Niet alles uit de jaren negentig wat gehyped wordt, zal ook echt zo geweldig zijn. Echter, het was wel wel een decennium van geweldige films. Omdat een lijst van de beste 10 films uit de jaren negentig té ingewikkeld zou worden, maken we het onszelf iets makkelijker door jaar voor jaar te bekijken welke film ons het meest is bijgebleven. Bij deze dan ook 10 memorabele films uit de jaren negentig per jaar.
1990: Home Alone
1990 was het jaar dat Home Alone op het grote scherm verscheen. Alsof ze het ons ooit zouden laten vergeten. Elke. Kerst. Opnieuw. (En toch blijft het leuk)
1991: Silence of the lambs
Silence of the Lambs is de eerste film van de Hannibal Lecter-franchise met Anthony Hopkins in zijn iconische rol. Waarschijnlijk ook één van de weinige films waarbij je blij bent dat een kannibaal op vrije voeten komt.
1992: Reservoir Dogs
Het regiedebuut van Quentin Tarantino is een perfect voorbeeld van hoe een klein budget niet tot een minder goede film hoeft te leiden. Veel acteurs moesten zelfs hun eigen kleding gebruiken en de film is voornamelijk op één locatie gefilmd. Pijnlijk om te zien hoe de meeste blockbusters met een veel groter budget nog niet half zo goed zijn.
1993: Schindler’s List
Voor het jaar 1993 was de keuze niet zo simpel. Schindler’s list is uiteindelijk gekozen omdat het een echte klassieker is en door velen als één van de beste films aller tijden wordt gezien. Het rode jasje is iconisch. Toch willen we ook een eervolle vermelding geven aan Jurassic Park. Misschien niet zo ijzersterk als Schindler’s list, maar wel de start van een wereldberoemde franchise die recentelijk zelfs nieuw leven ingeblazen werd.
1994: The Shawshank Redemption
Wederom een lastig jaar. Toch is hier gekozen voor de Shawshank Redemption, boven Pulp Fiction. Het is Morgan Freemans favoriet van alle films waar hij zelf in heeft gespeeld. Gebruikers van IMDb zijn het met hem eens, want de film staat al jaren op nummer één in de top tweehonderdvijftig films aller tijden.
1995: Se7en
Ook voor 1995 is de keuze gevallen op een film met Morgan Freeman. Se7en is een fantastische film en één van de eerste films met zo’n duistere opening en algehele setting. Deze duisternis is deels gecreëerd door een speciaal proces tijdens het editten, waarbij is gekozen om het zilver niet uit de filmrol te verwijderen. Dat het allemaal misschien iets te duister werd blijkt uit het feit dat de filmstudio zijn twijfels had, zeker omtrent het einde. Brad Pitt hield echter voet bij stuk. Als het einde werd veranderd, zou hij ermee kappen en maar goed ook. Want: what’s in the box!?
1996: Independence Day
Independence Day is zeker niet de hoogst gewaardeerde film uit deze lijst, of zelfs uit het jaar 1996. Het is echter wel de film uit dit jaar die bij de meeste mensen in het geheugen gegrift staat. Zelfs bij de vijfde keer kijken blijft het een knaller.
1997: Titanic
Och arme Leo toch. Langzaam wegzinkend in de koude zee terwijl Kate Winslet lekker breed op die houten plank ligt. Titanic is natuurlijk een memorabele film ten top. Zelfs zij die de film nooit gezien hebben, zijn bekend met de belangrijkste scènes. The king of the world heeft lang moeten wachten, maar heeft zelfs uiteindelijk een langverdiende Oscar te pakken. Ook hier nog een kleine eervolle vermelding. The Fifth Element met Bruce Willis kwam ook uit in dit jaar en is een ondergewaardeerde film. Zeker waard om nog eens op te zetten.
1998: Armageddon
Hoewel Saving Private Ryan in eerst instantie de meest logische keus leek, heeft Bruce Willis in dit jaar wel het geluk aan zijn zijde wat ons betreft. Evenals Independence Day is Armageddon niet een van de hoger gewaardeerde films wat reviewcijfers betreft, maar misschien is dat wel onterecht. Deze films hebben misschien niet de emotionele diepgang van een The Shawshank Redemption, maar zijn beiden een ervaring die je niet gauw zal vergeten. Wie heeft niet minstens één keer in zijn leven meegeblèrt met Aerosmith’s Don’t Wanna Miss A Thing terwijl Armageddon op tv was?
1999: The Matrix
De jaren negentig besloten om sterk te eindigen. Met opties als Fight Club, The Matrix en The Green Mile kwam hier ondertussen stoom uit onze oren. Uiteindelijk is The Matrix eruit gerold als onze winnaar voor dit jaar. Niet omdat het een betere film is dan de andere twee, maar omdat de aparte stijl en onderwerpen van de film bij ons allen bekend zijn. En ook omdat velen van ons die deze film in hun kinderjaren gezien hebben, ongetwijfeld uren naar een lepel hebben zitten staren, zonder hem ooit om te buigen.
Pingback: The Matrix Resurrections - Play Watch Read