10 ongemakkelijke films

Films zijn er voor jouw vermaak, toch? Neen. Sommige filmmakers willen je gewoon kwellen en pijnigen. Niet met smakeloze horror of slecht acteerwerk, maar door een sfeer te creëren die zo ongemakkelijk is dat je jeuk krijgt onder je huid. Dat kan door absurdisme, moreel verwerpelijke thema’s of door een steengoede ontknoping. In dit lijstje vindt je dit soort films, op willekeurige volgorde. Ideaal voor als je in een automasochistische bui bent.

1. Freddy Got Fingered

Wie Tom Green zegt, zegt slechte films. In dit pareltje is Green het slachtoffer van een roddel dat hij door zijn vader aangerand zou zijn, maar met zijn kleine brein kan hij dat nauwelijks behappen. Bereid je voor op likken aan koeienuiers, kruipen in hertenlijken en baby’s rondslingeren aan hun navelstreng.

giphy1

2. Jagten

Van het ene seksschandaal naar het andere: Jagten is een prachtig drama wat op een compleet andere manier ongemakkelijk is. Terwijl jij weet dat de hoofdpersoon een lieve vent is, wordt hij door het hele dorp verdacht van pedofilie. Zo zielig en frustrerend!

giphy1

3. Prisoners

Weer zo’n psychologisch drama dat steengoed in elkaar zit maar veel te diep onder je huid gaat zitten. De vader van een vermoord kind verdenkt een sociaaluitgedaagde jongen ervan de moordenaar te zijn. Fantastisch geacteerd, prachtig in beeld gebracht maar o zo ongemakkelijk als papa het heft in eigen handen neemt.

prisonersfeature1

4. Naked Lunch

Met een boek als basis, dat voornamelijk bestaat uit een reeks onsamenhangende paranoïde nachtmerries van een falende schrijver, maakte regisseur David Cronenberg een minstens zo vreemde film. Een insectenverdelger is verslaafd aan zijn eigen insecticiden en belandt in een absurd verhaal over zelfdenkende typmachines, levensgrote pratende kevers en een vrijstaat met drugs en fantasiewezens. Geen touw aan vast te knopen en een goed middel om niet in slaap te kunnen vallen.

giphy1

5. Oldeuboi

De beste film van dit lijstje. Oldeuboi is een rustige maar ijzersterke Koreaanse film over een man die vijftien jaar lang is opgesloten en plotseling op straat wordt gezet. Dan ontmoet hij een jonge vrouw, die hem helpt om zijn ontvoerders te vinden zodat hij wraak kan nemen. Daar lijkt weinig ongemakkelijks aan, maar wacht maar tot de allerlaatste scène…

giphy1

6. The ABCs of Death

Dit is niet één film, maar een verzameling van 26 sketches (op alfabetische volgorde natuurlijk) over allerlei manieren om dood te gaan. Sommigen zijn dramatisch of vreselijk, maar het merendeel is gewoon absurd, luguber en vreemd. Prachtig doodgebeten worden door een wolf, vijandelijke robots in de toekomst, een scheten-fetish, elektrocutie door iemand in een konijnenpak – je ziet het allemaal. En dan ook nog eens in allerlei verschillende filmstijlen: van clay-motion tot first person.

giphy1

7. Borgman

Ook Nederland kan er een potje van: Alex van Warmerdam scoorde een hit met deze onduidelijke, psychologische thriller waarin een falend gezin te maken krijgt met een onbekende, viezige verdwaalde man. Terwijl mevrouw hem liefdevol opneemt wordt de rol van de man steeds vreemder. Er wordt een onaangename afstand tussen jou en de film gecreëerd en aan het einde heb je geen idee wat je moet geloven. Maar je weet wel dat het een goede film was.

borgman-2013-movie-review-jan-bijvoet-taking-bath-camiel1

8. Idioterne

Lars von Trier, wat doe je ons aan. Terwijl deze Deense regisseur prachtige films als Melancholia kan maken, kan hij ook je tanden laten knarsen met deze pijnlijke mockumentary. ‘The Idiots’ gaat over een groep Denen die aan de werkelijkheid ontsnapt door zich voor te doen als verstandelijke gehandicapten, zodat ze in de watten worden gelegd. Dat levert niet alleen pijnlijke situaties voor omstanders op, maar ook traumatiserende ruzies in de groep zelf. En er zit een orgie in.

The Idiots (1998)

9. Movie 43

Ook deze film bestaat uit meerdere korte verhalen, maar wel met bekende Hollywoodkoppen. Om een idee te krijgen van wat je kan verwachten: Hugh Jackman met testikels onder zijn kin, mp3-spelers die eruit zien als levensgrote naakte vrouwen, een spelletje Truth or Dare dat uit de hand loopt en superhelden op een speed-date. Movie 43 is lachen, maar ook erg raar. En soms gewoon wat ongemakkelijk.

giphy1

10. High-Rise

Deze cultfilm met Tom Hiddleston lijkt redelijk normaal, maar de film is een ware visuele achtbaan. Hiddleston is de nieuwe bewoner van een flatgebouw in een dystopisch jaren 70 waar het niveau waar je woont bepaalt hoeveel macht je hebt. Mede door de technische kinderziektes van het nieuwe flatgebouw raken de verschillende lagen met elkaar in conflict en dat blijft niet bij een simpele burenruzie… Prachtige shots, mooie muziek, maar een moeilijk te volgen verhaal dat je als een onaangename deken over je heen moet laten vallen.

giphy1

 

Written by
Het maken van een eigen speelfilm was de aanleiding om de opleiding Film- en Televisiewetenschappen te volgen. Nu kijkt hij films uit elke periode, (bijna) elk genre en verschillende series. Een favoriete film is moeilijk te bepalen, maar het werk van Quentin Tarantino of Christopher Nolan doet het altijd goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.