De 10 eerste werken van grote regisseurs

Steven Spielberg, Quentin Tarantino, Stanley Kubrick… Je zal er vast weleens van gehoord hebben. En terecht, want dit zijn drie van de grootste namen uit de filmwereld. Deze regisseurs en scenarioschrijvers, naast vele anderen, zijn nu misschien beroemd, maar ook zij zijn ooit klein begonnen. Daarom vandaag een lijstje met de eerste werken van tien grote namen uit de filmwereld. 

1. Steven Spielberg

De eerste acteurs in Stevens films waren de lokale padvinders. Met een 8mm-camera en geen geluid was zijn filmdroom totaal amateuristisch, maar ambitieus. De eerste echte film werd gemaakt in 1961 en ging over de oorlog. De titel luidt Escape to Nowhere, en duurde 30 minuten. Deze had dus geen geluid en ging over Amerikaanse soldaten in Afrika, die vechten tegen de Duitsers. De film is opgenomen in de woestijn van Arizona en won de eerste plaats in een amateurfilmfestival. Hij won een 16mm-camera, wat een hele vooruitgang was. Hij kocht van zijn laatste beetje zakgeld een magneetrecorder, waardoor er ook geluid bij de beelden gevoegd kon worden. Hij werkte heel hard aan zijn eerste speelfilm Firelight, die uitkwam in 1963. De sciencefictionspeelfilm van twee uur werd in heel veel lokale bioscopen gedraaid en deze film werd het begin van zijn carrière.

2. Quentin Tarantino

Een sneu verhaal wat betreft de eerste film van deze grote naam. Quentins eerste kort film ‘My Best Friend’s Birthday’ is namelijk nooit helemaal afgemaakt. Dit kwam omdat de filmstudio afbrandde voor alles erop stond. De film is nooit helemaal uitgebracht en dat moet een mega domper zijn geweest. De delen die wél klaar waren, zijn uiteindelijk wel publiekelijk gemaakt. Ondanks deze tegenvaller heeft hij de draad weer opgepikt; en gelukkig maar, want hij is niet weg te denken uit de lijst met regisseurs.

3. Stanley Kubrick

Wat veel mensen misschien niet wisten over deze volgende grote naam is dat hij als kind een genie was in wiskunde, schaken en fotografie. Al deze elementen komen in zijn latere filmwerken terug, maar; hoe is hij begonnen met zijn filmcarrière?

Indertijd had Kubrick een baantje bij het tijdschrift Look, waar hij voor was gevraagd toen bleek dat hij talent voor fotografie had. Via via kwam hij in contact met een filmproducent die korte documentaires maakte voor tv. Ondanks zijn gebrek aan ervaring, mocht hij zelf twee van deze filmpjes regisseren. Hij filmde Day of the Fight, een documentaire over een profbokser en Flying Padre, een documentaire over een dominee die met zijn vliegtuig rondreist. Maar daar stopte hij niet; hij wilde een fictiefilm maken. Hij financierde zelf een 62 minuten durende oorlogsfilm genaamd Fear and Desire. De opnames duurden ongeveer vijf weken ten noorden van Los Angeles en de film overtrof zijn stoutste dromen, want het was een waar succes. Met het geld dat hij ervoor kreeg kon hij een nieuwe film produceren genaamd Killer’s Kiss. Na deze film kreeg hij een contract aangeboden en begon zijn road to fame.

4. Alfred Hitchcock

Hitchcock, wie kent hem niet? Ook al heb je de film Birds misschien niet gezien, hij staat wereldwijd bekend als een van de beste thrillers allertijden. Toen hij ongeveer 18 jaar was ontwikkelde Hitchcock interesse in fotografie, maar kon hier moeilijk werk in vinden. Daarom vertrok hij op goed geluk naar Duitsland in 1920, omdat daar een grote foto- en filmindustrie bestond. Hij vond er een baan als fotograaf voor tussentitels in stomme films. Zodra hij daarna in de loop van de jaren als assistent-regisseur had meegewerkt aan een aantal Duitse producties, verhuisde hij terug naar zijn vaderland. Hier kreeg hij de kans om voor het eerst als regisseur te werken en het stomme is; dat was helemaal niet gepland. De regisseur van The Pleasure Garden werd plotseling ziek en er was niemand anders, behalve Hitchcock, die de opnames kon overnemen. The Pleasure Garden was een romantische komedie, een film die in niets leek op Hitchcocks latere werk. Officieel is dit dus zijn eerste film, ondanks dat dat niet de bedoeling was. Of misschien ook wel, gezien zijn enorme talent en vele producties die volgden.

5. Clint Eastwood

Clint is al een oud mannetje, maar wel eentje met al meer dan 25 films op zijn naam! Hiermee heeft hij 4 nominaties en het binnenhalen van 2 Oscars voor elkaar gekregen. Ook hij hoort hierdoor in het rijtje grote Amerikaanse filmregisseurs. In 1971 maakte hij zijn regiedebuut met Play Misty for Me, een thriller over een omroeper met een nachtprogramma bij een kleine radiozender in Californië. In zijn stamkroeg maakt hij kennis met Evelyn, die hem wel ziet zitten. Ze hebben een tijdje verkering, tot de omroeper Dave hun relatie verbreekt om terug te keren naar zijn oude vriendin. Evelyn is vastberaden om een deel te worden van zijn leven, al moet ze daarvoor over lijken gaan. Helaas heeft deze film geen Oscars gewonnen, maar haalde zijn tweede werk dat in met een Oscar voor beste regie en beste film: Unforgiven, uit 1992.

6. David Lynch

Elephant Man en Blue Velvet mogen dan misschien zijn meest bekende werken zijn, zijn eerste is er ook eentje die bij veel mensen een belletje doet rinkelen; Eraserhead.

Lynch wilde eigenlijk kunstschilder worden en volgde hiervoor allerlei academies, tot hij uitkwam bij de Pennsylvania Academy of Fine Arts waar hij voor het eerst in aanraking kwam met film. Na een aantal jaar begon hij aan zijn eerste echte, grote productie, met in de hoofdrol Jack Nance. De titel luidde Eraserhead en werd voltooid in 1976. Lynch heeft weleens gezegd dat alle gevaarlijke en angstaanjagende elementen die hij tegenkwam terwijl hij in Philadelphia woonde en studeerde terugkomen in Eraserhead. Alsof zijn angsten en emoties naar buiten kwam in de vorm van de film die het geworden is.

7. John Ford

John Ford had veel verschillende interesses en talenten, maar met regie was hij één van de sterksten tot nu toe. Hij is vooral bekend om zijn western films, waarvan de eerste uitkwam in 1924, genaamd The Iron Horse. Opvallend genoeg heeft hij 4 Oscars gewonnen voor beste regie, maar nooit voor een van zijn westerns, terwijl die zo bekend zijn. The Iron Horse was zijn eerste meesterwerk en gaat over de aanleg van een spoorweg in Amerika, terwijl de indianen de werkers aanvallen om de aanleg te voorkomen. Zij moeten de aanslagen doorstaan en weerstaan. Eén van hen is op zoek naar de moordenaar van zijn vader, die tijdens het verkennen van de route van de spoorlijn werd gedood. In 2011 werd de film toegevoegd aan de National Film Registry.

8. Guillermo del Toro

Misschien wat minder bekend, maar ook wel degelijk één van de grote filmtalenten die we kennen. De Mexicaan was nog maar 21 toen hij begon te werken als make-upspecialist. Hij richtte zijn eigen special effects- en grimagebedrijf op. In 1993 maakte Del Toro zijn speelfilmdebuut met de low-budgethorrorilm Cronos. Dit werd onverwacht een hit en vormde het begin van zijn carrière als cultregisseur. Zijn eerste grote Hollywoodproductie wordt aangeleverd in 1997 en draagt de titel Mimic, een thriller.

9. Wes Anderson

Anderson werkte al vroeg samen met Owen Wilson, die hij kende via de toneelschool. Zijn eerste film is samen met hem geschreven en was een korte film van 13 minuten, genaamd Bottle Rocket. Deze kwam uit in 1994. Anderson heeft altijd gezegd dat in zijn eentje schrijven niet leuk voor hem is. En dat snap je wel als je kijkt naar de thema’s die terug komen in zijn werken: problematische familieverhoudingen, mislukking, existentiële leegte, onmogelijke liefde, verlies van dierbaren en zelfmoord. Het eerste thema kwam al gelijk terug in Bottle Rocket. De film gaat over de twintigers Dignan, Anthony en Bob, die een carrière in de misdaad nastreven. In 1996 kwam een langere verise van uit, die 91 minuten duurt.

10. Tim Burton

Wie aan Burton denkt, denkt vast aan cartoons. En dat is ook zo, want de meeste inspiratie haalde hij uit kinderlijke cartoons en horrorfilms. Burton studeerde animatie in California, waarna hij in 1980 als beginnend animator ging werken bij Disney. De eerste film waaraan hij werkte was Ralph Bakshi’s bewerking van The Lord of the Rings, maar hij niet eens in de aftiteling werd vermeld. Hij werkte bij Disney mee aan een lange tekenfilm genaamd Frank en Frey, maar hij werd hier niet gelukkig van. Hij maakte een aantal eigen korte films bij Disney, waaronder de tekenfilm Vincent (1982), een ode aan zijn idool Vincent Price, en Frankenweenie in 2014, een kruising tussen een kinderverhaal en Frankenstein van James Whales. Deze film werd ongeschikt voor kinderen verklaard vanwege scènes over het reanimeren van dode huisdieren. Disney wist niet wat ze aan moesten met zijn filmpjes.

Paul Reubens, die een regisseur zocht voor een film over zijn alter ego, zag Frankenweenie en was onder de indruk. Pee-Wee’s Big Adventure kwam uit in 1985 en was Burtons eerste lange speelfilm. De film kostte $7 miljoen maar bracht $40 miljoen op en was een van de grootste hits voor Warner Bros. Ook zijn tweede film Beetlejuice leverde enorm veel op en werd een enorme hit.

Dit waren ze dan; de lijst met eerste werken van een paar van de grootste namen! Eigenlijk kunnen we een voorbeeld nemen aan deze excentrieke kunstenaars; geef niet op en volg je gevoel en creativiteit. Dat kan je ver brengen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.