10 succesvolle juridische series

De rechtenstudie staat bij velen bekend als ontzettend droog, saai en stoffig. Altijd maar met je neus in de boeken en jarenlang kennis stampen. Toch is de rechtbank een bijna onuitputtelijke bron van inspiratie gebleken voor series. Van Law & Order tot Suits; juridische series zijn al jaren in. Het maakt die stoffige wereld toch ineens spannend voor een groter publiek. In dit Lijstje daarom: 10 succesvolle juridische series.

1. Law & Order

Wie ’s middags uit vervelend wat zapt, is vast wel eens langs deze klassieker gekomen. Law & Order heeft zelf inmiddels twintig seizoenen en daarnaast nog eens zes spin-offs. Het is daarmee de langstlopende serie van NBC. Law & Order behandelt zowel het onderzoek van de politie als de zaak ter terechtzitting. Hoewel allemaal natuurlijk met een flinke dosis Amerikaanse overdrevenheid, bleek de serie ook in Nederland ontzettend populair.

2. Suits

Bij rechtszaken denken de meeste mensen aan strafzaken, maar Suits heeft civiele zaken sexy weten te maken. Suits gaat over het recht, heel veel geld, mooie mensen en veel macht. Dat de hoofdrolspelers het zo vaak over ingewikkelde juridische structuren hebben, lijkt de populariteit niet te kunnen drukken. Waarschijnlijk heeft dat ook iets te maken met kleine momentjes humor die de serie ook regelmatig heeft.

3. How to get away with murder

Vijf rechtenstudenten die met hun hoogleraar een moord proberen te verdoezelen; het zal je niet verbazen dat dit plot mensen intrigeert. How to get away with murder is daarnaast gelukkig meer dan alleen een intrigerend idee; het heeft waanzinnig sterke acteurs, slimme en onverwachte wendingen en bovenal een krachtige verhaallijn. Naast deze hoofdlijn, kent de serie ook vele persoonlijke verhaallijnen van de hoofdpersonen. Intriges alom.

4. The good wife

Alicia (de hoofdpersoon) moet weer aan het werk nadat haar man veroordeeld is en in de gevangenis zit. Ze komt op een ambitieus advocatenkantoor te werken en komt in aanraking met de meest bizarre cliënten (drugsdealers, moordenaars, strippers). Ondertussen moet ze dealen met een sex tape van haar man (waar zij niet op staat…), haar kinderen, haar baas (die zeker niet lelijk is) en een collega met wie ze strijdt voor dezelfde baan. Het is een serie over een echte powervrouw, de verhaallijn zorgt ervoor dat je zo door het eerste seizoen heen bent (en gelukkig zijn er daarna nog een paar).

5. White collar

Wanneer meesteroplichter Neal Caffrey voor de tweede keer in de gevangenis belandt, biedt de FBI hem een deal aan in het kader van ‘If you can’t beat them, join them’. Neal twijfelt, maar stemt toe. Dit is het begin van een reeks spannende afleveringen, waarin Neal de FBI helpt om de grootste zogenaamde ‘white collar’ criminelen (fraudeurs) op te pakken.

6. Danni Lowinski

Een vreemde eend in de bijt: een Nederlandse juridische serie. Naast kapster is de vrolijke, spontane Danni ook advocaat. Ze is wel een beetje een atypisch figuur in de keiharde wereld van de advocatuur – zelf ook een vreemde eend in de bijt dus; ze vraagt bijvoorbeeld maar een euro per uur voor haar juridisch advies… Sommige mensen zitten schaterlachend op de bank te kijken, anderen (lees: mannen) vinden het een beetje teveel een vrouwenserie.

7. Better call Saul

Mannen: eat your heart out. Waar mannen zich niet altijd kunnen vermaken met Danni Lowinski, hebben vrouwen dit gevoel vaker bij Better call Saul. Saul is een advocaat die in Breaking Bad al eens opduikt, maar nu krijgt hij zijn eigen serie. Saul is het tegenovergestelde van de nette advocaat met z’n wetboekjes; hij komt in vrij belachelijke situaties terecht als hij de foutste en grootste criminelen bijstaat – of een poging daartoe doet.

8. Judge Judy

Courthouse-reality tv. In Amerika bestaat het. Judge Judy is een daadwerkelijke rechter, die voor de camera civiele geschilletjes oplost. Hoewel dit waarschijnlijk nu doet denken aan dhr. Frank Visser, lijken de twee allesbehalve op elkaar. Judy regeert in haar courtroom met de harde hand en oordeelt genadeloos. Wat de serie overigens ook aan zijn succes helpt: de belachelijke verhalen waar de procespartijen mee aan komen zetten. Heb je op een regenachtige zondag zin om even ramptoerist te spelen? Zap eens naar Judge Judy.

9. De Rijdende rechter

Over dhr. Frank Visser gesproken: De Rijdende rechter mag natuurlijk niet missen in dit rijtje. Nog zo’n vreemde eend in de bijt, want wederom een Nederlandse serie. In De Rijdende rechter rijdt tegenwoordig dhr. Reid door Nederland om veelal burenruzies op te lossen, maar de serie is natuurlijk groot geworden met dhr. Frank Visser achter het stuur. Dagelijkse akkefietjes die uit de hand lopen, het blijft boeiend.

10. Bull

De nieuweling in het rijtje. Deze serie is gebaseerd op het begin van de carrière van dr. Phil. Dr. Bull is een psycholoog die als deskundige optreedt in rechtszaken. Hij voorspelt en bespeelt het besluit van de jury met zijn charme en doorziet elke speler in het spel. Er is op de Nederlandse televisie pas één aflevering geweest, maar in Amerika is het al een hit.

Written by
Lisa is behoorlijk vaak met haar neus in de boeken te vinden. Tegenwoordig meestal voor haar rechtenstudie, maar gelukkig ook vaak genoeg voor haar plezier. In haar vrije tijd staat er meestal wel ergens in huis een serie op en ze is een absolute Marvel-geek. Bij Play Watch Read combineert ze met groot plezier al deze grote liefdes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.