11 Must-sees in december

It’s the season to be jolly, fa la la la la, la la la la. De feestelijkste maand van het jaar is weer aangebroken. Natuurlijk horen daar, naast cadeautjes en warme chocolademelk, ook decemberfilms bij. Wij zetten tien kaskrakers voor je op een rij, om alvast goed in de stemming te komen.

1. Love Actually

Gooi grote namen als Alan Rickman, Keira Knightly, Hugh Grant, Liam Neeson en zelfs Rowan Atkinson bij elkaar, voeg wat kerstliedjes en driehoeksrelaties toe en je hebt deze bekende kerstfilm. Love actually is een verzameling van elkaar overlappende verhalen over liefde, kerst, familie, humor en geluk. Een feelgood-film pur sang!

2. The Holiday

Wederom een verzameling aan grote namen, maar dit keer gebundeld in een film die het misschien nét iets beter doet bij de vrouwen dan bij de mannen. Twee vrouwen zijn hun eigen leventje zat en besluiten in de kerstvakantie van hun en leven te wisselen. In elkaars omgeving bloeien ze weer op en krijgt ook dit verhaal een happy ending. Voor de mannen onder ons: toch heeft ook deze film een gezonde dosis humor en grappige scènes. Doe je vriendin/moeder/zus/tante/buurvrouw een lol en kijk dus toch maar gezellig mee.

3. The (Muppets) Christmas Carol

Iedereen heeft zijn eigen favoriete versie van deze absolute klassieker. Voor wie de Muppets-versie nog niet gezien heeft: aanrader! Alle bekende karakters, met een grappige twist en een lach en een traan. Met name de vertellers uit deze versie, Rizzo de rat en The Great Gonzo als Charles Dickens, geven de film een humoristisch randje.

4. Home Alone

Wie kent deze filmreeks niet? De kleine Kevin wordt door zijn ouders vergeten als zijn gezin op vakantie gaat – een vrij extreem gevolg van vakantiestress… – en hij moet het een paar dagen alleen redden. Wat begint als een feest voor Kevin (laat opblijven, snoepen, niet geklierd worden door zijn broer), eindigt in een lastig pakket: er wordt ingebroken. Je zou denken dat inbreken in een huis waar alleen een achtjarig jongetje een simpel klusje is, maar niks is minder waar. Kevin verweert zich met hand en tand en dit leidt tot hilarische scènes. En oh ja, deze reeks heeft zelfs een kleine gastrol voor Donald Trump.

5. New Year’s Eve

Laten we niet vergeten dat december om meer draait dan alleen kerst. Deze film lijkt een beetje op Love actually: het heeft grote namen (o.a., Ashton Kutcher, Zac Efron, Robert de Niro, Sarah Jessica Parker en Seth Meyers) en overlappende verhalen. Ook het absolute feelgood-aspect heeft deze film. Verder heeft het gelukkig zijn eigen gevoel voor humor en originele verhalen.

6. Bridget Jones’ Diary

Nog zo’n klassieker – en waarschijnlijk weer populairder bij de vrouwen. Bridget rookt teveel, drinkt teveel en haar liefdesleven is een puinhoop. Ze besluit rond kerst het roer om te gooien en haar leven op orde te krijgen. Dat ze toevallig de liefde van haar leven lijkt te hebben ontmoet, helpt natuurlijk ook wel. Dankzij een flinke dosis Britse humor een echte romcom.

7. How the Grinch Stole Christmas

In de fantasiewereld van de Whoo’s leeft de Grinch. Dit chagrijnige monster zegt een hekel te hebben aan kerst, maar de lieftallige Cindy Lou brengt een verandering in het monster teweeg. Waar the Grinch eerst nog van plan is om kerst te stelen, weet de kerstgedachte uiteindelijk hem ook te grijpen. Een grootse kerstfilm, met name bekend in Amerika, maar ook voor onze Nederlandse harten een pareltje.

8. Alles is liefde

Ook van onze eigen bodem komen er natuurlijk mooie films. Wat betreft een echte decemberfilm, mag Alles is liefde niet in dit lijstje ontbreken. Chronologisch doen we even een stapje terug, want dit is een Sinterklaasfilm. Bekende acteurs, verliefd worden op een prins, hilarische scènes, bijzondere familiebanden en hartverwarmende karakters; deze film heeft het allemaal.

9. Kruimeltje

Over mooie films van eigen bodem gesproken… Over klassiekers gesproken… Deze film is beide. Kruimeltje is een arme jongen die op zoek gaat naar zijn familie en een plek om zijn thuis te noemen. Hij belandt daarbij in verschillende avonturen en ontmoet onvergetelijke mensen. Een mix tussen nostalgie en kerst, dat is deze film waarschijnlijk voor velen onder ons.

10. The Polar Express

Een jongen gaat op een prachtig avontuur op weg naar de Noordpool en leert hierbij over de échte kerstgedachte. Wat het meest opvalt aan deze film zijn de geweldige graphics voor die tijd (let wel, deze film is ‘al’ 12 jaar oud, en was de eerste 100% digitale film; staat daarmee zelfs in The Guiness World Book of Records). Leun lekker achterover en geniet van de allereerste animatiefilm!

11. The Gremlins

Last but not least, want deze wezentjes mogen niet ontbreken met kerst. Het is een wat off the beaten track kerstfilm, maar zeker niet minder leuk. Drie regels worden ineens heel belangrijk in het leven van Billy, als zijn vader Randall hem een mogwai als kerstcadeau geeft: 1) Do not give them water, 2) do not feed them after midnight and 3) never expose them to bright light. Als dat maar goed gaat…

Geschreven door
Lisa is behoorlijk vaak met haar neus in de boeken te vinden. Tegenwoordig meestal voor haar rechtenstudie, maar gelukkig ook vaak genoeg voor haar plezier. In haar vrije tijd staat er meestal wel ergens in huis een serie op en ze is een absolute Marvel-geek. Bij Play Watch Read combineert ze met groot plezier al deze grote liefdes.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.