De Topfilms van 2023

Nieuw jaar, nieuwe films. Januari hebben we inmiddels al achter ons gelaten en dat houdt in dat we nog elf maanden aan films te gaan hebben. Thrillers, actierolprenten, animaties, Marvel-helden, sequels en andere tent-pole productions komen voorbij. We hebben dan ook een lijst samengesteld van de grootste films van 2023 om in de gaten te houden.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Scott Lang (Paul Rudd) keert wederom terug als Ant-Man in een gloednieuw avontuur. Scott heeft door de jaren veel tijd met zijn dochter Cassie verloren: zat hij niet in het gevang, dan was hij wel vijf jaar afwezig door Thanos zijn toedoen in de ‘blip’. Wanneer hij de mysterieuze Khang ontmoet in de Quantum realm sluit hij een deal met hem om de verloren tijd in te kunnen halen. Al snel draait de deal verkeerd uit en moet Ant-Man alles op alles zetten om alles en iedereen om zich heen te redden. Vanaf 15 februari in de bioscoop.

John Wick: Chapter 4

Acteur Keanu Reeves loopt al sinds de jaren 80 mee in Hollywood en heeft een curriculum vitae waarvan menig collega acteur alleen maar kan dromen. De laatste jaren scoort hij ontzettend goed met de John Wick-films en het is dan ook de hoogste tijd voor deel vier in de reeks. Nadat hij in het afgelopen derde deel alles en iedereen achter zich aan kreeg, gaat de strijd onverminderd door. In het Continental huurmoordenaarshotel is Wick niet meer welkom nadat hij een van de heilige regels heeft geschonden. Een nieuwe groep maakt jacht op hem, onder leiding van de geheimzinnige Marquis (Bill Skarsgard), oude vrienden veranderen in nieuwe vijanden en John bevindt zich weer in een hachelijke situatie. Of Wick het er levend vanaf brengt weten we nog niet, maar wel staat John Wick Chapter 5 al in de steigers, net zoals een eigen Contental tv-serie. Vanaf 24 maart in de bioscoop.

The Super Mario Bros. Movie

Als we zouden vragen om een videogame icoon die zijn eigen film wel heeft verdiend komen we al vlug uit bij Super Mario uit de gelijknamige videogamereeks. Al bijna 40 jaar is deze besnorde loodgieter uit Brooklyn (New York) bezig met toadstools op te pakken en vijanden te verpletteren. De studio achter de Minions en de Despicable Me-films heeft de eer om Mario in geanimeerde stijl naar het witte doek te brengen. Het verhaal wordt als een goed geheim bewaard, maar wat we uit de trailer konden opmaken is dat Mario himself (Chris Pratt) totaal onbekend is met met warp buizen, zinkende plateau’s en koopa troopa’s. Het vermoeden is dat Mario zijn eigen origine film zal beleven waarin hij het natuurlijk tegen Bowser (Jack Black) zal opnemen. Nintendo die altijd waakzaam is over zijn eigendommen was nog niet tevreden over de kwaliteit van de film en dus kreeg de rolprent met een halfjaar uitstel te maken. The Super Mario Bros. Movie verschijnt 6 april in je bioscoop.

The Little Mermaid

Disney is de laatste jaren goed op weg met het verfilmen van hun classic catalogus en deze om te zetten naar live action-varianten. Onder andere gingen Aladin, The Lion King en Beauty and the Beast het sprookje genaamd The Little Mermaid van schrijver Hans Christian Andersen al voor. Zeemeermin Ariël ruilt haar stem in voor een paar benen bij de sluwe zeeheks Ursula, zodat ze aan land kan om verder kennis te maken met prins Eric. Rollen zijn er voor Halle Bailey (Ariël), Melissa McCarthy (Ursula) en Javier Bardem (King Triton). Vanaf 24 mei in de bioscoop.

Fast X

We zijn inmiddels bij de tiende uiting gekomen van de auto’s op steroïden uit de Fast and Furious-franchise. Volgens Hollywood moet dit de afsluiter zijn die de reeks verdient en keren met uitzondering van Dwayne ‘The Rock’ Johnson alle grote namen terug. De laatste keer zagen we de meedogenloze Cipher (Charlize Theron) ontsnappen aan Dom en zijn team. De klopjacht gaat onverminderd verder en we vragen ons hardop af wat voor een krankzinnigheid ons nu weer te wachten staat. Laatste keer zagen we een van de auto’s de ruimte inschieten en diverse wetten van de natuur tarten, maar na meer dan twintig jaar weten we wel beter dan dat we ons hoofd niet moeten breken over de stunts in de Fast and Furious-films. De film verschijnt in mei in de bioscoop.

Oppenheimer

Christopher Nolan is inmiddels een zeer gerespecteerd cineast en heeft een cv waar je een diepe buiging voor maakt als filmliefhebber zijnde. Zijn laatste film Tenet volgt hij nu op met de rolprent Oppenheimer, over J. Robbert Oppenheimer, de man die aan de wieg stond van de atoombom. Nolan heeft een blik met heuse sterren opengetrokken. Cillian Murphy speelt de rol van Oppenheimer en andere rollen worden vertolkt door onder anderen Matt Damon, Florence Pugh, Robert Downey Jr. en Gary Oldman. Verwacht een bombastische film van Nolan, die erom bekend staat graag met practical effecten te werken in plaats van alles voor een green screen te filmen. Vanaf 20 juli in de bioscoop.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Het was 2008 toen we Dr. Jones voor het laatst zagen met zijn fedora en begeleidende zweep. Harrison Ford ging toen al de pensioengerechtigde leeftijd in en nu 15 jaar later moeten we ons niet afvragen of het allemaal wat zwaar voor hem gaat worden. Steven Spielberg heeft het regiestokje overgedragen aan producent en nieuw komend regisseur James Mangold (Logan, Le Mans 66). Eveneens is er ook Hollandse glorie te bespeuren in de vorm van Olivier Richters. Deze boomlange Nederlandse acteur met een lengte van 2 meter 18 kwam al een paar keer naar voren in de trailer en belooft het Indy moeilijk te gaan maken. Vanaf 28 juni in de bioscoop.

Transformers: Rise of the Beasts

Michael Bay heeft ons jarenlang vermaakt met oorverdovende explosies en knetterende actie in de bioscopen. De filmreeks gebaseerd op het speelgoed van Hasbro bleek uiterst succesvol, dus de franchise is niet meer weg te denken. Ditmaal lijkt het er op dat de kwaadaardige Megatron samen met zijn Decepticons even rust hebben en de karakters uit de Beast War-serie naar voren schuiven. Oudgediende Peter Cullen doet weer de stem van Autobotleider Optimus Prime, terwijl Ron Perlman (Hellboy), Michelle Yeoh (Crouching Tiger, Hidden Dragon) en Peter Dinklage (Game of Thrones) zich nieuw voegen bij de cast. Vanaf 8 juni in de bioscoop.

Mission Impossible – Dead Reckoning Part I

Dat Tom Cruise al een poosje meeloopt in Hollywood wisten we al, zijn Twitter bio vertelt ons dat hij al sinds 1983 mee rent in films. Inmiddels zijn we ook al aangeland bij de zevende Mission Impossible-film waarvan dit deel een tweeluik is. Cruise en co racen de wereld weer rond om deze te redden van terroristen. Cruise kan weer op de hulp rekenen van Simon Pegg, Rebecca Ferguson en Ving Rhames. We kunnen er eigenlijk wel vergif op innemen dat Part I zal eindigen met een enorme cliffhanger en dat we de ontknoping gaan zien in de zomer van 2024. Dat het maar vlug 13 juli mag worden.

Avatar 3

Avatar 2: The Way of Water breekt nog steeds records aan de kassa’s wereldwijd en het is geen geheim dat James Cameron deel drie gelijk na deel twee heeft opgenomen. Je kunt de volledige cast uit deel twee terugverwachten en we maken deze keer kennis met de zogenaamde ‘ash people’. Een groep kwaadaardige Navi die niet staan te popelen om Jake Sully en zijn familie te helpen. De nog titelloze Avatar 3 staat gepland voor december dit jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.