De film Firestarter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King uit 1980. Daarnaast is het is een remake van de verfilming uit 1984. Het grootste verschil tussen deze Firestarter film en die uit 1984 is dat het verhaal zich nu lineair afspeelt in plaats van gebruikt maakt van flashbacks.
Firestarter
Het studentenechtpaar Andy en Vicky McGee nam deel aan een universiteitsexperiment. Het experiment werd uitgevoerd door de geheime overheidsinstantie The Shop en gaf het echtpaar telekinetische en telepathische vermogens. Ze ontsnapten samen en kregen een baby die vuur kan manifesteren met haar geest. Jaren later is het gezin nog steeds op de vlucht met het kleine meisje Charlie, dat worstelt om haar opkomende krachten in bedwang te houden. Nadat een incident de locatie van de familie onthult, wordt de The Shop geattendeerd op het bestaan van Charlie.
Het huidige hoofd van The Shop, Captain Hollister, wil Charlie meenemen om van haar een paranormaal massavernietigingswapen te maken. De mysterieuze agent Rainbird wordt ingezet om de familie op te sporen. Terwijl Rainbird zijn krachten gebruikt om op de familie te jagen, wordt Charlie moeilijker te controleren. Extreme emoties bij Charlie zorgen ervoor dat haar krachten losbranden. Hierom spoort haar vader haar aan om deze te onderdrukken, maar zoals we hebben gezien in Frozen en Turning Red, zal repressie het probleem niet in toom houden. Er zal echter al snel geen keuze meer zijn als ze verder opgejaagd worden en Charlie de controle verliest.
Het vuur-type
Het grootste probleem met Firestarter is dat de karakters tweedimensionaal aanvoelen. Ondanks dat Stephen King geprezen wordt voor zijn indrukwekkende driedimensionale karaktervorming, lijkt dat in deze verfilming grotendeels weggelaten te zijn. De karakters lijken vereenvoudigd te zijn tot hun archetypen zoals de vader of de slechterik. Hierdoor voelen ze eentonig aan en lijken ze volledig bepaald te worden in hun acties voor het plot. Hierdoor voelen de personages ook een stuk minder menselijk aan en ben je minder betrokken met de reis van de hoofdpersonen. Tegen de tijd dat de film afgelopen is heb je als kijker het gevoel dat je nauwelijks iets weet van de personages waarmee je net een hele film hebt doorgebracht.
Naast veel van hun achtergrondverhaal zijn details en verdiepende lagen weggescheurd. Daarnaast zijn de scènes met een hoog drama luid, maar niet diepzinnig of aangrijpend. Zelfs als ze eindigen in geweld, heeft het weinig impact. Het mooiste deel van de film is wanneer degenen met speciale krachten deze op anderen gebruiken. Telekinese, telepathie en pyrokinese worden allemaal ongelooflijk effectief gedemonstreerd in Firestarter. Dit wordt vooral duidelijk in de climax van de film.
Wil de fik erin?
Firestarter is een echte slow-burner. Ondanks enkel prima acteerwerk is het eerste uur van de film traag en rustig, terwijl het veel open laat voor de verbeelding van de kijker. Andere delen lijken daarentegen juist gehaast en onderontwikkeld door een lak aan karakterontwikkelingen. De climax en de vurige finale lijkt niet genoeg te zijn om de film te redden als horrorfilm. Ondanks de af en toe schokkende beelden. Als drama is de film vermakelijk te noemen.
Nieuwe verfilming van de klassieke thriller van Stephen King
€15,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis