Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

Samenvatting
Albus Dumbledore wil voorkomen dat Grindelwald de macht over de toveraarswereld kan overnemen. Hij schakelt de hulp in van magiezoöloog Newt Scamander en zijn broer Theseus. Samen met hun bondgenoten gaan ze de strijd aan tegen Grindelwald en zijn groeiende leger van volgers. Het is vrij duidelijk dat Fantastic Beasts gemaakt is voor de fans van de Wizarding World. Het plot is wat langzaam, maar de film zit weer boordevol magie, leuke personages en schattige fabeldieren.
8

Let op! Deze recensie bevat spoilers over Fantastic Beasts and Where to Find Them en Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald.

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore is het vervolg op The Crimes of Grindelwald en het derde deel uit de Fantastic Beasts-serie. In het vorige deel heb je kunnen zien dat Gellert Grindelwald op zoek is naar macht en zoveel mogelijk volgelingen probeert te krijgen. The Secrets of Dumbledore gaat verder waar deze film is geëindigd. Professor Albus Dumbledore (Perkamentus) wil voorkomen dat Grindelwald de macht over de toveraarswereld kan overnemen. Helaas kan hij dit niet zelf doen. Jaren geleden hebben Albus en Grindelwald een blood pact gesloten; dit is een magische bond die zeer moeilijk te doorbreken is. Daarom schakelt hij de hulp in van magiezoöloog Newt Scamander en zijn broer Theseus. Samen met hun bondgenoten gaan ze de strijd aan tegen Grindelwald en zijn groeiende leger van volgers.

Screentime

De cast is op een enkele wijzing na hetzelfde gebleven als in de vorige films. De rol van Gellert Grindelwald wordt niet meer vertolkt door Johnny Depp, maar is over genomen door Mads Mikkelsen. Hij heeft dit personage helemaal naar zijn hand gezet. Je ziet nu op het witte scherm echt een schurk, terwijl het bij Johnny Depp meer overkwam als een typetje wat hij speelde. Tina Goldstein, gespeeld door Katherine Waterston, keert niet terug voor dit avontuur. Haar rol is bijna helemaal uit de film geschreven. Waarom de makers dit gedaan hebben is onduidelijk. In de film haalt Newt haar afwezigheid wel even aan. Hij meldt dat ze de nieuwe Head of the American Auror office is. Hierdoor is ze erg druk en heeft ze geen tijd om hun te helpen.

Albus Dumbledore, vertolkt door Jude Law, heeft juist een veel grotere rol gekregen. Niet gek, aangezien de film naar zijn familie is vernoemd. In plaats van Newt en zijn vriendjes op pad te sturen zoals hij in de eerste twee films heeft gedaan, neemt hij nu het heft in eigen handen en gaat samen met ze de strijd aan. Opvallend is dat ook Bunty Broadacre (Victoria Yeates) een grotere rol heeft dan in de voorgaande films. Ze heeft geen hoofdrol gekregen zoals Albus, maar haar speelminuten zijn wel significant gestegen.

Eigenaardige personages en Qillins

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore zit vol met merkwaardige personages. Zoals bekend heeft Newt Scamander vreemde trekjes en een groot hart voor fabeldieren. Kun je je de paringsdans met een Erupment in de eerste film nog herinneren? Zijn acties in deze film zijn de overtreffende trap hiervan. Ook Albus Dumbledore is een eigenaardig personage. Hij heeft bijzondere ideeën en – ook op deze jonge leeftijd – al veel autoriteit waardoor mensen naar hem luisteren. Tot slot brengt Jacob Kowalski een nuchtere blik op de magische wereld. Hij is nog steeds verbaasd over alles wat er om zich heen gebeurt en weet zich nog steeds niet goed een houding te geven in deze wereld. Deze personages gecombineerd met de serieuze personages zoals Theseus Scamander zorgen voor interessante scènes en boeiende dialogen.

In tegenstelling tot de vorige films, behoort Theseus dit keer wel tot het team van tovenaars (en Jacob) dat in opdracht van Dumbledore gaat proberen om Grindelwald tegen te houden. Het zal kijkers opvallen dat de band tussen Newt en Theseus erg is gegroeid ten opzichte van de voorgaande films. In de eerste film moeten ze nog niet zoveel van elkaar hebben, omdat hun interesses en levensdoelen zo ver uit elkaar liggen dat er weinig begrip voor de keuzes van de ander is. In de tweede film hebben ze elkaar nodig waardoor ze wel samen moeten werken. Nu lijkt de keuze om Theseus te betrekken vanuit Newt te komen, ook al werd hij aangespoord door Albus. De broederband tussen de twee mannen is gegroeid en sterker dan ooit tevoren.

Uiteraard maken ook de fabeldieren weer hun opmars in deze film. Pickett de Bowtruckle en Teddy de Niffler zullen bekende zijn. In Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore worden Qillins toegevoegd aan het rijtje van fabeldieren die we nog niet kenden. Een Qillin is qua uiterlijk het beste te omschrijven als een hert met de huid van een draak. In de openingsscène zie je hoe een Qillin een ei legt en daar een pasgeboren hinde uitkomt. In deze scène doet het dier erg aan Bambi denken wat het heel aandoenlijk maakt.

Voor de fans

Het is vrij duidelijk dat Fantastic Beasts gemaakt is voor de fans van Harry Potter. Evenals The Crimes of Grindelwald komt ook het plot in The Secrets of Dumbledore maar langzaam op gang. De film is niet saai, maar er gebeurt maar weinig wat het verhaal verder brengt. Dit komt doordat de personages als enige missie hebben om Grindelwald te verslaan. Omdat het al bekend is dat deze franchise uit vijf films zal bestaan, weet je – voordat je deze film bekijkt – al dat het ze nu nog niet zal lukken. In de Harry Potter-films hebben de personages ook als hoofddoel om Voldemort te verslaan, maar daarentegen heeft iedere film ook een losse side quest. Zo wil Harry erachter komen wat onder het luik op de verboden derde verdieping verstopt zit en doet hij mee aan het Tri-wizard tournament in de hoop om kampioen te worden. Deze verlangens zorgen ervoor dat de personages een haalbaar doel hebben om naartoe te werken en maken het plot een stuk boeiender. In de Fantastic Beasts-series ontbreekt dit. Hierdoor voelt het ook alsof de films meer voor volwassenen is gemaakt dan voor kinderen.

Is de film dan slecht en niet het kijken waard? Nee, zeker niet. Fans en liefhebbers van de Wizarding world zullen nog steeds genieten van dit derde deel en het een fantastische film vinden. Het zit weer boordevol magie, leuke personages en schattige fabeldieren. Er zit voldoende humor en spanning in om geboeid te blijven kijken. Je moet wel echt de eerste twee films gezien hebben om het plot uit Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore te kunnen begrijpen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.