Ambulance

Summary
Wanneer je het origineel uit Denemarken al hebt gezien, dan is er weinig reden om Ambulance nog een keer te kijken. Heb je hem echter niet gezien en zeker als je ook nog graag naar Michael Bay actie kijkt, dan zul je er zeker van genieten. Realiseer je daarbij dan alleen dat realisme niet het belangrijkste is voor Michael Bay, dan kom je niet bedrogen uit.
7

Will Sharp heeft het even moeilijk. Zijn vrouw heeft een experimentele behandeling nodig, en de verzekeringsmaatschappij doet moeilijk. Behandelingen zijn echter heel duur en als oorlogsveteraan heeft hij helaas geen enorme hoeveelheid geld. Hij neemt contact op met zijn broer Danny, met wie hij de laatste jaren weinig contact heeft gehad. Als hij bij hem langs gaat probeert Danny hem te overtuigen om mee te doen met een overval. Het zou gaan om een enorme hoeveelheid geld, wat Will natuurlijk enorm goed kan gebruiken. Will vertrouwt het uiteraard niet helemaal en in het bijzonder niet als hij ziet wat voor mensen Danny erbij heeft gehaald, maar hij gaat toch overstag. Eenmaal bezig, gaat de overval natuurlijk volledig verkeerd en weten Will en Danny ternauwernood te ontkomen door een ambulance en diens ambulancemedewerker te hijacken.

Remake van Deense film Ambulancen

Ambulance is een remake van de Deense film Ambulancen. Er zijn echter wel subtiele verschillen te vinden. Zo is de reden voor de hoge medische rekeningen in de nieuwe versie niet de moeder van Will, maar zijn vrouw. Daarnaast is de nieuwe film een heel stuk langer geworden. Het origineel, wat overigens uit 2005 komt, kende een lengte van 80 minuten. De nieuwe versie rekt dat met gemak uit naar 136 minuten. En die 136 minuten zijn één grote lange adrenalinerush. Wat hadden we ook anders verwacht wanneer het een Michael Bay film betreft.

Om het maar nog even over Michael Bay te hebben. Zijn stijl is natuurlijk meteen te herkennen. De hele film voelt aan als een achtbaan van emoties, acties en de meest wilde achtervolgingen. Daar wordt Bay bij geholpen door Cinematograaf Roberto De Angelis. Eén van de favoriete elementen van dit tweetal is het tonen van de zijkant van een wolkenkrabber, om daarna meteen weer vol gas terug te gaan naar wilde achtervolgingen. Het gaat soms zo snel dat je gedesoriënteerd raakt als kijker. Gelukkig is daar helemaal niets mis mee, want achtbanen zijn voor heel veel mensen ontzettend leuk om in te zitten en zo geldt dat ook voor Michael Bay films. Er zijn zat mensen die er helemaal niets mee hebben, maar ook minstens zoveel mensen die er erg van houden.

Jake Gyllenhaal en Yahya Abdul-Mateen II als broers

Je zou niet de enige zijn die het tweetal ziet en denkt: “Broers”? Daar wordt zelfs aan gerefereerd in de film en vanaf dat moment is er geen enkele reden meer om het erover te hebben. Jake Gyllenhaal speelt Danny als iemand die stijf staat van de adrenaline. Continu is zijn personage in hoge intensiteit. Dat geldt voor zijn dialogen, maar ook voor zijn blikken en bewegingen. Yahya daarentegen brengt zijn personage als een zeer stabiele kerel, die alleen helaas wel zeer ontvankelijk is voor het “enthousiasme” van zijn broer.

Het grappige is dat de twee broers worden neergezet als over het algemeen gewoon goede kerels, waarbij Danny iets meer naar een slechterik wordt geduwd dan Will. Tegenover deze twee staat de eerstehulpverlener Cam Thompson, gespeeld door Eiza González. Cam is een bloedmooie en super getalenteerde eerstehulpverlener die naar eigen zeggen iedereen in leven kan houden gedurende de twintig minuten die nodig zijn om een slachtoffer naar het ziekenhuis te krijgen. Ze wordt geportretteerd als iemand die daar heel zakelijk in is, maar ontdooit gaandeweg door de stressvolle situatie die de ontvoering oplevert.

Geloofwaardigheid is niet het belangrijkste

Wanneer je een Michael Bay film gaat kijken en een heel geloofwaardig verhaal verwacht, wordt het tijd om onder je steen vandaan te kruipen. Ook Ambulance ontsnapt dus niet aan deze behandeling. Meer dan eens zul je je afvragen hoe er bepaalde keuzes gemaakt kunnen worden. In het begin kun je daar nog wel doorheen kijken, maar hoe verder de film vordert, hoe meer je je afvraagt of er niet net even iets minder speelduur had moeten worden gebruikt. Dat neemt overigens niet weg dat de 136 minuten, door de manier van het filmen en de storytelling, voorbij schieten.

Ambulance (Blu-ray)
Ambulance (Blu-ray)
Spectaculaire thriller van regisseur en producent Michael Bay
Score 4.5 van 5 sterren.
€13,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.