10 shortfilms die je móét zien

Shortfilms; een heel eigen genre binnen de filmwereld, die zeer interessant en uitnodigend is voor iedere filmfanaat, en/of filmmaker. Een heel verhaal vertellen in soms minder dan 5 minuten vergt een compleet andere aanpak dan het filmen van een lange film, en biedt een heel andere kijkbeleving. Als je niet zoveel tijd hebt en jezelf toch wil verliezen in een film, zijn shortfilms dé oplossing. Vandaar dit lijstje met shortfilms die je niet mag missen. Het mooiste? De meeste van onderstaande films staan gratis op YouTube.

Code 8

Deze Amerikaanse kortfilm uit 2016 is geregisseerd door Jeff Chan. De hoofdrollen worden gespeeld door o.a. Robbie Amell en Sung Kang. Het verhaal is een zeer interessante mix van sciencefiction en een beetje actie; een wereld vol mensen met speciale krachten, die ze niet mogen gebruiken. Deze kortfilm heeft een enorme potentie voor een speelfilm door de meeslepende setting en wereld. En dat is ook precies waar de cast en crew mee bezig is. De realisatie van dit project wordt ondersteund door crowdfunding, deze is bezig via https://www.indiegogo.com/projects/code-8-a-film-from-robbie-stephen-amell#/.

Dawn

Dawn speelt zich af in een bijna sprookjesachtige vintage setting in Amerika. Regisseur Rose McGowan heeft zich enorm uitgesloofd met de prachtige beelden en pakkende, psychologische verhaallijn. Het is moeilijk om niet verliefd te worden op de hoofdpersonage en de prachtige kleuren gedurende de hele film. Als je iets spannends en verrassends zoekt, is Dawn zeker wat voor jou.

Als ik ‘s ochtends luister

Deze kortfilm van Pien Vroonland geeft je een andere kijk op de alledaagse wereld om je heen. Deze mockumentary (een fictieve documentaire) werd tijdens verschillende kortfilmfestivals in Nederland gedraaid en won de eerste prijs bij de voorronde van Kunstbende Zeeland in 2017. De film laat je lachen en nadenken; neem je aan dat alles gaat zoals je is verteld?

Ikigai

Ikigai is een hilarische film van Luuk van Leeuwen. In deze film volgen we een dag in het leven van een vrouw die denkt dat haar liefdadigheidsacties haar leven verreiken, maar niks is minder waar. Als je zin hebt om te lachen, raad ik deze kortfilm erg aan.

Klem

Klem is een komedie geregisseerd door Mathijs Geijskes. De stunteligheid van de “gelukkig” getrouwde man en vrouw tijdens een gelukkig niet al te ernstig auto-ongeluk laat je, bijna de gehele film lang, lachen en is zeker je tijd waard.

De Blauwe Maagd

Tim Klok heeft al wat prijzen gewonnen met deze kortfilm, en zeer terecht. Want waar Pierre Bokma zijn fantastische acteertalenten laat zien, toont Klok gevoel voor regie met een perfecte film waar je je compleet verliest in een fantastische, fictieve wereld. Een spannende en tragische film.

Deux Mains

Deux Mains (vertaald vanuit het Frans: Twee Handen) is een film van Michaël Barocas. Hij duurt slechts 4 minuten, maar dat is genoeg om de tranen over je wangen te laten stromen. Deze arthouse is heel simpel, maar pakkend en zeer emotioneel. See for yourself, zou ik zeggen. Of eh… voyez par vous-même!

Giraffe

Een 48-Hours project zegt het eigenlijk al; binnen 48 uur wordt een kortfilm gerealiseerd. De film maakt dan kans op toffe prijzen die de volgende realisaties van films mogelijk maken. In deze film volgen we een nieuweling op de afdeling dierengeluiden: en zij krijgt de opdracht een giraffe na te doen. Maar wat voor geluid maakt dat beest überhaupt? Deze kortfilm is heerlijk dramatisch en grappig; een mockumentary op z’n best.

De wensmoeder

Deze film is prachtig. De film uit 2013 is geregisseerd door Daphne Koelma tijdens haar deelname aan het toenmalige Cavak, een filmwedstrijd voor iedereen vanaf 16 jaar in Zeeland. Zij won met deze film de eerste prijs en dat is zeer terecht; het verhaal van een vrouw die dolgraag kinderen wil, maar geen partner heeft en al te oud is om een kind te adopteren. Is er een mogelijkheid voor haar om tóch kinderen te krijgen…?

En ik van jou

Maarten Swaan is trotse regisseur van deze kortfilm, waar ik als figurant in gespeeld heb. Niet alleen leuk om hem daarom op deze lijst te vermelden; de film is overladen met verschillende prijzen op filmfestivals over de hele wereld en gaat over twee oude mensen die een heel bijzondere band met elkaar hebben. Absoluut de moeite waard hem eens te kijken; een lach en een traan, deze film biedt het allebei.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.