10 (On)opvallendste Cameo’s

Bij iedere film die Marvel uitbrengt heerst er in de bioscoop weer diezelfde spanning: waar zou Stan Lee dit keer verstopt zijn? En als hij dan eindelijk in beeld verschijnt, hoor je altijd een paar grote fans in de bioscoop opgewonden fluisteren. Vaak zijn het grappige, kleine rolletjes, bijvoorbeeld als onschuldige bibliothecaris in The Amazing Spider-Man, als boze burger in The Avengers en als patient van een gesticht in Thor: The Dark World. Maar Stan Lee is heus niet de enige met leuke cameo’s. Wij maakten een lijstje met de meest opvallende (of kunnen we beter onopvallende zeggen?) cameo’s!

1. Alfred Hitchcock

Stan Lee was namelijk bij lange na niet de eerste die in iedere film een geheime cameo verstopte. Zo is de wereldberoemde regisseur Alfred Hitchcock ook in ieder van zijn eigen films te spotten! Zo zie je hem hier rechts in de bus zitten in zijn film To Catch a Thief (1955).

2. Peter Jackson

Peter Jackson verschijnt dan soms in zijn eigen films, maar hij maakt het de kijkers wel een stuk lastiger om hem te spotten in Lord of the Rings (2001-2003) door uitgebreide make-up en kostuums. Ook is Peter Jackson te spotten in alle delen van The Hobbit (2012-2014). Ook heeft hij zijn kinderen kleine rolletjes laten spelen in de The Lord of the Rings-films.

3. Stephen King

Ook Stephen King verschijnt in meerdere van zijn boekverfilmingen met een kleine verschijning. Hier zie je een van zijn recentere cameo’s in de televisieserie Under the Dome (2013-2015) waarvoor hij het scenario schreef.

4. Stephenie Meyer


En de schrijfster van Twilight, Stephenie Meyer, verschijnt ook meerdere malen in deze (niet al te best beoordeelde) filmreeks. Hier, in het eerste deel van de filmreeks uit 2008, is de schrijfster te zien in het café waar Bella op de achtergrond samen met haar vader zit te eten.

5. Margaret Atwood

De recente serie The Handmaid’s Tale (2017- ) bevat een klein rolletje van schrijfster Margaret Atwood. Ze had hier niet de vriendelijkste rol waarbij ze haar medespeelster een klap moest verkopen. Later vertelde Margaret dat ze dit best lastig vond om te doen. Een vervolg voor haar acteercarrière zit er dus misschien niet in.

6. Erin Brockovich

Maar niet alleen auteurs of regisseurs maken cameos in films. Wist je bijvoorbeeld dat de echte Erin Brockovich in de gelijknamige film uit 2000 verstopt zit? Terwijl Julia Roberts de rol van Erin op zich neemt, verschijnt Erin als serveerster met op haar naambordje de naam Julia.

7. Maria von Trapp

En ook de echte Maria von Trapp verschijnt als oud dametje op de achtergrond in Sound of Music (1966). Ze schijnt daar op het plein te wandelen waar Julie Andrews het lied ‘I Have Confidence’ zingt.

8. Hetty Blok

Maar ook in Nederland kunnen we er wat van hoor. Zo verschijnt de actrice die oorspronkelijk Zuster Klivia speelt, Hetty Blok, op de achtergrond in de verfilming van Ja Zuster, Nee Zuster (2002).

9. Ronald Giphart

En ook de Nederlandse auteurs schuwen het scherm niet altijd. Zo is Ronald Giphart kort te zien in de verfilming van zijn eigen boek Phileine Zegt Sorry (2003), waar hij in de rol van kritisch recensent zegt dat de film veel beter is dan het boek.

10. Bill Murray

Extra grappig is de cameo van Bill Murray in Zombieland (2009). Daar speelt hij geen personage, maar zichzelf, Bill Murray in een wereld waar zombies de overhand hebben gekregen. Hoewel meerdere beroemde acteurs in eerste instantie de rol weigerden, wist Bill Murray er toch iets humoristisch van te maken.

Ben jij zo’n iemand die bij iedere Marvel-film op het puntje van z’n stoel zit te wachten op de verschijning van Stan Lee? Of hebben we cameo’s gemist die nog veel leuker zijn dan deze? Wij zijn in ieder geval nu al benieuwd naar Thor: Ragnarok en wat voor leuks ze bij Marvel nu weer bedacht hebben.

Written by
Maren is een 23-jarige studente Mediawetenschappen. Zoals elke vrouw van deze leeftijd is ze vooral gek op romantische komedies in haar vrije tijd. Af en toe een intellectueel hoogstandje kan ze echter af heus ook wel waarderen en historische klassiekers behoren tot één van haar fascinaties. Met horrorfilms hoef je echter dan weer níet aan te komen zetten, want dan kan Maren haar nachtrust vaarwel zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.