De tien leukste LHBT-gerelateerde films

Afgelopen maand was het Pride Month en morgen start de digitale variant van Pride Amsterdam. Een mooie moment om eens te kijken naar de tien leukste LHBT-gerelateerde films.

1. Love, Simon

In Love, Simon volgen we de mailwisseling tussen Simon en Blue. Beiden zitten bij elkaar op school, maar kennen elkaars identiteit niet, totdat een klasgenoot Simons identiteit uitlekt. Weet Simon zijn reputatie en zijn mailwisseling tussen hem en zijn crush Blue te redden? Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Becky Albertalli.

2. Brokeback Mountain

Dit is de eerste echte grote LGBT-film in Hollywood waar twee grote namen voor gecast werden, Heath Ledger en Jake Gyllenhaal. Twee jongens gaan een zomer lang de schapen bewaken. Wat volgt is een verboden liefde tussen de twee jongens en hun ‘normale’ leven thuis. Is dit een liefdesverhaal wat eeuwig kan duren?

3. Moonlight

Geen grote namen in Moonlight, maar wel een Oscar voor beste film in zijn jaar! In Moonlight volgen we het leven van Chiron, een Afrikaanse jongen die niet alleen worstelt met zijn geaardheid, maar ook het leven zelf. We volgen hem vanaf zijn kindertijd tot aan de middelbare school en zijn volwassen leven. Kan hij het geluk vinden waar hij naar zoekt?

4. Jongens

Ook in Nederland kennen we een aantal LHBT-films. Een daarvan is Jongens met Gijs Blom in de hoofdrol als Sieger. Tijdens een zomerkamp ontwikkelt hij gevoelens voor zijn teamgenoot Marc. De grote vraag voor Sieger is dan ook gelijk: ben ik nu homo? Een mooi ontroerend verhaal over vriendschap en misschien wel liefde.

5. Alex Strangelove

Ook Netflix doet een duit in het zakje als het gaat om LHBT-films. In Alex Strangelove kan het Alex niet tegenzitten. Leuke vrienden en een nog leukere vriendin. Tijdens een feestje ontmoet hij Elliot, een jongen die openlijk homo is. Vanaf dat moment begint Alex aan alles te twijfelen. Is hij wel hetero?

6. The Danish Girl

En dan een film die niet over een homoseksuele relatie gaat, maar over de T uit LHBT. In The Danish Girl volgen we het op het leven gebaseerde verhaal van Lili Elbe, één van de eerste Deense vrouwen die voorheen een man was. Eddie Redmayne speelt de voortreffelijke rol van Einar Wegener, de man die eigenlijk een vrouw wilt zijn. Een bijzondere tranentrekker!

7. Boy Erased

We gaan nog even verder met films gebaseerd op waargebeurde verhalen. In deze film volgen we Garrard Conley tijdens zijn traumatische jeugd. Zijn Christelijke familie accepteert niet dat hij homoseksueel is en daarop besluit zijn vader, tevens een pastoor, hem naar Love in Action te sturen. Een organisatie die homoseksuele jongeren wilt genezen van homoseksualiteit.

8. Prayers for Bobby

En wederom een waargebeurd verhaal. In Prayers for Bobby zien we de moeizame relatie tussen de homoseksuele Bobby en zijn streng gelovige moeder, gespeeld door Sigourney Weaver. Zijn moeder weigert zijn homoseksualiteit te accepteren en besluit uit het leven te stappen. Wat volgt is een ontroerend verhaal over hoe zijn moeder moet omgaan met het verlies en of zij Bobby ooit nog zal terugzien in het hiernamaals.

9. Call Me By Your Name

En nog een film die een Oscar won. Niet voor beste film, maar wel voor voor het verhaal. In Call Me By Your Name ontmoet de 17-jarige Elio de 24-jarige student Oliver die de zomer komt studeren bij Elio’s vader. Beide beginnen gevoelens voor elkaar te ontwikkelen, maar weten niet hoe daarmee om te gaan. Heeft dit een gelukkig einde?

10. Girl

Ook onze zuiderburen weten hoe ze een goede LHBT-film moeten neerzetten. In Girl volgen we het verhaal van transgender Lara die moeite heeft om zich aan te passen aan haar nieuwe school, zeker nu ze besloten heeft om door te gaan in het leven als meisje. Ze zit nog in de hele transitie van jongen naar meisje. Zij probeert haar weg te vinden in ballet, maar dat is nog niet zo makkelijk met al haar onzekerheid.

 

 

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.