We zijn alweer beland in de laatste maand van 2015. Tijd om even stil te staan bij de films die dit jaar in de bioscopen zijn verschenen. Vanaf vandaag bespreekt elke redacteur dagelijks een aantal films uit een specifiek genre. Deze films hoeven niet per se de beste in hun genre te zijn, maar zijn zeker spraakmakend genoeg om te bespreken. We beginnen met het genre romantiek waar er zeker één film is die met kop en schouders boven de rest uitsteekt op het gebied van populariteit. Of dit betekent dat het ook het beste filmdrama van het jaar was, lees je in dit artikel. Wat je nog meer leest, is één van de films die nog op mijn ‘watch-list’ staat.
Een bekende boekenschrijver binnen het romantische genre, is Nicholas Sparks. Bijna elk jaar wordt er wel één van zijn boeken verfilmd. Dit jaar kwam The Longest Ride uit met in de hoofdrollen Scott Eastwood, Britt Robertson en Alan Alda, en in de bijrollen Jack Huston en Oona Chaplin. De film haalt het niet bij het populaire The Notebook, maar is voor de fans van Sparks een absolute must see. The Longest Ride vertelt eigenlijk twee verhalen: De romance tussen de hoofdrolspelers Luke (Eastwood) en Sophia (Robertson) en het verhaal dat Ira (Alda) vertelt over zijn verleden door middel van brieven die Sophia voorleest. The Longest Ride is niet de beste film van 2015, maar kijkt lekker weg en heeft – zoals een verfilming van Sparks’ boeken beaamt – zeer mooie en romantische momenten.
Vanaf het moment dat bekend werd dat Universal de boeken van E.L. James zou gaan verfilmen, was de Fifty Shades trilogie een hype. Het eerste deel, Fifty Shades of Grey vertelt het verhaal van de 21-jarige onervaren Anastasia Steele, die verliefd wordt op de rijke en knappe Christian Grey. Wat zij nog niet weet is dat Christian worstelt met zijn verleden en een eigenaardige smaak op seksueel vlak heeft ontwikkeld. Echter gaat ze mee in zijn wereld en wordt ze zo steeds meer blootgesteld aan zijn manieren. Niet alleen het verhaal maakte veel los bij het publiek, ook over de casting werd veel gesproken. Maar welke acteur wilde überhaupt de rol van Christian Grey op zich nemen? In eerste instantie was daar Charlie Hunnam (Sons of Anarchy), maar hij gaf enkele weken later aan toch niet voor de rol te kunnen gaan. Zijn vervanger was Jamie Dornan, die naast Dakota Johnson op het witte doek verscheen. Al met al was Fifty Shades of Grey geen beste film, maar zeker wel de meest spraakmakende romantische film van 2015.
Een film die deze maand pas is uitgekomen, maar op menig ‘watch-list’ moet staan, is Carol. In de hoofdrollen vinden we Cate Blanchett, Rooney Mara en Kyle Chandler, waarin Blanchett de titelrol speelt. De film vertelt het verhaal over de bijzondere vriendschap tussen twee vrouwen; de getrouwde Carol en de jongere Theresa. Wanneer ze samen op reis gaan door Amerika, ontwikkelt deze vriendschap zich tot een hopeloze verliefdheid. Mede door de positieve beoordelingen en een imponerende trailer, staat deze film alvast op mijn ‘watch-list’.
Een andere film waarin Cate Blanchett een zeer sterke rol neerzet, is Cinderella. Dit romantische sprookje is niet voor iedereen weggelegd, maar het overgrote deel zal wegzwijmelen bij deze live-action remake van Disney. De acteurs Lily James, Richard Madden, Helena Bonhem Carter en Blanchett geven een nieuwe draai aan het bekende sprookje. Ella wordt na de dood van haar vader omgedoopt tot Cinderella en moet alle klusjes in huis doen. Wanneer ze de Prins ontmoet en iedereen uitgenodigd wordt voor een spetterend feest, hoopt Ella op een wonder. Cinderella is grappig en zeer zoetsappig, en zeker niet alleen geschikt voor kinderen.
De beste romantische film van 2015 is misschien wel The Theory of Everything. Naast dat deze biografische film romantisch is, is er ook veel ruimte voor drama. Het verhaal werpt een blik op het leven van de bekende natuurkundige Stephen Hawking en de relatie die hij met zijn vrouw Jane had. De hoofdrollen worden vertolkt door Eddie Redmayne – die voor zijn rol zelfs een Oscar, een Golden Globe én een BAFTA won – en Felicity Jones, die bovendien ook een BAFTA won voor haar rol. De film laat zien dat ondanks zijn ziekte en beperkingen Hawking door ging met studeren en onderzoeken, en een mooi leven creëerde met een gezin. Het leven was wel moeilijk, vooral voor Jane. Zij nam de zorg op zich van haar man én kinderen, terwijl ze ook een eigen sociaal leven probeerde op te bouwen.
Uiteraard zijn er veel meer romantische films uitgekomen dan degenen die besproken zijn. Laat dus vooral weten welke romantische film volgens jou de beste van 2015 is! Ook in 2016 kunnen we weer veel romantische films verwachten. In februari kunnen we wederom genieten van een Nicholas Sparks’ boekverfilming The Choice en de romantische komedie How to be Single. In maart maakt het romantische drama Brooklyn haar opwachting. Een film die in Engeland heel positief ontvangen is. Laat het nieuwe jaar dus maar komen! Morgen bespreken we films in de categorie actie.