Gefascineerd door Oppenheimer? Deze vijf biografieën over wetenschappers mag je niet missen

Terwijl Christopher Nolan met zijn film over de uitvinder van de atoombom (naast de Barbiekoorts) de bioscopen overneemt, zijn er in het recente én minder recente verleden regelmatig autobiografieën succesvol omgezet naar een film. Inspiratie voor je volgende geschiedenisles? Probeer deze vijf dan eens.

The Imitation Game (2014)

Ook ten tijde van de Tweede Wereldoorlog speelt Benedict Cumberbatch (Sherlock, Doctor Strange) in The Imitation Game is het de Britse wetenschapper Alan Turing die de enigmacode van de Duitsers weet te ontcijferen. Naast deze bijzonder knappe prestatie na maandenlang puzzelen met een heel team, zie je in de film ook hoe Turing tegen zijn eigen demonen vecht in een Verenigd Koninkrijk waar een andere seksuele geaardheid hebben een onbesproken onderwerp is, dat tevens strafbaar is. De film won een Academy Award.

Bekijk hieronder de trailer:

A Beautiful Mind (2001)

Ook in deze film spelen mentale problemen een grote rol. De Amerikaanse wiskundige John Forbes Nash Jr., gespeeld door Russell Crowe (Gladiator, The Insider) won een Nobelprijs in de economie voor zijn speltheorie, maar tegelijkertijd probeert hij zijn leven met schizofrenie op orde te krijgen. Het toont de gevolgen van succes, maar ook hoe jezelf ontdekken soms net zo belangrijk kan zijn als het doen van een belangrijke uitvinding.

Bekijk hieronder de trailer:

The Theory of Everything (2014)

Natuurkundige, wiskundige en kosmoloog Stephen Hawking, een van de meest herkenbaren van de recente tijd. In de theorie van Hawking kwam net als in Oppenheimer Albert Einstein terug. Zijn algemene relativiteitstheorie wel te verstaan. Hawking rekende met deze theorie om te constateren dat het oppervlak van zwarte gaten die je aan de horizon ziet, nooit kunnen afnemen, omdat ze om hun as draaien of hun massa verandert. In 1962 kreeg Hawking de zenuw- en spieraandoening ALS en zou hij nog maar twee jaar te leven hebben, maar hij overleed in 2015. Eddy Redmayne sleepte voor de vertolking van Hawking in The Theory of Everything een Oscar in de wacht.

Bekijk hieronder de trailer:

Tesla (2020)

Terwijl velen van jullie nu aan de elektrische auto van Elon Musk denken gaat de film Tesla over het levenswerk van Nikola Tesla, De Kroatische (toen nog onderdeel van het Oostenrijkse keizerrijk) uitvinder en natuurkundige wordt gezien als een van de grootste aller tijden met onder meer de totstandkoming van het elektriciteitsnet zoals wij hem ook vandaag de dag kennen. De film met Ethan Hawke in de hoofdrol sloeg niet aan bij het grote publiek, maar is wel geschikt voor geschiedenisfanaten.

Bekijk hieronder de trailer:

Radioactive (2019)

Waar de atoombom van Robert Oppenheimer voor ongeveer 200.000 doden zorgt, creëerde de Pools-Franse scheikundige Marie Curie in haar tijd een ander dodelijk wapen: radioactiviteit. Zo ontdekte ze de elementen radium en polonium en kreeg zij hier twee Nobelprijzen voor. Ze wist echter niet dat haar ontdekking levensgevaarlijk was en dat haar uitvinding gebruikers vergiftigde, bijvoorbeeld kankerpatiënten bij wie de straling na haar dood gebruikt werd om kankercellen te doden. In 1903 schreef ze het eerste proefschrift geschreven door een vrouw, Rosamund Pike in de film.

Bekijk hieronder de trailer:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.