Dune: Part Two

Samenvatting
Dune: Part Two is een geweldig vervolg op het eerste deel uit 2021. Het verhaal zit steengoed in elkaar en weet doormiddel van de geringe actiescenes en met ondersteuning van de muziek je ook niet los te laten. Timothée Chalamet weet als Paul Atreides zijn rol naar een ander niveau te brengen. Helaas is de rol van Zendaya's Chani wat minder krachtig. Desondanks smaakt deze film naar veel meer en is het wachten of de overige novels ook verfilmd gaan worden.
9

In Dune: Part Two gaat de legendarische reis van Paul Atreides verder in het gezelschap van Chani en de Vrijmans. Dit terwijl hij zint op wraak op degenen die voor de ondergang van zijn familie gezorgd hebben. Paul zal moeten kiezen tussen de liefde van zijn leven en het lot van het universum om de vreselijke toekomst te voorkomen die hij als enige voorzien heeft.

Dune: Part Two

In 2021 verscheen de remake van Dune in de Nederlandse bioscopen. Op het einde van deze film was het dan ook geen verrassing dat een vervolg er zeker aan zat te komen. In 2026 was regisseur Denis Villeneuve al zo enthousiast dat toen besloten werd dat hij de man was die de klus moest gaan klaren. Zo haalde hij er een deal uit om er twee films van te gaan maken. Toch was dit niet zo heel vanzelfsprekend, want het tweede deel werd zelfs nog geannuleerd toen Warner Bros besloot dat de film gelijktijdig in de bioscoop en op HBO Max moest verschijnen. Uiteindelijk werd er een compromis gesloten en dat was dat Dune eerst 45 dagen te zien was in de bioscoop om daarna te verschijnen op HBO Max. Zodoende had Villeneuve er voldoende vertrouwen in en werd uiteindelijk toch groen licht gegeven aan het tweede deel.

Er moest wel even wat tempo gemaakt worden, want dat groen licht kwam pas net voor de release van de eerste film. Dus in iets meer dan twee jaar moest het tweede deel opgenomen en gemonteerd worden. Zo begon men met filmen in juli 2022 en zaten de opnames er in datzelfde jaar eind december op. Oorspronkelijk zou de film vorig jaar al zijn uitgekomen in oktober. Maar uit solidariteit met de stakingen in Hollywood werd de film uitgesteld naar maart dit jaar.

Dune Part Two

Denis Villeneuve

Zoals gezegd is Denis Villeneuve ook verantwoordelijk voor het eerste deel. Dat hij nu wederom terugkeert voor het tweede deel is alleen maar gunstig. Al heeft hij inmiddels wel wat dingen aangepast in zijn agenda. Zo zou hij verantwoordelijk zijn voor een prequel genaamd Dune: The Sisterhood. Inmiddels is dat een productie geworden dat op de televisie zal verschijnen met de titel Dune: Prophecy. Hij zal daar niet de regie op zich nemen Toch zal hij wel nauw verbonden blijven met het project. Dit gezien het raakvlakken zal gaan hebben met zijn films. Voor de rest heeft Villeneuve nog nergens zijn handtekening onder gezet omdat hij zo druk bezig was met Dune: Part Two.

Een ander gezicht dat ook terugkeert is Jon Spaihts. Hij schreef mee aan het verhaal voor de eerste film en voor Dune: Part Two keert hij weer terug. Er hoeft niet veel geschreven te worden, want het verhaal staat aardig vast. Toch zijn er hier en daar wel wat wijzigingen mogelijk om het verhaal op een betere manier te vertellen. Dit gebeurde immers ook met de eerste film uit 2021 en dat was aan aangename toevoeging.

Dune: Part Two Timothee Chalamet

Hoe nu verder

Dune: Part Two pakt het verhaal letterlijk op waar het vorig deel ophield. Paul en zijn moeder zijn in handen van de Fremen en onderweg naar diens onderkomen. Paul wil toegelaten worden tot deze groep mensen om te overleven. Zijn moeder daarentegen heeft andere plannen voor ogen. Namelijk om Paul de leider maken van het verzet tegen de keizer en de Harkonnen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want er spelen vele belangen op de achtergrond en ook de Harkonnen proberen hun toekomst veilig te stellen. Aan alle kanten wordt er hoog spel gespeeld en alle kanten komen ruim aan bod.

Uiteraard draait het verhaal vooral om Paul en zijn tocht om de leider te worden die zijn moeder voor hem zag. Daar gaat ook de meeste tijd in zitten, maar aan de andere kant krijg je ook genoeg mee wat er zich in het ander kamp afspeelt. Hierdoor wordt het verhaal nooit rommelig en blijft het spannend tot aan het einde. Er komt zelfs een moment aan bod waarbij het vooral grimmig lijkt te worden en we zo goed als geen kleur zien. Dit draagt zeker bij aan het verhaal rond de Harkonnen.

Dune: Part Two Jessica

Fantastische elementen

Wat Dune: Part Two vooral zo goed maakt is dat het verhaal op een originele manier gebracht wordt en dat alles er omheen gebracht wordt met de juiste precisie. Net als in het vorig deel is de actie nooit overdadig aanwezig, het speelt een minimale rol. Daardoor is er gewoon meer tijd voor de ontwikkeling van de personages. Tel daar ook nog eens bij op dat de muziek echt fenomenaal bijdraagt aan deze film en je daardoor zo in het verhaal blijft zitten. Zeker in combinatie met een bepaalde manier van filmen en het overbrengen van bepaalde segmenten zorgt ervoor dat de film Dune: Part Two nooit gaat vervelen.

Toch roept één bepaald moment in de film wel een vraag bij je op. Paul wordt de woestijn in gestuurd en het lijkt daarmee als een soort van test die hij alleen moet doorbrengen. Echter zien we hem op den duur met Chania en een hele groep Fremen. Hierdoor krijg je als kijker wel het gevoel dat je misschien iets gemist kan hebben. Is het verder storend? Zeker niet, want je wordt gelijk weer het verhaal ingezogen. En dat is de magie van deze film die bijna drie uur duurt, het laat je gewoon niet los.

Dune: Part Two Timothee and Austin

Bekende gezichten

Zoals verwacht speelt Timothée Chalamet weer de hoofdrol als Paul Atreides. Je ziet hem echt groeien in deze rol en naarmate het einde heb je gewoon steeds meer respect voor de manier hoe hij deze rol neerzet. Zeker als je bekijkt hoe hij begon in het eerste deel en dan zo ijzersterk eindigt in Dune: Part Two. Het is dan best jammer dat Zendaya in de eerste film haar rol als Chania zo goed wist neer te zetten, maar in deze film het nogal laat afweten. Nu zij de gehele film heeft om haar rol goed neer te zetten, zie je vooral een dame die veel moeite heeft om de rol geloofwaardig neer te zetten. Dit komt vooral doordat haar personage te weinig ontwikkeling kent. Zij wordt veelal neergezet als een vrouw zonder een mening en daardoor leeg aanvoelt naast Paul.

Gelukkig is er ruimte voor andere acteurs om ook te kunnen schitteren. Austin Butler neemt de rol van psychopaat Feyd-Rautha Harkonnen op zich. Een rol die echt op zijn lijf geschreven is en hij ook goed weet over te brengen. Het is misschien jammer dat hij niet echt vaker voorkomt in de film. Al is het alleen maar om even de boel op te schudden. Datzelfde geldt ook voor Florence Pugh die de dochter van de keizer speelt. Dit doet zij, met de schaarse momenten die zij heeft, ook erg goed en overtuigend. Al met al een goede cast om het verhaal van Dune, de eerste novel van Frank Herbert, af te sluiten.

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.