10 series over de middelbare school

13 Reasons Why; de hype kan je bijna niet ontgaan zijn. De serie draait om de zelfmoord van middelbare scholier Hannah Baker en de aspecten in haar tienerleven die tot die ene verschrikkelijke keuze hebben geleid. Als geen ander portretteert de serie Hannahs school als een duistere plek in haar leven. Gelukkig zijn er ook tig series waarbij de middelbare school van de hoofdpersonen een hele andere rol speelt in hun leven. Daarom vandaag tien series waarbij het leven op de middelbare rol in de spotlight staat.

1. 13 Reasons Why

Zoals gezegd een heftige serie, waarbij een trigger warning zeker niet misplaatst zou zijn. Hannah Baker pleegt zelfmoord maar spreekt bij leven eerst nog 13 cassettebandjes in waarop ze uitlegt wie er allemaal schuld hebben aan de aftakeling van haar leven. Als geen ander laat deze serie zien wat voor effect je klasgenoten op je kunnen hebben… Een heftige serie die door sommigen prachtig en schrijnend wordt genoemd en door anderen ronduit gevaarlijk vanwege de verschrikkelijke beelden…

2. Glee

Het contrast met 13 reasons why kán haast niet groter zijn dan in de serie Glee. Alleen de titel straalt al vrolijkheid uit. Glee draait om leerlingen met een groot talent voor zang en dans die samenkomen om deze talenten aan de wereld te laten zien. Tuurlijk gaat ook het leven van de pubers in Glee niet alleen over rozengeur en maneschijn – de serie kaart ook onderwerpen aan als seksualiteit en gezinsproblemen – maar over het algemeen is de serie een stuk lichter en vrolijker dan het oh zo zwaarmoedige 13 reasons why.

3. 90210

Ook 90210 is divers in de problemen die het aankaart, maar het leven op West Beverly High gaat voor veel van de leerlingen gepaard met geld en luxe. Oorspronkelijk stamt de serie al uit 1990, maar in 2008 is er een update voor de serie gekomen; de complete serie voelt – hoe kan het ook anders – moderner aan. Van huiswerk tot strandfeestjes in de country club en van nablijven tot een geheime relatie met een leraar – deze serie heeft het allemaal.

4. Ned’s Declassified Cchool Survival Guide

Ja het kan natuurlijk niet uitblijven om ook Ned’s survival guide toe te voegen aan deze lijst. Wie ‘middelbare school’ en ‘serie’ in één zin noemt, ontkomt er niet aan. Het leven op de middelbare school kan heel zwaar en heftig zijn, maar het kent ook kleinere, meer praktische problemen. Hoe kies je bijvoorbeeld een perfecte rugtas? Hoe richt je je kluisje in? Waar ga je zitten in de kantine? Ned is met deze serie zo lief geweest een complete gids voor je te schrijven waarmee je al dit soort problemen tackelt – en nog veel meer!

5. Pretty Little Liars

Dat het leven op de middelbare school je verdere leven enorm kan beïnvloeden, kunnen Spencer, Hannah, Emily en Aria zeker beamen. In Pretty little liars worden de vier meisjes de beste vrienden van het meest populaire meisje van de school: Alison. Wanneer Alison dan vervolgens verdwijnt, vervalt het leven van de meisjes in chaos. Ze worden gepest, gestalkt en geteisterd door een onbekende en tegelijkertijd moeten ze toch ook blijven presteren op school.

6. Faking It

Wat doe je als je op een middelbare school zit waar alle buitenbeentjes en minderheden juist hartstikke populair zijn? Waar mensen zonder een atypische kant of een interessant levensverhaal simpelweg saai worden gevonden? Wellicht niet het juiste antwoord op die vraag, maar de hoofdpersonen in Faking It besluiten te gaan doen alsof ze lesbisch zijn. Dit is an sich natuurlijk al ingewikkeld, maar het wordt allemaal nóg lastiger als ze vervolgens allebei ook andere liefdes gaan kennen. Een compleet andere school dan de meeste in deze lijst, maar toch ook weer een middelbare school in het middelpunt van de aandacht.

7. Awkward

Cheerleaders, SAT’s en sportvelden met complete tribunes: de meest typische en wellicht wat cliché Amerikaanse school van het lijstje. Hoofdpersoon Jenna schrijft een blog over haar leven op haar middelbare school. Deze serie biedt je geen diepzinnige verhaallijnen of hele bizarre plottwists, maar gewoon een lekker dagje bingewatchen op MTV. Vreemdgaande vriendjes, verliefdheden op universiteitsstudenten, ouders met een midlifecrisis; Awkward heeft het en maakt het heerlijk ongemakkelijk.

8. Riverdale

Nog een nieuwe, populaire en hypende serie: Riverdale. Gebaseerd op de comic Betty and Veronica, maar in een compleet modern jasje gestoken. De serie is pas twaalf afleveringen onderweg, maar velen zijn al helemaal verslingerd aan de serie. Het begint allemaal met een moord op een medeleerling van de hoofdpersonen, maar krijgt zoveel meer verhaallijnen. ‘You love it or hate it’ geldt wel een beetje voor deze serie; de meningen lopen soms erg uiteen.

 

 

 

 

 

 

9. Gillmore Girls

De serie voelt voor veel mensen inmiddels een beetje als een golden oldie, want de serie is al afgelopen, 17 jaar oud en heeft zelfs al een reünie achter de rug. Hoofdpersonen van de serie zijn alleenstaande moeder Lorelai en dochter Rory. Wederom komen er verschillende onderwerpen aan bod en daar is de ruimte ook wel voor: de serie telt 154 afleveringen.

10. Switched at birth

Het grootste thema dat aan bod komt in deze serie is – de titel verklapt het wel – een verwisseling van twee babymeisjes in het ziekenhuis vlak na hun geboorte. Alsof de puberteit nog niet moeilijk zat is, komen de meisjes achter hun echte achtergrond en besluiten ze elkaars leven te leren kennen – het leven dat van hen had kunnen zijn. Wat de middelbare school in deze serie bijzonder maakt, is dat het om een school voor doven en slechthorenden is. Een van de twee meisjes is namelijk doof geboren en dat biedt een uniek beeld op het verschil tussen ‘normale’ high schools en eentje voor doven en slechthorenden.

Geschreven door
Lisa is behoorlijk vaak met haar neus in de boeken te vinden. Tegenwoordig meestal voor haar rechtenstudie, maar gelukkig ook vaak genoeg voor haar plezier. In haar vrije tijd staat er meestal wel ergens in huis een serie op en ze is een absolute Marvel-geek. Bij Play Watch Read combineert ze met groot plezier al deze grote liefdes.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.