Evil Dead Rise

Samenvatting
Wanneer Beth haar zus Ellie bezoekt, zorgt een aardbeving voor de ontdekking van een kwaadaardig boek, waarna de Hel letterlijk losbreekt. Fans van bloed en ingewanden kunnen zich verkneukelen met deze nieuwe film in de beroemde reeks. De doorgewinterde kijker heeft hier echter niets te zoeken. 'Evil Dead Rise' tikt alle hokjes aan voor de standaard horrorfilm zonder ergens vernieuwend of uitdagend te durven zijn.
4

Een plotselinge storm, een gebrek aan uitwegen en een lugubere vondst. Al deze ingrediënten duiden erop dat er zich een duister en bloederig verhaal gaat voltrekken. De formule van Evil Dead Rise heeft namelijk dezelfde leeftijd als het fenomeen horrorfilm zelf. Wie niet bekend is met de franchise, zal hier misschien een sappige kluif aan hebben. Maar hoe zit het met de verzadigde fans van hen genre?

Al sinds 1981 is de beroemde reeks die begon met The Evil Dead een instituut als het gaat om bloed en ingewanden, gecombineerd met humor. Sam Raimi maakte met hoofdrolspeler Bruce Campbell drie klassieke films die in het canon van de horror niet meer weg te denken zijn. Ze werden extra onsterfelijk door de strips, videospellen, een televisieserie en diverse crossovers – onder andere met Marvel Comics! – die zouden volgen. Plus uiteraard de onvermijdelijke remake/reboot in 2013. Kortom, er was al behoorlijk weinig kans dat de reeks snel uit het collectieve geheugen zou verdwijnen.

She'll kill some sense into you

Qua films bleef het tien jaar lang stil, totdat Lee Cronin’s Evil Dead Rise werd aangekondigd en eerder dit jaar uitkwam. Officieel mag dit volgens de makers geen remake genoemd worden, noch een vervolg. Nee, de vijfde in deze klassieke reeks is een ‘nieuw hoofdstuk’. En waarschijnlijk niet het laatste, maar dat zal de toekomst uit moeten wijzen.

You don’t look so good, Mom…

De in een neerwaartse spiraal verkerende Beth (Lily Sullivan) bezoekt haar oudere zus Ellie (Alyssa Sutherland), die evenmin een rooskleurig leven leidt. Laatstgenoemde is een pas gescheiden moeder die met haar drie kinderen in een onbewoonbaar verklaard appartement verblijft. Een aardbeving legt de gebreken van het gebouw dat ze binnenkort moeten verlaten nog eens extra bloot. Bovendien openbaart het een jarenlang onzichtbaar gebleven ruimte waar zich een macaber boek – Naturom Demonto – bevindt. Plus drie grammofoonplaten waarin een stem uit vet verleden passages uit dit werk opdreunt. Danny, de oudste van Ellies kinderen, neemt deze artefacten gewoon mee. Want wat kan er immers gebeuren…?

The obligatory 'do-NOT-go-in-there-...

Veel. Behoorlijk veel, zelfs. Voordat hij ook maar ‘Klaatu berada nikto’ kan zeggen na het afspelen van de opnames, raakt Ellie bezeten en sterft. Maar ze blijft niet rusteloos liggen en is er alles aan gelegen om degenen die ze ooit liefhad mee te slepen naar de Hel. En niet bepaald zachtzinnig ook.

I only believe what I can see

En wat er vertoond wordt, ziet er puik uit. De Blu-ray die Warner Bros. beschikbaar stelt bevat de film in adembenemende high definition. Evil Dead Rise wordt gepresenteerd in zijn oorspronkelijke 2.39:1 beeldverhouding en komt met verschillende geluidsopties, waaronder Dolby Atmos. De makers hebben er dus alles aan gedaan om op technisch vlak de kijker flink aan het schrikken te maken. Wie benieuwd is naar verdere achtergronden bij de film, komt helaas van een koude kermis thuis. Er is geen track met audiocommentaar aanwezig, noch ander bonusmateriaal. Zelfs een trailer ontbreekt.

It’s probably just soda

Behalve de gemiddelde kijker en/of fans van de reeks heeft Evil Dead Rise helaas bitter weinig te bieden. Natuurlijk hoort er een bepaald stramien bij, maar behalve de vertelvolgorde – de film bevat een proloog die je met sneltreinvaart de film in sleept – is er helaas nauwelijks iets nieuws onder de zon. De standaard occulte zaken komen aan bod, evenals veel bloed, jumpscares en ronduit onverstandige beslissingen van de behoorlijk tweedimensionale personages. Bovendien mist de typische zwarte humor die zeker de laatste twee delen van Sam Raimi’s oorspronkelijke trilogie zo kenmerkte.

Let Mommy back in, now there's a good girl...!

Wat er overblijft is een kleurboek met nummertjes – verreweg de meeste vakjes krijgen ieder een eigen tint rood – waarvan iedere volgende bladzijde zich laat raden. Ja, er zitten heel veel verwijzingen in naar klassiekers binnen én buiten de Evil Dead serie – zo herinnert de sfeer bij tijd en wijle heel veel aan Se7en van David Fincher – maar ook dat kan niet veel enthousiasme teweegbrengen. Het verhaal laat zich heel makkelijk uittekenen en je wordt als kijker nergens echt uitgedaagd of beloond.

I seek to look at this film for the good of man!

Dat laatste hangt wel erg af van waar je naar op zoek bent. Wie namelijk gewoonweg veel bloed wil zien, zal zich met Evil Dead Rise best vermaken. Het haalt nog niet het niveau qua gore van Peter Jackson’s beruchte klassieker Braindead (1992), maar het komt enigszins in de buurt. Ben je geen doorgewinterde horrorfan maar wil je graag een avondje griezelen? Dan is dit niet eens een slechte introductie, ook al bestaan er betere films. Het liefste ben je namelijk emotioneel enigszins geïnvesteerd in je hoofdpersonages. Wat er met de karakters in deze prent gebeurt, zal menigeen behoorlijk koud laten.

The obligatory Evil Dead chainsaw rises up to the challenge

Wie veel goeds heeft gehoord over de Evil Dead-reeks, kan maar beter met het eerste of tweede deel van de oorspronkelijke trilogie beginnen in plaats van deze teleurstelling. Evil Dead II is namelijk een remake van zijn voorganger, maar dan met een hogere dosis humor en een groter budget. Deze laatste beperking zorgde voor een hoge mate van creativiteit in praktische effecten, die vandaag de dag nog steeds indrukwekkend is.

Helaas is het Evil Dead Rise niet gelukt een vliegbrevet te halen en zal daarom nimmer een hoogvlieger worden. De film is nu te koop bij Bol.com en te streamen via HBO MAX.

Geschreven door
Leest, luistert, speelt, kijkt en schrijft. Double Features zijn het nieuwe binge watchen!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.