Recensie: The Hunger Games: Mockingjay part 2

Summary
The Hunger Games: Mockingjay part 2 is een waardig eind van een populaire filmreeks. Het is echter niet de epische finale waarop gehoopt was en overtreft ook niet de eerste twee delen uit de reeks. Er is volop actie aanwezig, maar het verloop en Katniss’ acties zijn vrij voorspelbaar. Wanneer een moment uit de lucht komt vallen, is de scène te snel voorbij om er lang bij stil te staan. De acteurs zetten wederom een sterke prestatie neer, al hadden een aantal een waardiger einde verdiend. Waar de 3D-effecten niet van toegevoegde waarde zijn, geldt dat niet voor de geweldige soundtrack van James Newton Howard. Regisseur Francis Lawrence heeft met deze film een einde gemaakt aan The Hunger Games films. Het is echter de vraag hoe lang een vervolg/ spin-off op zich laat wachten, aangezien er al geruchten lopen over een eventueel vervolg.
7

Waar in het eerste deel van Mockingjay de voorbereidingen op de revolutie in volle gang waren, barst in Mockingjay part 2 de strijd los. Wanneer Katniss Everdeen, leider van de rebellen en gezicht van de revolutie, ziet wat het Capitol haar goede vriend Peeta Mellark heeft aangedaan, verenigt ze de districten en is ze klaar om de strijd aan te gaan. Tegen de wens in van President Coin, gaat Katniss naar District 2 en sluit ze zich aan bij een militaire eenheid onder leiding van Boggs. Samen met oude bekenden trekt ze ten strijde tegen het Capitol en diens sadistische President Snow. Echter krijgen ze onderweg te maken met meerdere bedreigingen, wordt Katniss ernstig op de proef gesteld en moet ze nagaan wie nog te vertrouwen is.

In dit vierde en laatste deel van de The Hunger Games reeks, kruipen de bekende acteurs weer in de huid van hun personages. Jennifer Lawrence, die de afgelopen jaren helemaal in haar karakter van Katniss Everdeen is opgegaan, hebben we echt zien groeien in het verhaal. Haar karakter heeft het nodige meegemaakt nadat ze zichzelf opofferde voor haar jongere zusje Primrose. De Spelen hebben Katniss getekend, maar door haar aanwezigheid bij de twee Honger Spelen hebben de districten van Panem hoop gekregen om terug te vechten tegen het Capitol. In dit laatste deel zet Lawrence een jonge vrouw neer die niet bang is om te vechten en een paar belangrijke keuzes moet maken. Zodra ze haar goede vriend Peeta ziet, is de keuze om mee te vechten dan ook snel gemaakt. Josh Hutcherson is terug als Peeta Mellark, de jongen die twee keer naast Katniss stond in de arena en streed om zijn leven. We hebben gezien dat Peeta er niet best aan toe was nadat hij was bevrijd. Hij is totaal de weg kwijt waardoor hij een gevaar is voor Katniss. Hutcherson laat goed zien wat voor effect het Capitol op Peeta heeft gehad: hij is constant bang, bang voor wat hij kan aanrichten en omdat hij de realiteit niet meer voor ogen heeft.Mockinjay part 2 1

De man die onderdeel uitmaakte van Peeta’s bevrijdingsmissie is Gale, gespeeld door Liam Hemsworth. In het vorige deel maakte hij al opmerkingen die hem niet veel krediet opleverde. In dit laatste deel blijkt Gale er nog minder van te snappen op het gebied van geweld. Hij heeft gevoelens voor Katniss en ziet Peeta, naast zijn toestand, ook om deze reden als een bedreiging. Hemsworth zet een zeer sterke Gale neer die alles voor Katniss zou doen, maar daarnaast ook eigen plannen heeft. Helaas komt niet helemaal duidelijk naar voren wat zijn plannen zijn en in welke mate hij betrokken is bij een overgefelijke daad. Naast Gale en Peeta krijgt Katniss bij haar missie onder andere hulp van Boggs (Mahershala Ali), Finnick Odair (Sam Claflin) en Cressida (Natalie Dormer) en haar filmploeg. Allen leveren zo hun bijdrage, maar zijn telkens ondergeschikt aan Katniss, Gale en in zekere mate Peeta. Claflin laat eindelijk weer zien waarom zijn karakter de Honger Spelen ooit heeft kunnen winnen, zijn gevecht tegen de mutilanten is er één om niet te vergeten. De personages Haymitch (Woody Harrelson) en Effie Trinket (Elizabeth Banks) zijn ook van de partij, al is het vanwege de actie in mindere mate. Echter hebben beide karakters zeer goede momenten, zoals het mooie en ontroerende afscheid tussen deze twee en Effies laatste woorden tegen Katniss.

De twee belangrijke karakters uit District 13 zijn spelmaker Plutarch Heavensbee (Philip Seymour Hoffman) en President Alma Coin, die wederom ijzersterk wordt neergezet door Julianne Moore. De voorgaande film liet een zeer sympathieke vrouw zien, maar vanaf het begin van deel 2 beginnen er barsten te ontstaan in haar goedaardige karakter. Wie is deze vrouw met dubbele agenda, en wat is ze van plan? Hoffmans personage Plutarch is niet veel te zien, maar uiteindelijk blijkt dat hij de beste spelmaker ooit is. Hij ziet van te voren al wat er gaat gebeuren en speelt daar heel slim op in. Waar tv-host Ceasar Flickerman (Stanley Tucci) de prijs voor de beste lach won in de twee eerste films uit de reeks, wint President Snow dit keer. Zijn einde is geniaal en gewelddadig tegelijk. Wie het laatst lacht, lacht zeker het hardst.Mockinjay part 2

Zoals een einde van een filmreeks beaamt, vallen hier de meeste slachtoffers. Echter zijn deze ‘eindes’ nooit echt tragisch te noemen. Ze zijn voorspelbaar, of het gebeurd zo snel dat je er geen erg in hebt. Zonder al te veel te verklappen, er is in ieder geval één personage die een waardiger eind had verdiend. De gehele film was redelijk voorspelbaar. De acties van Katniss lagen vrij voor de hand, ook omdat je na drie delen haar karakter nou wel kent. Bovendien wordt aan het begin van de film al duidelijk dat een zeker persoon niet helemaal deugt en andere plannen met Katniss heeft, waardoor het eind van dit karakter ook al te voorspellen is. Ondanks deze voorspelbaarheid zijn er zeker spannende scènes die schrikmomenten kunnen opleveren. De rioolscène steekt er met kop en schouders bovenuit, die ondanks de voorspelbaarheid zeer zenuwslopend is en uiteindelijke uitmondt in een gevecht tegen een groep moordlustige mutilanten, die er overigens erg schrikwekkend uitzien. Omdat dit de laatste film is in de reeks, zal iedereen begrijpen dat er naar een einde wordt toegewerkt: het einde van het Capitol. De overgave van President Snow kwam echter uit de lucht vallen en het is onduidelijk wat er nou in eerste instantie gebeurt en wie wat doet en met welke intentie. Dit moment zorgt daardoor wel voor een aantal twists.

Waar de film het op het gebied van actie en spektakel beter doet dan zijn voorganger, overtreft deze film – welke een episch einde zou moeten zijn – nooit de eerste twee delen. Mede omdat het veelal voorspelbaar is, de dramatische momenten minder aangrijpen dan bijvoorbeeld het moment met Rue in de eerste film, en de Honger Spelen zelf fascinerender zijn dan het politieke gekonkel. Een positieve noot is dat Mockingjay part 2 wel goed in elkaar zit, mooie actiemomenten bevat en de personages goed uit de verf komen. Al doet het einde van de film tekort aan de reeks. Ook zou Katniss, de Mockingjay en het gezicht van de revolutie, meer krediet moeten krijgen. De film is te zien in 3D en al zijn de 3D-effecten ruimschoots aanwezig, het levert weinig tot geen toevoeging op het verhaal. Zoals wel vaker zou je het niet missen als het er niet zou zijn, en is het dragen van een 3D-bril alleen maar irritant. De soundtrack van de film is echter wel van onmisbare waarde. James Newton Howard heeft weer zijn best gedaan om een mooie score in elkaar te zetten. Elke tune van de voorgaande films horen we voorbij komen, wat zeker een extra dimensie geeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.