Fast and Furious 9

Summary
Fast and Furious 9 is feitelijk al het tiende deel van deze langlopende reeks, omdat Hobbs and Shaw officieel niet meetelt als onderdeel van de reeks, en dus kun je niet anders concluderen dan dat de formule werkt voor heel veel mensen. Vin Diesel en de zijnen zullen zich ongetwijfeld inmiddels echt familie voelen, zo vaak als ze bij elkaar komen. Geen enkele maker van deze reeks zal pretenderen dat dit fantastische films zijn, maar ze zijn wel verschrikkelijk succesvol. Dit nieuwe deel voegt nog meer knotsgekke acties toe aan een toch al knotsgekke reeks en weet desondanks weer gewoon te vermaken. Dat is en blijft toch knap!
7

Familie is alles

Het is 1989 wanneer Jack Toretto, de vader van Dominic, om het leven komt tijdens een race. Zijn andere zoon Jacob staat hem als laatste terzijde als pitcrew terwijl Dom ruziemaakt met zijn vaders rivaal Kenny Linder. Tijdens de race raakt vervolgens Linder’s auto de bumper van Jack’s wagen, waardoor deze crasht en om het leven komt. Dom slaat Kenny bijna dood en wordt daar voor gearresteerd. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis komt Dom erachter dat het niet Kenny is geweest die zijn vader heeft gedood, maar Jacob. Als hij terugkomt confronteert hij hem daarmee en daagt hem uit voor een race. Als Jacob verliest moet hij doorrijden en nooit meer terugkomen.

Twee jaar na de confrontatie met Cipher is Dom gestopt met het criminele leven en slijt hij zijn dagen met zijn vrouw Letty en zijn zoontje Brian Junior. Het is op dat moment dat Roman, Tej en Ramsey arriveren met het nieuws dat Mr. Nobody is aangevallen na het arresteren van Cipher. Aanvankelijk weigert Dom te helpen, maar als zijn broer Jacob er iets mee te maken blijkt te hebben, verandert de zaak. Wanneer ze bij het gecrashte vliegtuig van Mr. Nobody aankomen en daar een onderdeel vinden van een apparaat dat iedere computer kan hacken, worden ze aangevallen door een privéleger onder leiding van Jacob. Jacob weet het onderdeel te stelen en op werkelijk spectaculaire wijze te ontkomen. Is dit misschien wel de eerste keer dat Dom outmatched wordt?

Vooruit gepland

Reeds in november van 2014 liet Donna Langley van Universal Pictures weten aan The Hollywood Reporter dat er tenminste nog drie films zouden komen na Furious 7. Justin Lin, die alle delen heeft geregisseerd vanaf The Fast and the Furious: Tokyo Drift tot en met Fast & Furious 6, zou ook terugkomen voor de negende en tiende film zo maakte Vin Diesel bekend tijdens een live-video op Facebook. In eerste instantie gaven zowel Vin Diesel als Dwayne Johnson aan dat zij hun rollen opnieuw zouden vertolken. Johnson haakte later toch af, vanwege zijn rol in de spin-off Hobbs and Shaw. Enige nieuweling is John Cena, bekend uit het WWE-netwerk, waar hij al jaren een fenomeen is.

Steeds meer maakt Cena uitstapjes naar de wereld van Hollywood. Vin Diesel kondigde Cena’s deelname al aan in april 2019, maar het duurde nog tot juni 2019 voor zijn deelname ook officieel werd bevestigd. Cena is een behoorlijk goede match voor Vin Diesel en net als Dwayne Johnson dus uit de WWE-wereld afkomstig. Dat is ook wel te zien aan de enorme armen die beide heren hebben. Het is natuurlijk altijd een beetje spannend om te zien hoe Cena een rol als slechterik er vanaf brengt, maar de man met de stevige kaaklijn werkt eigenlijk perfect voor deze film.

Als kinderen die met hun autootjes spelen

Iedere Fast and Furious-film wordt gekker. We hebben in de franchise inmiddels al de nodige knotsgekke dingen gezien, maar in deze film is het nog meer een gevoel alsof de makers jonge jongetjes zijn die lekker een verhaal bedenken bij het spelen met hun dinky toys. Het is niet erg dat dat zo is overigens. Mensen die films als Fast and Furious gaan kijken, komen daar ook voor. Hoewel de eerste film in de franchise nog voornamelijk gewoon een film over straatraces was, is dat al heel snel losgelaten en is het nu vooral een gevalletje: “hoe over the top wil je het hebben?” Zwaartekracht? Geen effect op de Toretto-familie natuurlijk. Magnetisme gebruiken in een wilde achtervolging, tuurlijk wel. En als je dacht dat het niet gekker kon, verlaten we ook gewoon nog de aarde zoals we die kennen, in een auto!

Het mag duidelijk zijn dat het niet de bedoeling is dat je deze film serieus neemt. Lekker genieten van beelden die in de echte wereld regelrecht onmogelijk zouden zijn is toch ook gewoon leuk? Zeker! Er gaat niets boven wat jolig vermaak dat je je kinderen zou kunnen zien uitbeelden tijdens het spelen. Hun fantasie is vaak zo heerlijk verfrissend dat het gek zou zijn dat je er niet van kan genieten. Toch zijn er wel zaken die net even iets te jolig worden. Daarnaast zegt Dominic Toretto misschien net iets te vaak hoe belangrijk familie is. Dat mag soms ook wel een beetje minder.

Onsterfelijk?

Onsterfelijkheid lijkt een beetje het thema te zijn van deze film. Zo komt Roman in de film er een aantal keren op terug dat het best vreemd is dat ze na zoveel knotsgekke avonturen er steeds weer levend vanaf komen. Dit lijkt een beetje een sneer te zijn naar het eigen werk en tegelijkertijd praat het veel goed. Je kunt nu eenmaal een hoop maken als je het zelf ook op de hak neemt. Daarnaast zou het een verwijzing kunnen zijn naar de overleden Paul Walker. Hoe dan ook, het is een opvallend en terugkerend thema in de film.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.