10 overgewaardeerde films

Als je een beetje een film-gek bent heb je vast wel zo’n vriend die eens in de zoveel tijd roept “Deze film moet je echt zien!”, en dat blijkt dan een super overgewaardeerde film te zijn. Echt zo’n film waarvan je denkt: hoe heb je die in al die jaren kunnen missen? Deel dit lijstje met die ene vriend, want over deze films willen we niets meer horen.

1. Amélie

Je moeder is er waarschijnlijk dol op, de soundtrack hoor je in elk NS-station uit een valse piano komen en de kabouter-reis is al duizenden keren nagedaan. Amélie was een verfrissende Franse film met een unieke stijl, maar inmiddels is Amélie gewoon oud. Klaar. Door naar de volgende.

amelie

2. The Dark Knight Rises

Van alle superhelden is Batman misschien wel de coolste, ook al heeft hij geen superkrachten. Ja, The Dark Knight Rises zag er mooi uit en ja, Christopher Nolan heeft z’n best erop gedaan. Maar het blijft een simpele superheldenfilm dus stop met het overwaarderen van dit 250 miljoen dollar dure verkleedpartijtje.

batman

3. Shutter Island

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar die zogenaamd geweldige plottwist zag ik al van mijlenver aankomen. Martin Scorsese mag dan wel een van de grootste filmmakers ooit zijn, met Shutter Island liet hij weinig aan de verbeelding over. Na The Sixth Sense en Fight Club kennen we dit trucje inmiddels wel.

shutter island

4. Frozen

De ene Disney is de andere niet. Frozen was een geweldig marketingproject waar toevallig een leuk filmpje onderdeel van uit maakte, maar inhoudelijk is het tijd om er over op te houden. En stop al helemaal met je kinderen wijs maken dat het cool is om Elsa te zijn. Heb je niet opgelet in de film? Elsa was best een bitch!

frozen

5. Avatar

OMG HET IS 3D! Ook al bestaan 3D-films al sinds de jaren 50, iedereen was lyrisch over Avatar. Natuurlijk zag het er prachtig uit, maar moeten we het anno 2016 nog steeds over deze inhoudsloze smurfenfilm voor volwassenen hebben?

avatar

6. The Blair Witch Project

Standaard elke Halloween weer ergens te zien, want het is een van de succesvolste horrorfilms ooit. Da’s ook niet gek met een budget van 22.000 dollar dat vervolgens bijna 250 miljoen dollar oplevert. Voordat de film uitkwam werd de mythe van de Blair Witch de wereld (het internet) in gesmeten waardoor deze mockumentary door velen voor echt werd aangezien, maar inmiddels weten we wel beter.

blair witch project

7. The Hunger Games

Het boek is vast prachtig, maar de film barst van nog meer tienerhormonen dan alle Harry Potter-films bij elkaar. Waar sommige young adult-films snel worden vergeten (lees: Divergent), kreeg The Hunger Games maandenlang aandacht – wat vervolgens opnieuw werd aangewakkerd door The Fappening. ’t Is klaar nu. Zo vernieuwend was het nou ook weer niet.

the hunger games

8. Deadpool

Het is een risico om deze film in dit rijtje te zetten, maar zeg nou eerlijk: is Deadpool nou echt zo geweldig? Strakke CGI, zwarte humor en het doorbreken van de vierde muur. Meer is het niet. Dat een handjevol fanboys een natte broek krijgt als ze de naam Deadpool horen, maakt het nog geen onvergetelijke film.

deadpool

9. Intouchables

Een lief, aandoenlijk, eerlijk, zoet, en een prachtig voorbeeld van hoe de mens diep van binnen is. Dat is wat je er vaak over hoort, maar eigenlijk is Intouchables een briljant stukje commercie dat sterk inspeelt op de traanbuizen van huismoeders die ook een buurman van de neef van een vriendin kennen die gehandicapt is. Intouchables is een cliché en hoewel het dat geen slechte film maakt is het tijd om er over op te houden.

the intouchables

10. Inception

Christopher Nolan krijgt het zwaar te verduren in dit lijstje, want ook Inception is overrated. De ellelange reeks van mindfucks waar Inception uit bestaat resulteerde bij veel bioscoopbezoekers in een error. Maar dat je iets niet begrijpt maakt het niet per se goed. Na tientallen spoofs en persiflages weten we het nu wel: Inception was vet en ingewikkeld. Ga nou maar eens Mulholland Drive kijken, dát is pas ingewikkeld. En hou op met die stomme tol.

inception

Written by
Het maken van een eigen speelfilm was de aanleiding om de opleiding Film- en Televisiewetenschappen te volgen. Nu kijkt hij films uit elke periode, (bijna) elk genre en verschillende series. Een favoriete film is moeilijk te bepalen, maar het werk van Quentin Tarantino of Christopher Nolan doet het altijd goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.