Burendag: Welke films zou je deze dag eens moeten kijken?

Morgen is het burendag, een initiatief dat ooit eens begonnen is door Douwe Egberts. Op deze dag komen buren gezellig bij elkaar, en laat het dit jaar ook weer net even mogelijk zijn omdat precies die dag de anderhalve-meterbeperking verdwijnt. We kunnen dus weer eens relatief normaal met elkaar omgaan. Er zijn best wel veel films over buren en wij hebben er een aantal uitgekozen waarin buren zitten, die je over het algemeen waarschijnlijk liever niet zou willen hebben.

Jerry Dandridge, de nieuwe buurman in Fright Night

Wanneer er een nieuwe buurman in zijn buurt intrekt, ontdekt horror-fan Charley dat deze nieuwe bewoner, Jerry Dandridge, een vampier is. Deze rol wordt op een fenomenale wijze neergezet door Chris Sarandon. De film was behoorlijk succesvol, wat weer zorgde voor een remake waarin Colin Farrell de vampier vertolkte.

De studenten in Bad Neighbours

Mac en Kelly krijgen het zwaar te verduren wanneer ze samen met hun dochtertje, een baby, een huis intrekken in een rustige buitenwijk. Al snel blijkt dat er een complete studentenvereniging in hun buurt zit. De jongens uit die vereniging komen zich nog even netjes voorstellen en aangeven dat als de muziek wat te hard staat ze dan maar gewoon even moeten bellen en niet de politie inschakelen. Wanneer ze dat op een bepaald moment toch doen omdat de studenten niet opnemen, breekt de hel compleet los.

Raymond Burr in Rear Window

Wanneer fotograaf James Stewart door een gebroken been aan huis gekluisterd is, besluit hij dat hij zich gaat vermaken door zijn overburen in de gaten te houden. In zijn rolstoel gluurt hij dan ook naar binnen bij Raymond Burr en na een tijdje begint hij het vermoeden te krijgen dat deze zijn bedlegerige vrouw heeft vermoord. Hoewel dit alweer een film is uit 1954, is deze Hitchcock film nog steeds een bloedstollende thriller.

Kurt Dussander in Apt Pupil

Wat zou jij doen als je er achter komt dat je buurman een voormalig Nazi kampbeul blijkt te zijn? Het overkomt Todd Bowden. Ian McKellen speelt de sinistere oude Nazi kampbeul met verve en de relatie tussen Kurt en Todd wordt hoe langer hoe gekker. Wat dat betreft is het een echt duidelijk Stephen King-verhaal.

Oliver en Cheryl Lang in Arlington Road

Weduwnaar Michael Farady (gespeeld door Jeff Bridges) denkt eerst dat zijn buren hele nette en vriendelijke mensen zijn, maar langzaam maar zeker begint hem het gevoel te bekruipen dat ze niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn. En dat klopt ook, want de Langs zijn niets minder dan terroristen die het voorzien hebben op het hoofdkwartier van de FBI.

De familie Flodder in Flodder

Misschien wel het grootste succes van Dick Maas ooit verteld over de meest bizarre en asociale familie die je ooit als buren zou kunnen treffen en ze komen ook nog eens in een van de meest luxueuze wijken te wonen. Deze familie was echter zo succesvol dat er meerdere series, films en dergelijke van kwamen en dat deze ook meerdere keren werden herhaald. In onze lijst met bizarre en gevaarlijke buren kon deze familie absoluut niet ontbreken.

Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.