maar uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Hier dan ook een overzicht van de meest angstaanjagende wezens die je in films tegen kunt komen. Dit lijstje is verre van compleet want er zijn heel wat vreemde en enge wezens voorbij gekomen in de afgelopen jaren. Het staat ook niet noodzakelijkerwijs op volgorde.

1. Pennywise

Pennywise is misschien wel de meest beroemde film clown ooit. Hij is daarbij ook verreweg de meest angstaanjagende en misschien zelfs wel de bron van de angst voor clowns die veel mensen hebben. Maar wat maakt Pennywise nu zo eng? Pennywise is een psychologisch monster, die de grootste angsten van zijn slachtoffers tegen ze weet te gebruiken. Dat maakt hem natuurlijk ontzettend creepy. Veel lezers van de boeken deden het haast in hun broek en ook de filmversie deed daar niet veel voor onder.

pennywise-the-clown

2. Mutanten baby

David Lynch staat vaak garant voor de meest bizarre films en met Eraserhead veranderde daar helemaal niets aan. In Eraserhead kwam ineens een baby tevoorschijn en die baby was van het soort waar menigeen nachtmerries van krijgt. Wat toevoegt aan dit afschrikwekkende creatuur is dat Lynch nooit heeft willen praten over deze baby. Hij heeft dus nooit gezegd wat het was, hoe het was gemaakt of wat dan ook en dat maakt het ontzettend creepy en brengt de geruchten op gang. De enige uitlatingen die hij er over heeft gedaan waren cryptisch, maar wat het was weten we nog steeds niet.

eraserhead-baby

3. Sadako

Sadako is het angstaanjagende meisje uit The Ring en dan hebben we het niet over de Amerikaanse remake, maar de originele Japanse versie. Ze verschijnt als een jonge vrouw, wiens gezicht verborgen is achter haar lange donkere haar. Ze heeft een hele reeks aan krachten, waarvan de meest bekende is dat ze de vervloekte videobanden kan maken. Na het zien van deze videobanden gaat de kijker binnen zeven dagen dood.

sadako-vs-kayako

4. Pazuzu

In The Exorcist zien we Linda Blair’s personage Regan MacNeil veranderen in een soort demon, en deze demon draagt de naam Pazuzu. Pazuzu werd door de Akkadiërs in het oude Mesopotamië voorgesteld als een zeer gevreesde gevleugelde demon die klauwen aan zowel zijn handen als voeten had. Daarnaast had hij een misvormd hoofd en een schorpioenenstaart. Pazuzu is de personificatie van de zuidoostelijke storm, die ziektes brengt. Je zal het maar in je hebben zitten.

pazuzu

5. Freddy Krueger

Als je vraagt naar iconische horror personages, dan is de kans groot dat iemand Freddy Krueger zal noemen. Wie kent er niet het angstaanjagende liedje waarmee hij vergezeld gaat bijvoorbeeld. Dit verbrande personage met messen als vingers werd bedacht door Wes Craven. Het feit dat hij tevoorschijn komt wanneer zijn slachtoffers in slaap vallen en door zijn legende voort te geven, maakt dat dit natuurlijk een ontzettend creepy personage is. Eenmaal in zijn droomwereld is niemand veilig.

freddy-krueger-wide-wallpapers-dekstop

6. Mary Shaw

In 2007 kwam eigenlijk helemaal uit het niets de film Dead Silence. Daarin was de vrouw Mary Shaw een demonische buikspreker die ooit haar stem verloor. In de film heeft ze de perfecte pop gemaakt waarmee ze wraak kan nemen op de mensen van de Ashen familie. Mary Shaw werd zo goed weergegeven door Judith Roberts dat mensen echt behoorlijk angstig werden door het kijken van deze film.

maryshaw

7. Grotbewoners

Wie de film The Descent heeft gezien, weet meteen wat voor wezens bedoeld worden met grotbewoners. Deze wezens hebben nog het meest weg van Gollem uit Lord of the Rings, alleen dan nog net even een tandje enger. Wat het natuurlijk helemaal af maakt is dat deze wezens iets kunnen wat hun slachtoffers niet kunnen; ze hebben geen licht nodig om je te vinden en in de grotten is het natuurlijk aardedonker. Wat leeft er allemaal nog meer voor gespuis onder de grond, waar wij nooit komen?

grotbewoners

8. De Creeper

Jeepers Creepers was een film die ook al redelijk uit het niets kwam en die mensen toch behoorlijk wat angst aan wist te jagen. De Creeper uit deze film komt iedere 23 jaar naar de voorgrond om zich te voeden met het vlees en de botten van diverse mensen. Dat voeden gaat 23 dagen door. De Creeper lijkt in eerste instantie voornamelijk menselijk en rijdt dan ook rond in een angstaanjagende roestige truck. In deze truck verzamelt hij zijn slachtoffers die hij bij zijn huis door een soort stortkoker naar beneden gooit. Hij regenereert zichzelf door delen van mensen te eten, zoals ogen en tong. Jummie!

creeper

9. De Tandenfee

In 2003 kwam de film Darkness Falls uit met daarin een personage dat we allemaal wel kennen, namelijk de tandenfee. Wie kent er niet het verhaal dat als je als kind een tand verliest die dan onder je kussen moet leggen en dat hij dan vervangen gaat worden door een muntje. Zogenaamd door de tandenfee, maar dat zijn natuurlijk je ouders. Alleen in deze film bestaat de tandenfee wel degelijk. Een muntje krijg je echter niet. Als iemand haar ziet terwijl ze komt, worden ze voor haar wraak gemarkeerd, en die wraak is behoorlijk gruwelijk.

toothfairy

10. Pinhead

Een man met spijkers over zijn gehele hoofd: Pinhead. Een erg goede naam voor deze demon die door de meest verschrikkelijke creaturen wordt vergezeld. Pinhead is de leider van de zogeheten Cenobites, die ooit mensen waren maar zijn getransformeerd in wezens die zich bevinden in een andere dimensie waar alles er uitziet als een of andere gruwelijke martelkamer. Ze maken gebruik van een soort vreemde kubus, genaamd de Lament Configuration waarmee ze de zielen van hun slachtoffers kunnen vangen. Zijn angstaanjagendheid zit hem vooral ook in zijn stille, maar ook zeer intelligente manier van doen. Hij doet in de verte wel wat denken aan een soort reïncarnatie van Dracula.

pinhead

Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.