10 verantwoorde programma’s voor kinderen

Wanneer je ouder van een kind wordt zul je er niet aan ontkomen dat er van alles verandert. Met twee kinderen in huis zal zo’n beetje alles anders worden. Zo ook waarnaar er gekeken kan worden bijvoorbeeld. En dan begint de zoektocht naar programma’s die je je kind kan voorschotelen. Hierbij een lijstje van verantwoorde entertainment voor je kind (en wie weet steek je er zelf ook nog wel wat van op).

1. Zappelin

Zappelin is een programma dat sinds 2018 gepresenteerd wordt door Fenna Ramos, en neemt je mee op de meest interessante ontdekkingsreizen. Kinderen leren hier knutselen, wat ballet precies is en nog heel veel meer. Het programma is goed opgezet en Fenna is een prima gastvrouw die de kinderen goed weet te enthousiasmeren.

2. Cocomelon

Cocomelon is een Amerikaans YouTubekanaal dat diverse filmpjes voor kinderen heeft. Daar zit van alles tussen, maar waarschijnlijk het meest bekend is toch wel alles wat met Baby YoYo te maken heeft. YoYo beleeft samen met zijn ouders en broertje en zusje heel veel avonturen die kinderen leren over de vormen van voorwerpen, kleuren en noem het allemaal maar op. Wees dan ook niet verbaasd als je kind ineens wat sneller de kleuren kent of al heel goed weet wat een rechthoek of een cirkel precies is.

3. Backyardigans

The Backyardigans is een Amerikaanse–Canadese kinderserie over vijf vrienden (Uniqua, Pablo, Tyrone, Tasha en Austin) die avonturen beleven in hun achtertuin. In een rollenspel beleven ze iedere keer een avontuur in een andere wereld. Vast onderdeel zijn muzikale intermezzo’s.

4. Blue’s Clues

Elke aflevering van Blue’s Clues heeft ongeveer dezelfde structuur. Steve (later Joe en Josh in de remake), de presentator, probeert een puzzel op te lossen. Meestal gaat het om een behoefte van Blue, de hond. Omdat Blue niet kan praten, laat zij 3 sporen achter, de ‘clues’. Met die clues moet Steve erachter komen wat Blue wil, bijvoorbeeld als de clues een beker, een rietje en een koe zijn wil Blue melk drinken. Dit wordt gecombineerd met spelletjes die leerzaam zijn voor peuters en kleuters. Steve komt uiteindelijk tot de uitkomst van wat Blue graag wil. Meestal gaat het om zoiets als een koekje, of wil ze iets doen.

5. Booba

Booba is een vriendelijk monstertje dat nooit iets zegt, maar de meest bizarre avonturen beleeft samen met zijn vriendjes Loola de rat, Googa de papagaai, Soosa de egel, Dooda de worm, Scooba de octopus en Mooma de kat. Elke aflevering is kort en duurt hooguit tien minuten, wat dus ook ervoor zorgt dat je het makkelijk even tussendoor kunt laten kijken.

6. Paw Patrol

Een lijst met kinderprogramma’s zonder Paw Patrol kan natuurlijk niet. Welk kind kent dit niet? De verhalen van Ryder en zijn team van pups zijn over de hele wereld bekend. Nickelodeon heeft met deze serie een enorme troef in handen en zelfs een bioscoopfilm waarin alles nog net even wat gedetailleerder is gemaakt dan in de serie. Hier zul je als ouder waarschijnlijk sowieso niet aan ontkomen.

7. Shaun the Sheep

Shaun the Sheep is een Britse geanimeerde stop-motionkinderserie. Voor de animatie werd gebruik gemaakt van claymation. Dit is een vorm van stop-motion-animatie waarbij de geanimeerde figuren gemaakt zijn van een kneedbaar materiaal, zoals klei of plasticine. In 2015 verscheen er ook een film van Shaun the Sheep. Shaun is een intelligent schaap, dat iedere keer kleine avonturen beleeft op de boerderij waar hij woont. Shaun is geen kuddedier, zoals de andere schapen en komt hierdoor regelmatig in bijzondere situaties terecht, samen met de boerderijhond Bitzer, de drie ondeugende biggen of de kudde.

8. Ask the Storybots

Vijf nieuwsgierige wezentjes zoeken antwoorden op de belangrijkste vragen van kinderen, zoals waarom het nacht wordt en waarom we onze tanden moeten poetsen. De serie is een zogeheten Netflix Original. De serie werd voor het eerste seizoen genomineerd voor de Annie Awards en was een finalist voor een Peabody Award. De afleveringen gaan over Beep, Bing, Bang, Boop en Bo van team 341B. 5 kleine robotjes, die onder ons scherm leven.

9. Juf Roos

Deze serie met Juf Roos en haar vriendje Gijs, een volwassen man die zich gedraagt als een kind en dus ook alles van Juf Roos moet leren, neemt kinderen spelenderwijs en met behulp van liedjes mee door allerlei situaties. Ook leren kinderen hier diverse kinderliedjes van zoals Hoofd, Schouders, Knie en Teen. Juf Roos woont in haar molen, waar Gijs regelmatig op bezoek komt. Gijs gaat als ze hem iets uitlegt vaak naar boven en komt dan verkleed weer terug, waarna ze het avontuur gaan beleven.

10. Het Zandkasteel

Het Zandkasteel is een kinderprogramma van de NTR, dat op Z@ppelin en op Ketnet werd uitgezonden. Het programma speelt zich af op een strand aan zee in een zandkasteel. In Het Zandkasteel gaat het voornamelijk om Zaza, Toto en Koning Koos. Dit zijn poppen waarin zich mensen bevinden. Tussen hun avonturen door zien we ook avonturen van een geel en paars konijn in een soort stop-motion-animatie, worden er verhalen voorgelezen en zijn er spelletjes zoals memory.

Hiermee heb je voorlopig waarschijnlijk wel genoeg verantwoorde tv voor je kind. Welke kijk jij samen met je kleinste? Laat het ons weten.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.