De 10 grootste kanshebbers voor ‘Awardseason’

2020 was een naar jaar voor de filmindustrie, maar toch hebben we kunnen genieten van wat prachtige films. De beste films worden rond deze tijd geëerd in het zogenaamde Awardseason. Elk jaar zijn rond deze tijd er een aantal grote film award shows, met als kers op de taart de Oscars. In deze lijst staan de 10 grootste kanshebbers voor prijzen dit jaar.

1. Nomadland

Deze drama is op dit moment niet te missen bij de award shows. Nomadland gaat over een vrouw die bijna alles verliest tijdens de grote recessie en besluit om verder door het leven te gaan als een moderne nomade. De film heeft de Golden Globe al binnen voor beste film van het jaar en is dan ook de grote favoriet om de rest van de shows te winnen. De persoon die waarschijnlijk de prijzen gaat binnenhalen is Cloé Zhao. Zij kan is namelijk winnen in de categorieën Beste film, Beste regisseur, Beste geadopteerde scenario en Beste editing. Verder is ook hoofdrolspeelster Francis McDormand een goeie kanshebber om verschillende prijzen voor beste actrice in de hoofdrol te winnen. Ook het script en het camerawerk zijn goede kanshebbers om in de prijzen te vallen.

2. The Trial of the Chicago 7

De andere grote favoriet. The Trial of the Chicago 7 is een waargebeurd verhaal over de zeven mannen die werden aangeklaagd voor het veroorzaken van een opstand tegen de politie van Chicago. De film wordt gezien als de grootste belager van Nomadland om de beste film van het jaar te winnen bij de aankomende prijzen. Het script wordt gezien als het beste aspect van de film en is dan ook de grote favoriet in de beste scenario-categorie. Verder heeft acteur Sasha Baron Cohen kansen voor beste acteur in een bijrol en is het de koploper voor het binnenhalen van beste editing bij de verschillende shows.

3. Ma Rainey’s Black Bottom

Deze film zal voor altijd de boeken ingaan als de laatste acteerprestatie van Chadwick Boseman. De film gaat over een turbulente opnamesessie waarin de spanning hoog oploopt tussen de legendarische Ma Rainey, trompettist Levee en het witte managementteam. De film wordt vooral geroemd om de acteerprestaties van Viola Davis en de recentelijk overleden Boseman. Het is dan ook niet verrassend dat allebei de acteurs goede kansen maken om prijzen te winnen voor beste acteur en actrice in een hoofdrol. Het zou natuurlijk een prachtig einde zijn voor de carrière van Boseman. Verder kan de film ook prijzen verwachten voor de categorieën “Make-up and Hairstyle” en “Costume Design”.

4. Promising Young Woman

De grote verrassing van het Awardseason dit jaar. Promising Young Woman is een misdaaddrama over een jonge vrouw die wraak neemt op het mannelijke ras na een traumatische gebeurtenis uit haar verleden. De film wordt gezien als een gevaarlijke outsider, omdat het verhaal zo anders en origineel is. Het zou dan ook zomaar kunnen dat de film er vandoor gaat met een paar beste film van het jaar- en beste originele scenario-prijzen. Verder heeft ook Carey Mulligan goeie kansen voor de categorie beste actrice in een hoofdrol.

5. Mank

De film die de waarschijnlijk de meeste nominaties gaat binnenslepen. Mank gaat over filmschrijver Herman J. Mankiewicz en zijn zicht op 1930’s Hollywood terwijl hij een van de beroemdste films ter wereld schrijft, Citizen Kane. De film is misschien niet de grootste kanshebber om de beste film van het jaar-prijzen binnen te halen, maar het heeft wel enorm veel kansen in heel veel categorieën. Beste originele scenario, Beste regisseur, Beste acteur in een hoofdrol, Beste actrice in een bijrol…, de lijst gaat maar door. Waar Mank de best kansen heeft, is bij de technische prijzen. De film heeft er alles aan gedaan om het te laten lijken op Hollywood in de jaren dertig. Van het zwart-witte camerawerk tot de kleine visuele effecten, alles heeft kansen om prijzen te pakken.

6. The Father

Het Britse dark horse van dit jaar. The Father gaat over een man die de hulp van zijn dochter niet accepteert terwijl hij moet leren leven met de gevolgen van dementie. Vooral de acteerprestaties zijn de grote kanshebbers voor deze film. Anthony Hopkins wordt als de outsider gezien voor Beste acteur in een hoofdrol. Verder is ook Olivia Colman vol in de race voor Beste actrice in een bijrol. Verder kan de film ook wat nominaties verwachten voor Beste geadopteerde scenario en Beste editing. Waar de film waarschijnlijk prijzen kan verwachten, is bij de Britse show The BAFTA’s. Hier hoopt het wat liefde te krijgen van het Britse publiek.

7. Minari

De buitenlandse prijzenwinnaar van dit jaar. Minari is een film over een Koreaanse familie die een Amerikaanse boerderij begint in de jaren tachtig. Na het succes van Parasite vorig jaar wordt het zeker niet uitgesloten dat er weer een Koreaanse film met wat prijzen vandoor gaat. Ondanks dat de film Amerikaans is, wordt er toch meer dan de helft van de tijd gesproken in het Koreaans. Hierdoor gaat de film waarschijnlijk veel Beste buitenlandse taalfilm-prijzen binnenhalen. Verder kan de film ook veel nominaties verwachten voor Beste film van het jaar, Beste originele scenario en Beste originele muziek.

8. Sound of Metal

De grote lieveling van het publiek. Sound of Metal gaat over een heavy metal drummer die in een vrije val belandt nadat hij zijn gehoor begint te verliezen. De film wordt gezien als de favoriet van de fans. Het heeft niet voor niets de hoogste scores op de recensiewebsites. Zowel op IMDB als Rotten Tomatoes spant Sound of Metal de kroon van de beste film van het jaar-kanshebbers. Het is dan ook niet verrassend dat de film het vooral goed doet bij de minder prestigieuze shows. Waar de film waarschijnlijk de meeste prijzen gaat pakken, is bij de categorie Beste geluid. Het zit niet voor niets in de naam.

9. Soul

Een filmlijst zou niet compleet zijn zonder een animatiefilm en wie zijn er nou beter in animatiefilms dan Pixar. Soul gaat over een Jazzpianist die na een geweldig repetitie zichzelf terugvind tussen de aarde en het hiernamaals. De film is de grote favoriet om alle awards voor beste animatiefilm te pakken en haalt misschien zelfs een beste film van het jaar-nominatie binnen. Verder gaat de originele muziek waarschijnlijk veel prijzen binnenhalen.

10. Tenet

De enige bioscoopfilm op deze lijst. Tenet is een van de bizarste films van het jaar en dus ook niet makkelijk om uit te leggen. Het verhaal gaat over een man die de wereld probeert te redden terwijl hij bewapend is met een woord: Tenet. Bijna elk jaar gaat de grote bioscoopfilm er met de visuele effecten prijzen vandoor. Omdat 2020 niet het grootste jaar was voor de bioscoop, is er weinig concurrentie op dit gebied, maar Tenet is niet alleen een visuele film. Ook op het gebied van geluid en originele muziek heeft de film zeker kansen op wat prijzen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.