Dit was 2015 in Komediefilms

De kerstdagen zijn alweer achter de rug en langzaamaan kunnen we de laatste dagen van 2015 gaan aftellen. Hoog tijd om eens terug te blikken op het afgelopen jaar. Dit keer zonder lijstjes van favorieten en teleurstellingen, maar met zes artikelen waarin we het jaar samenvatten per genre. Natuurlijk hebben we wel een Movies Top 20, samengesteld aan de hand van de persoonlijke lijstjes van onze lezers. Die maken we op oudjaarsdag bekend, maar vandaag bekijken we eerst hoe 2015 eruitzag in komediefilms.

99_spyEen ontzettend leuke komedie dit jaar vond ik Spy, al moet ik eerlijk toegeven dat die bij voorbaat al niet meer stuk kon omdat Melissa McCarthy een van de hoofdrollen heeft. Zij speelt in deze film Susan Cooper, een CIA-analist die eigenlijk de echte held is achter de geslaagde missies van de spionnen in het veld. Als de CIA een onopvallend iemand zoekt, grijp Cooper haar kans om eindelijk weer eens buiten het kantoor te mogen werken. Naast haar zijn er veel leuke personages van niet geheel onbekende acteurs, zoals Miranda Hart, Jason Statham, Jude Law en Rose Byrne. Natuurlijk geldt zoals altijd dat de humor je moet liggen, maar ik heb destijds in een deuk gelegen om de scherpe opmerkingen en de goed getimede grappen.

86_PopozHelaas kende 2015 ook een behoorlijke dieptepunt op gebied van komediefilms, want eentje vond ik toch wel zo slecht dat ik die nu nog niet vergeten ben. Ik heb het over Popoz, een film die hoort bij de gelijknamige serie van Comedy Central. Hierin zijn Ivo en Randy twee politierechercheurs die de actie missen en daardoor grijpen ze elke kans aan om iets te doen waarvoor ze bij de politie zijn gegaan. Natuurlijk mislukt elke verwoede poging en brengen ze zichzelf in hele lastige situaties. Misschien dat de liefhebbers van de serie wel warm liepen voor deze film, maar ik vond het een ontzettend flauwe en niet grappige productie, met niet leuke, slecht getimede grappen.

98_scoutsGuideGelukkig viel er niet veel later toch nog wel wat te lachen in de bioscoop, want Scouts Guide to the Zombie Apocalypse bleek onverwachts toch een erg leuke film. Ik had toevallig van te voren de trailer gezien en die schetste een heel verkeerd beeld van de film, zoals dat meestal het geval is. In dit geval bleek de daadwerkelijke film een stuk minder slap, flauw en van een slecht niveau dan verwacht. De grappen waren goed getimed en volgden elkaar in rap tempo op. De scoutingleden die samen met een zombie Britney Spears zingen? Hilarisch! Oké, dat past misschien niet helemaal bij de missie van het viertal in deze film (het imago van de scouting oppoetsen en de wereld redden van een zombie-ondergang), maar het is zeker een van mijn favoriete scènes uit deze film.

79_TheInternNatuurlijk hadden we ook nog wat iets minder uitbundige komediefilms dit jaar, zoals The Intern. Een film die gaat over 70-jarige weduwnaar Ben Whittaker die als stagiair gaat werken bij een grote modewebsite. Hij weet zichzelf onmisbaar te maken en er ontstaat een hechte band tussen hem en zijn baas Jules Ostin. Met Robert De Niro en Anne Hathaway in de hoofdrollen zit het met het acteerwerk helemaal goed. Ik vond deze film erg grappig, maar op een andere manier dan de films die ik eerder noemde. Het is meer een feel good-film die dik twee uur voor een grijns op je smoel zorgt en je soms ook in lachen uit laat barsten. Erg knap dat een komediefilm met een romantisch sausje en zo’n lange speelduur toch zo boeiend blijft om te kijken.

53_InsideOutIk wil graag deze selectie van vijf films afsluiten met één van mijn favorieten van dit jaar, namelijk: Inside Out. Het is dan wel een animatiefilm, met ook best wel veel drama, maar ook zeker met een flinke dosis humor. In Inside Out zien we hoe het leven van Riley gestuurd wordt door vijf emoties in de vorm van personages in haar hoofd. Joy, Fear, Anger, Disgust en Sadness krijgen er een zware kluif aan als Riley’s leven ingrijpend verandert door een verhuizing. Ik moest vooral erg lachen om Sadness, die in alles iets depressiefs weet te zien. De grootste verrassing in de film vond ik toch wel Bing Bong, Riley’s denkbeeldige vriend, die bewust geheim gehouden werd tot aan de première en niet eerder opdook in trailers en promo’s.

Er zijn tientallen komediefilms uitgekomen in het afgelopen jaar, maar we kunnen moeilijk elke film bespreken die dit jaar voor een gulle lach had moeten zorgen. Al met al was het in ieder geval best een goed jaar op het gebied van komediefilms, want er zitten een aantal leuke titels tussen die ik in ieder geval niet snel zal vergeten. Lees ook de rest van onze oudejaarsartikelen deze week. We bespreken namelijk nog vijf andere genres en op oudjaarsdag maken we de Movies Top 20 bekend.

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.