10 moordmysteries om te kijken en op te lossen

Wat is er nou leuker dan op jacht gaan naar een moordenaar en een goed in elkaar gezet mysterie op te lossen? Vooral de boekenwurmen kunnen hun hart vaak ophalen met de vele detectives die er geschreven zijn, maar gelukkig zijn er ook veel leuke moordmysteries verschenen op het witte doek (hoewel velen daarvan wel boekverfilmingen zijn). Daarom hebben we deze week een mooi lijstje met 10 moordmysteries om te kijken en op te lossen.

Clue

Deze moordkomedie is waarschijnlijk een van de meest iconische films in deze lijst. De film is namelijk gebaseerd op het bordspel Cluedo. Was het Miss White? Of toch Professor Plum? De film kent drie verschillende eindes en toen deze in de bioscoop verscheen kon je als toeschouwer dus ook in de ene bioscoop een ander einde verwachten dan in de andere. Op de dvd zijn natuurlijk ook alle eindes te bewonderen. Kan jij de moord oplossen?

Murder on the Orient Express

De bekende schrijfster Agatha Christie heeft heel wat goede mysteries geschreven, velen met de bekende detective Hercule Poirot in de hoofdrol. Murder on the Orient Express is een van haar boeken en deze is al vrij vaak verfilmd. De bekendste twee verfilmingen zijn die van 1974 en de recentste versie uit 2017. Het plot is meesterlijk en er zijn maar weinig briljante geesten die dit hadden kunnen verzinnen.

Murder Mystery

Een moordmysterie in komedievorm. Misschien niet direct een al te beste film, maar toch redelijk vermakelijk. En je kan natuurlijk als kijker gewoon de flauwe grappen negeren en proberen zelf de moordenaar te vinden voor het einde daar is.

Memento

Een ietwat afwijkende film in deze lijst, omdat het oplossen van de moord niet direct centraal staat, maar het vooral gaat om het geheugenverlies van de hoofdpersoon. Doordat deze geen nieuwe herinneringen kan aanmaken wordt het oplossen van de moord op zijn vrouw nogal lastig. Om geen aanwijzingen te vergeten laat hij daarom alles op zijn lichaam tatoeëren.

The Girl With the Dragon Tattoo

Een verslaggever en een hacker gaan samen aan de slag om een 40 jaar oude moord op te lossen. Het boek werd geschreven door Stieg Larsson en werd zo goed ontvangen dat het niet lang duurde voordat het verfilmd werd. Er zijn zelfs verschillende versies van, maar de Amerikaanse versie met Daniel Craig is natuurlijk het bekendste geworden.

Death on the Nile

Een tweede film naar een boek van Agatha Christie met Hercule Poirot als briljante detective. Na het succes van Murder on the Orient Express in 2017 zou dit vervolg in 2020 verschijnen. Corona gooide echter wat roet in het eten en dus zullen we het tot deze wel in de bioscopen verschijnt nog moeten doen met een oudere versie. Bijvoorbeeld die uit 1987 of die uit 2004.

Sherlock Holmes

Deze wereldberoemde detective mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst. De bekendste film is die uit 2009 met Robert Downey jr. en Jude Law, maar nog bekender is misschien wel de Briste serie Sherlock. Bijna elke aflevering van de serie duurt even lang als een film, dus gegarandeerd urenlang mysteries oplossen.

Knives Out

Deze film is iets absurdistisch en zit vol met verwijzingen naar andere vergelijkbare films. Nadat de hele familie samen is gekomen voor de 85ste verjaardag van detectiveschrijver Harlan Thrombey, wordt hij de volgende dag dood gevonden. Iedereen lijkt een verdachte te zijn en de politie en detective Benoit Blanc moeten vol aan de bak om de moord op te lossen.

Game Night

Nog een komedie in dit lijstje en deze is heel wat leuker dan de hierboven genoemde Murder Mystery. Technisch gezien gaat de film echter helemaal niet echt om een moordmysterie, maar proberen de hoofdrolspelers bij een spelletjesavond een nepmoord op te lossen. Al gauw loopt deze spelletjesavond nogal uit de hand.

And Then There Were None

Tien mensen worden uitgenodigd op een huis op een afgelegen eiland. De gastheer komt niet opdagen. Een voor een worden de gasten vermoord. Deze film is ook gebaseerd op een boek van Agatha Christie en is (met verschillende titels, want de originele kan tegenwoordig echt niet meer) ook vaker verfilmd. In 2016 kwam de BBC zelfs nog met een nieuwe miniserie. Ook deze is een aanrader.

Welke film zijn wij volgens jou nog vergeten in deze 10 moordmysteries om te kijken en op te lossen?

Clue (D)
Clue (D)
Score 4.4 van 5 sterren.
€31,10
Op voorraad. Voor 16:00 uur besteld, woensdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.