Films Over Slavernij

Er zijn door de jaren heen al aardig wat slavenfilms gemaakt. Films zoals Spartacus en Gone With The Wind, die nog steeds belangrijke delen laten zien van wat zich heeft afgespeeld in tijden waarin men het doodnormaal vond om iemand te kopen, om een mens te bezitten en af te ranselen als het ze niet beviel wat-ie deed. Slavernij is helaas iets van alle tijden, in alle lagen van de bevolking. Onderstaande films behandelen de slavernij die het moderne westen vooral op z’n geweten heeft en hoe deze slavernij uiteindelijk tot aan de rechtbank werd uitgevochten.

Het is gênant om te zien hoe deze praktijken nog maar zo kort geleden volledig zijn uitgebannen. En eigenlijk nog steeds bestaan.
Hoewel de film The Help hier ook tussen had kunnen staan, laat die wel degelijk de mentale vernederingen zien die op de dienstmeisjes werd losgelaten, maar die film is gebaseerd op een verhaal wat later heeft plaats gevonden, in 1960. Daarom is die niet in dit lijstje opgenomen.

Twelve Years A Slave

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Solomon Northup, een vrije, donkere man in upstate New York die als vioolspeler onder valse voorwendselen een aanbod krijgt om voor het circus op te komen treden, wordt ineens verkocht als slaaf. Zo liep hij nog in pak rond en was hij gelukkig met zijn vrouw en kinderen, zo krijgt hij een andere naam en moet hij fysieke en mentale mishandelingen ondergaan. Alleen de mogelijke terugkeer naar zijn gezin houdt hem op de been, terwijl hem alles wat hem lief is, wordt afgenomen. Inclusief zijn naam.

Met Chiwetel Ejiofor, Michael Kenneth Williams, Dwight Henry, Michael Fassbender, Brad Pitt en vele anderen.

Django Unchained

Van de geweld(ad)ige Quentin Tarantino, dit bijna drie uur durende epos over een bounty-hunter die een slaaf koopt omdat hij op zoek is naar wat mensen. Als ze die eenmaal gevonden hebben, wil Django graag zijn vrouw Broomhilda zoeken, die net als hij gevangen genomen is en tot slaaf gemaakt werd toen ze probeerden te ontsnappen. Ze zijn beiden aan andere mensen verkocht en dus elkaar uit het oog verloren. Dit gaat echter niet zomaar, dus bedenken ze een plan waardoor de betreffende eigenaar hen zal verwelkomen op zijn plantage.

Het is een lange film en een Tarantino, dus je ingewanden worden regelmatig niet met rust gelaten, maar het is de moeite waard.

Met onder andere Jamie Foxx, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Leonardo DiCaprio.

Amistad

In 1839 strandt een schip – de Amistad – in Amerika. Aan boord zijn een vracht mensen die als slaven bedoeld waren om in Cuba te verkopen. Men is op de wet aangewezen om te bepalen of de slaven daadwerkelijk slaaf zijn of vrij. Tenslotte waren ze vrij op het moment dat ze op het schip kwamen. Degenen die hen gekocht hebben, zijn dood. De verwarrende factor dat een advocaat zich met het geheel gaat bemoeien was toen al ongebruikelijk, dat het hooggerechtshof zich er ook tegenaan ging bemoeien, al helemaal. Een indrukwekkende cast (Djimon Hounsou, Morgan Freeman, Chiwetel Ejiofor, Matthew McConaughy, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgard e.v.a) en een intens verhaal. In 1839 was een slaaf tenslotte zijn leven op geen enkele manier zeker in de buurt van de ‘moderne’ witte wereld.

Harriet

Deze film verhaalt over het leven van Harriet Tubman, die het voor elkaar kreeg haar slavenleven te ontvluchten. Niet alleen slaagde ze daarin met vlag en wimpel, ze kreeg het daarnaast ook voor elkaar vele andere slaven te bevrijden via een ondergrondse beweging, genaamd Underground Railroad. Op die manier bevrijdde ze nog zeker 70 andere slaven, waarna ze zich ook nog voor vrouwenrechten sterk ging maken. Dat deel van haar leven behandelt de film dan weer net niet. Met Cynthia Erivo, Janelle Monaé, Lesie Odom Jr, Joe Alwyn, Clarke Peters en vele anderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.