Duizelingwekkende Double Features: Good Morning, Vietnam & Good Bye Lenin!

De film Good Morning, Vietnam (1987) werd aanvankelijk puur als grap gekoppeld aan Good Bye, Lenin! (2003) vanwege de contrasterende titel. Hallo tegenover doei, dus. Het zette de raderen wel direct aan het draaien. De eerste overeenkomsten tekenden zich zodoende al af voordat de films überhaupt waren gestart. En superlatieven zijn meestal holle frasen, maar misschien, héél misschien… is deze samenstelling wel de beste Double Feature ooit.

Wie deze rubriek vaker leest, weet dat twee schijnbaar ver uit elkaar liggende films bij elkaar brengen zowel leuk als uitdagend kan zijn. Ondanks het toeval dat aan de basis lag voor deze combinatie, houden de parallellen bijna niet op! Qua plot, inhoud, achtergrond en sfeer hebben deze inmiddels klassiekers ontzettend veel met elkaar gemeen. Lees hieronder dan ook waarom Good Morning, Vietnam en Good Bye, Lenin! zo’n mooie match vormen. Bekijk de films in jouw gewenste volgorde, maar dit artikel hanteert de chronologische.

Good Morning, Vietnam (1987)

We beginnen in 1965 met de opstandige Armed Forces Radio Service DJ Adrian Cronauer, gespeeld door Robin Williams. Hij wordt door collega Edward Montesque Garlick – Forest Whitaker – geïnstalleerd als nieuwe vaste stem aan het front. Cronauer wordt al snel verliefd op plaatselijke schone Trinh – Chintara Sukapatana – en raakt goed bevriend met haar broer Tuan – Tung Thanh Tran -, die hij vraagt om hem te helpen haar hart te winnen.

Engelse les

General Taylor, – Noble Willingham -, is onder de indruk van Cronauers talenten, net als zijn collega-diskjockeys en de grote schare fans die hij binnen rap tempo weet te verwerven. Adrian is zijn directe superieuren echter een doorn in het oog. Hij draait rock-‘n-roll, een genre dat officieus verboden is en zijn humor gaat hen ook te ver. Nieuws dat van hogerhand gecensureerd is, leest hij gewoon voor. Zodra de kans zich voordoet om van hem af te komen, grijpen de officieren die dan ook stevig aan.

Good Bye, Lenin! (2003)

Oost-Berlijn, oktober 1989. De jonge Alex Kerner – Daniel Brühl – loopt mee met een vreedzame maandagdemonstratie die jammerlijk uit de hand loopt. Zijn arrestatie wordt gadegeslagen door zijn moeder Christiane – Katrin Saß -, een trouwe en actieve DDR-onderdaan. Terwijl de Volkspolizei haar zoon hardhandig inrekent, krijgt ze een hartaanval en belandt in een coma. In het ziekenhuis wordt Christiane verzorgd door Lara – Chulpan Khamatova -, een verpleegster afkomstig uit de Sovjet-Unie die hij tijdens de demonstratie ontmoette.

40 jaar DDR

November. De Muur valt en de grenzen gaan open. Alex vindt een baan als installateur van satellietschotels en maakt kennis met zijn vaste West-Duitse collega, Denis Domaschke – Florian Lukas -, terwijl zijn zus Ariane – Maria Simon – aan de slag gaat bij Burger King. In juni 1990 wordt Christiane plotseling wakker. Haar arts waarschuwt Alex dat zij nog heel zwak is. Schokken kunnen leiden tot een nieuwe, zelfs fatale hartaanval. Dus doet zoonlief er samen met Denis, Maria en haar vriend Rainer – Alexander Beyer – alles aan om de net gevallen Duitse Democratische Republiek weer tot leven te wekken.

Wat is Waarheid?

Een heel simpel concept. Het is een weergave van feitelijkheden. Maar de waarheid kan om wat voor reden dan ook niet altijd even goed met daglicht overweg, wat een terugkerend thema is in zowel Good Morning, Vietnam als in Good Bye, Lenin!. Adrian Cronauer is een idealist die een groot hart heeft voor zijn luisteraars. Naast vermaak voorziet hij de frontsoldaten ook van het laatste nieuws. De dj walgt dan ook van de zwaar gemanipuleerde berichtgeving. Zijn superieuren verbieden hem demoraliserende actuele gebeurtenissen te bespreken en andere feiten te verdraaien. Cronauer besluit het gezag te tarten en de censuur te doorbreken in zijn show.

De crew in 'Good Morning, Vietnam'

Alex leeft dan weer in een compleet omgekeerde realiteit. Hij mag de waarheid wel vertellen – het onderdrukkende socialistische regime is immers gevallen – maar wil het niet. Natuurlijk kun je veronderstellen dat het hem ook niet is toegestaan, maar de hele maskerade die hij orkestreert is zijn eigen idee. De arts zei enkel dat Christiane schokken moet vermijden, niet hoe die te voorkomen. Dus vat Alex het plan op om met Denis nieuwsbulletins in elkaar te knutselen op basis van archiefbeelden en nieuwe opnames. Zodoende plaatst hij voor zijn moeder alle veranderingen in een socialistische context. Op hun eigen manier beleven en bedienen de hoofdpersonen van beide films ieder een schijnwerkelijkheid met behulp van de media. Waar Cronauer echter de waarheid wil vertellen, verdraait zijn jonge Duitse tegenhanger de feiten op eigen initiatief.

Socialistische Solidariteit

Cronauer komt terecht in een vreemd land, waar strenge regels gelden. Dat laatste is op zijn eigen basis overigens niet anders. Laat autoriteit nou net een fenomeen zijn waarmee deze dj de grootst mogelijke moeite heeft. Zijn tenen snakken er constant naar om tegen heilige huisjes te schoppen. Toch vindt hij enige remming in Garlick, zijn trouwe metgezel die Adrians wandelende geweten is. Die rol neemt Tuan ook op zich wanneer hij Cronauer de lokale gebruiken en protocollen leert die hem een kans geven om Trinh voor zich te winnen.

Familieverrassing in 'Good Bye, Lenin!'

Het morele kompas van Alex bestaat uit Maria en Rainer, met wie hij over Christiane waakt. Zij volgen hem in zijn geïmproviseerde plannen, ook al protesteren ze vaak genoeg hoe twijfelachtig en arbeidsintensief die zijn. Je kunt Denis een soort combinatie van Garlick en Tuan noemen. In zekere zin komt hij uit wat voor Alex vroeger het buitenland was. Waar Trinh voor Cronauer onaanraakbaar is, lukt het zijn jonge tegenhanger uit de voormalige DDR wel om een relatie met Lara aan te knopen. Ook zij moet haar geliefde af en toe tot de orde roepen.

Völlig Losgelöst

Een grappig contrast is dat Cronauer als inwoner van een kapitalistisch land voor zijn militaire dienst verkast naar een communistische staat. En voor Alex is dat precies andersom! Althans, hij blijft precies op zijn plek, maar zijn socialistische maatschappij bestaat niet meer na de val van de Muur. Beide krijgen nogal een cultuurschok te verwerken, die voor Cronauer wellicht zelfs dubbel werkt. Het is heel goed mogelijk dat hij inmenging van hogerhand al meer dan gewend is, maar toch krijgt ook hij met nieuwe en strenge superieuren te maken. En dan heeft hij nog de lokale regels in Saigon om zich aan te houden. Dat is nog best lastig wanneer je zo’n rebels karakter hebt.

Onmogelijke liefde in 'Good Morning, Vietnam'

Voor Alex is het precies tegenovergesteld. Of niet? Want eigenlijk is de nieuwe gang van zaken voor hem een hele heen-en-weer gang. Na de val van de DDR ervaart hij eindelijk de vrijheid waar hij al zo lang naar verlangd heeft, maar ziet zich gedwongen om de gevangenis waar hij zijn hele leven in verbleef weer op te bouwen. Dat doet hij vol liefde en overtuiging om zijn moeder te beschermen, maar alles draait wel om die missie. Waar zijn zus en zwager proberen om er nog een eigen leven op na te houden, sluit Alex zich het liefste op en gooit hij de sleutel weg.

Tragikomische Revolutie

Een lach, een traan, een perfecte koppeling: deze Duizelingwekkende Double Feature heeft gewoon alles! Dankzij de vele contrasten en overeenkomsten lijken Good Morning, Vietnam en Good Bye, Lenin! gewoonweg voor elkaar gemaakt. Het zit al in de titels: de eerste is een soort van groet aan het communisme – ja, eigenlijk aan de frontsoldaten, natuurlijk – en de tweede markeert er een afscheid van. Dus breek de Vietnamese koffie en de Schwarzwälder Kirschtorte aan voor een filmavond die je nog lang zal heugen.

Afscheid van het communisme in 'Good Bye, Lenin!'

Good Morning, Vietnam is momenteel te zien via Disney+ en ook te koop op DVD en Blu-ray. KPN leden kunnen Good Bye, Lenin! bekijken vanuit hun pakket, en anders biedt Pathé Thuis de oplossing. Wel allebei in standard definition, helaas. Er bestaat echter een regiovrije Koreaanse Blu-ray met Engelstalige ondertitels, die je onder andere via eBay kunt vinden.

Heel veel plezier met deze Duizelingwekkende Double Feature en laat vooral weten wat je van deze communistische combinatie vindt!

Written by
Leest, luistert, speelt, kijkt en schrijft. Double Features zijn het nieuwe binge watchen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.