10 redenen waarom Netflix een vreselijk platform is

Van dvd’s opsturen en illegaal downloaden, naar streamen via internet en chillen. Dat is Netflix anno 2017. In het jaar dat televisie-afstandsbedieningen een speciale Netflixknop hebben is het tijd om eens kritisch naar het bejubelde film- en serieplatform te kijken. Dit zijn 10 redenen waarom Netflix eigenlijk vreselijk is.

1. Weinig aanbod

Netflix heeft in Nederland ongeveer 1900 films in het aanbod. Maar zijn er natuurlijk veel meer films beschikbaar als illegale download. Bovendien heeft elk land een verschillend aanbod. Ik dacht dat het internet grenzen zou doorbreken?

giphy1

2. Heel veel en heel specifieke genres

Blijkbaar houden de mensen bij Netflix van categoriseren, want hun database kent maar liefst 76.000 genres. Waarom zo veel? Wat dacht je bijvoorbeeld van Critically-acclaimed Emotional Crime Dramas? Of Gritty Military Action & Adventure from the 1980s? Je kunt ook altijd nog kijken of in de categorie Quirky Independent Crime Action & Adventure iets voor jou zit.

giphy1

3. Je móet wel kijken, anders hoor je er niet bij

Groepsdruk heeft een nieuwe vorm gekregen: als je niet de laatste hippe serie op Netflix kijkt, hoor je er niet meer bij. Geen Making a Murderer gezien? Ga maar in je eentje lunchen. Laatste aflevering van Orange is the New Black nog niet gekeken? Jammer joh, je collega’s gaan vrolijk spoilen want ‘dan had je maar moeten binge-watchen’.

giphy1

4. Binge-watchen is in het algemeen slecht voor je

Als je eenmaal toegeeft aan de groepsdruk verpest je je leven door gekluisterd te zitten aan je scherm. Je eet slecht, dagen gaan voorbij zonder dat je er erg in hebt en je sociale leven heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Je komt er niet eens meer aan toe om met je vrienden over de nieuwste series te praten.

giphy1

5. Binge-watchen verpest het kijkplezier

Weet je nog, vroegâh, toen je een week moest wachten om erachter te komen wat voor busje The A-Team in elkaar had gezet? In de 6 dagen tijd tussen de afleveringen ging je fantasie helemaal los. Je leerde de personages toen ook echt kennen. Nu jaag je 10 uur aan personages er in één keer doorheen en de volgende dag ben je ze al weer bijna vergeten. Ik heb medelijden met de scriptschrijvers.

882780

6. Het aanbod verandert constant

Prima dat er wekelijks nieuwe films en series bij komen maar WAAROM HEBBEN ZE FROZEN ER VANAF GEHAALD? Zelfs de grootste blockbusters verdwijnen na een tijdje, terwijl de flutfilms (zie punt 2) het aanbod steeds verder vervuilen. Hoe moet dat nu met al die arme huismoeders die hun kinderen zoet willen houden? Frozen op een schijfje kopen? Nee toch?

giphy1

7. Netflix haat aftiteling

Als je net 2 uur naar een fantastisch stuk cinema hebt gekeken is het altijd fijn om onder begeleiding van de filmsoundtrack de aftiteling voorbij te zien scrollen. Helaas bedacht Netflix dat het direct na de laatste scène nodig is om het beeld te verkleinen en je hints te geven voor een nieuwe film of serie. Laat de kijker even rustig terug op aarde komen, Netflix!

viockhe4y3tmuqlyy9d6vcubzgl_vwmmpxyjmaqsut1fh4hbsoghudezh7uo_irqixffj3j9t_phkpvgbauhoweybwpdx-wmwwhzqbaiyg-hnggwzdl2xpzmnvmmsqdybpzr2k

8. Er is niet altijd ondertiteling

Wel in het Nederlands, maar zeker bij Engelstalige komedies is het de moeite waard om Engelse ondertiteling aan te zetten. Zo krijg je meer (woord)grappen mee en het is nog leerzaam ook. Helaas is er, vreemd genoeg, niet altijd Engelse ondertiteling aanwezig, tenzij je de versie voor slechthorenden wilt gebruiken IN HOOFDLETTERS en met beschrijvingen van geluiden *audience booing*.

source1

9. Geen Netflix zonder internet

Als er vroeger een internetstoring was en je dus niet kon msn’en, trok je een dvd uit de kast en keek je een film of serie. Dat kun je met Netflix wel vergeten, of je moet in jaren ’90 kwaliteit gaan kijken op je mooie UHD scherm. Inmiddels heeft Netflix een offline-functie uitgerold, maar die werkt niet op elk apparaat en voor elke film of serie. En je moet ze alsnog van tevoren downloaden.

netflix-verizon-640x2951

10. Iedereen kijkt hetzelfde

Zoals de commerciële televisie vroeger bepaalde over welke series collega’s het bij het koffieapparaat hadden, zo bepaalt Netflix nu wat je moet zien. In het tijdperk van illegaal downloaden kon je ten minste nog echt series ontdekken en die aanraden aan je vrienden, want de mogelijkheden waren eindeloos. Nu kijkt iedereen weer hetzelfde. En als je dat niet wilt… zie punt 3.

anigif_original-grid-image-23847-1436203144-51

Geschreven door
Het maken van een eigen speelfilm was de aanleiding om de opleiding Film- en Televisiewetenschappen te volgen. Nu kijkt hij films uit elke periode, (bijna) elk genre en verschillende series. Een favoriete film is moeilijk te bepalen, maar het werk van Quentin Tarantino of Christopher Nolan doet het altijd goed.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.