10 Sport biopics om je voor te bereiden op de sportzomer

Met het EK-voetbal in volle gang en de Olympische Spelen er vlak achteraan gaan wij een hele drukke sportzomer tegemoet. Er zullen weer nieuwe geschiedenisverhalen worden geschreven en voor jaren worden herinnerd. Om alvast in de spirit te komen zijn hier tien sportfilms van echt gebeurde verhalen.

  1. Raging Bull

De eerste is niet alleen een van de beste biopics aller tijden, maar ook een van de meest iconische films aller tijden. Raging Bull gaat over de legendarische boxer Jake LaMotta die zijn agressieve mentaliteit zijn leven liet verwoesten buiten de ring. De film staat vooral bekend om het acteerprestatie van Robert de Niro. De legendarische acteur speelt niet alleen de jonge boxer realistisch binnen de ring, maar ook de tragische gevolgen erbuiten. Dit maakt deze film van Martin Scorsese zo iconisch.

  1. Chariots of Fire

Een andere iconische biografische film die zelfs vier Oscars binnen wist te slepen. Chariots of Fire gaat over een Joodse en Christelijke sprinter die zich samen op verschillende manieren voorbereiden op de Olympische Spelen. Niet alleen is de film iconisch geworden door de vele prijzen die het won, maar ook door de legendarische openingsscène van de sprinters op het strand. Deze scène zette de toon voor openingsmontages en staat nog steeds bekend als een van de beste sportopeningen aller tijden.

  1. Cool Runnings

Een van de meest bizarre olympische verhalen. Nadat een Jamaicaanse sprinter word gediskwalificeerd van de olympische zomer spelen, haalt hij met de hulp van een brutale coach een bobsleeteam bij elkaar. Dit Jamaicaanse team zal voor altijd legendarisch blijven als het eerste Afrikaanse bobsleeteam. Het team won misschien niet de medailles, maar wel de harten van alle toeschouwers.

  1. Remember the Titans

Nog een verhaal wat voor altijd in de geschiedenisboeken zal blijven. Remember the Titans gaat over een highschool footballteam die een nieuwe zwarte coach aanstellen tijdens hun eerste seizoen, terwijl ze vechten tegen discriminatie in het zuiden van de Verenigde Staten. Dit inspirerende verhaal is vooral bekend als het keerpunt voor zwarte coaches in Amerika. Het verhaal is daarom niet alleen een legendarisch sportverhaal, maar ook een legendarisch verhaal voor de geschiedenis van Amerika.

  1. Miracle

“Do you believe in miracles? Yes!” Miracle gaat over coach Herb Brooks die met college-studenten naar de spelen ging van 1980 om het uiteindelijk op te nemen tegen het powerhouse dat de Sovjet-Unie was. Niet alleen is de winst van studenten over echte ijshockeyers al ongelofelijk, maar dit gebeurde ook nog eens tijdens de koude oorlog. Daarom wordt dit vaak ook gezien als de sportversie van de koude oorlog.

  1. The Fighter

Een echt masterclass op het acteerfront. The Fighter gaat over Micky Ward, een jonge boxer die probeert uit de schaduw van zijn bekende oude broer te stappen en zijn eigen kans op succes te pakken. De film staat bekend als een van de beste sportfilms van het laatste decennium en dat heeft het vooral te danken aan de geweldige acteerprestaties. Terwijl Mark Wahlberg die hoofdrol heeft, zijn het Christian Bale en Melissa Leo, die als de oudere broer en moeder de spotlight afpakken. Zij pakte niet voor niets allebei een Oscar voor hun rollen in de film.

  1. Moneyball

Nog een underdog verhaal dat de toekomst van de sport voor altijd heeft verandert. Moneyball gaat over General Manager Billy Bean die een team met het laagste budget in de MLB naar de top haalde door middel van statistieken en analysen. Zowel de echte gebeurtenis als de verfilming krijgen veel lof. Het gebruik van statistieken en analysen was toen nog helemaal niet gewoon en was baanbrekend voor de sport. Tot de dag van vandaag wordt deze methode nog steeds gebruikt.

  1. Foxcatcher

Een van de oudste sporten met een enorm tragisch verhaal. Foxcatcher gaat over olympisch kampioenen Mark en Dave Schultz die tijdens hun voorbereiding zich bij multimiljonair en worstelliefhebber John du Pont. De gebeurtenis die zich afspeelt in deze film wordt gezien als een van de meest tragische gebeurtenissen in de worstelwereld. Deze sportdrama werd vooral geloofd door het optreden van Steve Carell als de aparte miljonair du Pont.

  1. I, Tonya

Een olympisch verhaal dat de hele wereld over ging. I, Tonya gaat over de aparte kunstschaatsster Tonya Harding. Zij bestormde de kunstschaatswereld, totdat ‘het incident’ gebeurde tijdens de voorbereidingen van de spelen van 1994. De film kreeg veel lof voor de komische kijk op het leven van Harding, maar ook de goede dramatische momenten. Ook de prestaties van Margot Robbie als Harding en Allison Janney als haar moeder, kregen veel lof. Janney kreeg er zelfs een Oscar voor.

  1. Ford v Ferrari

De meest recentelijke sportbiografie die verschillende Oscars binnen sleepte. De film gaat over de autodesigner Carroll Shelby en coureur Ken Miles die aan een bijna onmogelijke klus begonnen en probeerde Ferrari te verslaan in de 24 uur van Le Mans. Het legendarische verhaal van David tegen Goliath in het racen is nog altijd eentje voor de geschiedenisboeken. De film kreeg veel lof voor de accurate vertoning en het vlotte editen waar het zelfs een Oscar voor won.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.