Firestarter

Summary
Het uitgangspunt van Firestarter is vrij eenvoudig: een meisje met pyrokinetische vermogens is, na een incident, op de vlucht voor de geheime overheidsinstantie The Shop. De karakters lijken tweedimensionaal en onderontwikkeld te zijn. Het lijkt alsof de regisseur zich meer heeft gericht op het drama-aspect dan op het horror-aspect. Al zitten er wel af en toe schokkende beelden in. Als dramafilm is Firestarter echter wel vermakelijk te noemen.
4

De film Firestarter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King uit 1980. Daarnaast is het is een remake van de verfilming uit 1984. Het grootste verschil tussen deze Firestarter film en die uit 1984 is dat het verhaal zich nu lineair afspeelt in plaats van gebruikt maakt van flashbacks.

Firestarter

Het studentenechtpaar Andy en Vicky McGee nam deel aan een universiteitsexperiment. Het experiment werd uitgevoerd door de geheime overheidsinstantie The Shop en gaf het echtpaar telekinetische en telepathische vermogens. Ze ontsnapten samen en kregen een baby die vuur kan manifesteren met haar geest. Jaren later is het gezin nog steeds op de vlucht met het kleine meisje Charlie, dat worstelt om haar opkomende krachten in bedwang te houden. Nadat een incident de locatie van de familie onthult, wordt de The Shop geattendeerd op het bestaan van Charlie.

Het huidige hoofd van The Shop, Captain Hollister, wil Charlie meenemen om van haar een paranormaal massavernietigingswapen te maken. De mysterieuze agent Rainbird wordt ingezet om de familie op te sporen. Terwijl Rainbird zijn krachten gebruikt om op de familie te jagen, wordt Charlie moeilijker te controleren. Extreme emoties bij Charlie zorgen ervoor dat haar krachten losbranden. Hierom spoort haar vader haar aan om deze te onderdrukken, maar zoals we hebben gezien in Frozen en Turning Red, zal repressie het probleem niet in toom houden. Er zal echter al snel geen keuze meer zijn als ze verder opgejaagd worden en Charlie de controle verliest.

Bom in hokje?

Het vuur-type

Het grootste probleem met Firestarter is dat de karakters tweedimensionaal aanvoelen. Ondanks dat Stephen King geprezen wordt voor zijn indrukwekkende driedimensionale karaktervorming, lijkt dat in deze verfilming grotendeels weggelaten te zijn. De karakters lijken vereenvoudigd te zijn tot hun archetypen zoals de vader of de slechterik. Hierdoor voelen ze eentonig aan en lijken ze volledig bepaald te worden in hun acties voor het plot. Hierdoor voelen de personages ook een stuk minder menselijk aan en ben je minder betrokken met de reis van de hoofdpersonen. Tegen de tijd dat de film afgelopen is heb je als kijker het gevoel dat je nauwelijks iets weet van de personages waarmee je net een hele film hebt doorgebracht.

Naast veel van hun achtergrondverhaal zijn details en verdiepende lagen weggescheurd. Daarnaast zijn de scènes met een hoog drama luid, maar niet diepzinnig of aangrijpend. Zelfs als ze eindigen in geweld, heeft het weinig impact. Het mooiste deel van de film is wanneer degenen met speciale krachten deze op anderen gebruiken. Telekinese, telepathie en pyrokinese worden allemaal ongelooflijk effectief gedemonstreerd in Firestarter. Dit wordt vooral duidelijk in de climax van de film.

Charlie vuur schreuuw

Wil de fik erin?

Firestarter is een echte slow-burner. Ondanks enkel prima acteerwerk is het eerste uur van de film traag en rustig, terwijl het veel open laat voor de verbeelding van de kijker. Andere delen lijken daarentegen juist gehaast en onderontwikkeld door een lak aan karakterontwikkelingen. De climax en de vurige finale lijkt niet genoeg te zijn om de film te redden als horrorfilm. Ondanks de af en toe schokkende beelden. Als drama is de film vermakelijk te noemen.

Firestarter (2022) (Blu-ray)
Firestarter (2022) (Blu-ray)
Nieuwe verfilming van de klassieke thriller van Stephen King
Score 3.5 van 5 sterren.
€15,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Vanaf jongs af aan leest Shanne graag boeken. Haar favoriete genres zijn: thrillers, fantasy, mysterie en (historische) romans. Daarnaast laat ze zich graag verrassen door andere genre boeken als het verhaal haar aanspreekt. Inmiddels speelt ze ook wel een game of twee en kijkt ze tevens graag een film of serie.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.