Five Nights at Freddy’s – de film

Samenvatting
Ben je opzoek naar een horror film, met een vleugje mysterie en thriller? Dan is Five Nights at Freddy’s de film echt iets voor jou. Na het daverende succes van meerdere Five Nights at Freddy’s spellen, is er nu ook een verfilming van deze bijzondere verschijningen. Bekijk de film zelf en ga op zoek naar alle Easter-Eggs uit de spellen, verstopt in dit verhaal.
6.5

Five Nights…

De meeste gamers onder ons zullen er vast al eens van gehoord hebben. Five Nights at Freddy’s. De maker van de spellen. Scott Cawthon is dan ook nauw betrokken bij dit proces. Van oorsprong is het een horrorspel waarin je meerdere nachten moet overleven in een verlaten gebouw. Dit terwijl er moordlustige animatiepoppen naar je op zoek zijn. Ditzelfde concept is gebruikt in deze bijna 2 uur durende film. Bonnie, Foxy, Chica, cupcake, Freddy en zijn andere vrienden brengen een nieuwe voorstelling op dvd/BR. Vanaf middernacht tot 6 uur in de ochtend is het dan ook echt een feestje.

Tip van de sluier

Om de film zo leuk mogelijk te houden voor iedereen die de popcorn er al heeft bij gepakt, is het natuurlijk niet de bedoeling om de halve film al te verklappen. Het verhaal begint zoals de spellen beginnen, hierna wijkt het deels af en krijgt de film een eigen verhaallijn. Mike Schmidt heeft zo zijn problemen. Financieel en in zijn huis. Nachtmerries en jeugdtrauma’s, de zorg voor zijn kleine zusje Abby en ook de financiën zitten niet mee. Hierdoor komt hij noodgedwongen terecht bij een nachtbaan als beveiliger bij een verlaten pizzeria, de Freddy Fazbear Pizzeria. Een eet en speeltent voor kinderen die in de jaren ‘80 erg populair was, maar spontaan niet meer in de smaak viel bij de ouders? Waarom is dat eigenlijk? Daarnaast zijn er ook een aantal kinderen vermist in de omgeving van dit restaurant, in dezelfde periode als dat het restaurant zijn deuren sloot. Echter blijven de deuren niet voorgoed gesloten. Waarom heeft een verlaten pizzeria eigenlijk een nachtbewaker nodig? Is dat om hangjongeren en inbrekers buiten te houden? Of is het de bedoeling dat er iets of iemand juist niet naar buiten mag…?

Aanvullen, benodigd of tegenvaller?

Omdat er een grote fanbase met alles erop en eraan bestaat voor de volledige Five Night series (stripboeken, spellen, verhalen, tips van de makers en meer) lijkt de film wat mogelijke gaten in de tijdlijn en vragen op te lossen. De bekende characters uit het eerste spel laten hun beste/slechtste kant zien op het grote doek. Fans hebben een wisselende mening over de film. Je hebt de spellen niet nodig om de film te kunnen begrijpen, maar de voorkennis is zeker handig. Voor fans is het vooral een leuke aanvullende film met hier een daar een schrikmoment. Er is veel herkenning betreft de filmlocatie, gebruikte decorstukken, personages en namen. Voor nieuwe kijkers die niet bekend zijn met alle gezichten en namen is de film wat verwarrend. Ook is de film slecht te volgen en niet samenhangend als je de reden achter bepaalde zaken niet weet. Hierdoor kan de film afschrikken voor ‘’nieuwe fans’’. Er is duidelijk geprobeerd om de personages diepgang te geven, dit is echter vaak niet gelukt. Veel verhaallijnen en mogelijke gebeurtenissen zijn gestart maar de meeste worden helaas niet afgemaakt. Dit is erg jammer en een gemiste kans om de film een echt eigen statement en spektakel te maken dat op zichzelf kan staan. Nu lijkt de film wat losjes aan de serie te hangen. Bij veel gebeurtenissen of acties komt dan ook de vraag; waarom… op, omdat er verder niet over gesproken of op doorgegaan wordt.

Visie of zoethouder?

Hierboven zijn een aantal negatieve punten aangegeven. Dit komt zeker niet door de opmaak van de film of de tijd die er duidelijk in de film gestoken is. Los van het verhaal dat soms niet helemaal klopt, is het een leuke film waar veel ontwikkeling achter zit. In interviews met de maker van de serie, Scott Cawthon, wordt er voorzichtig gehint naar een groter geheel. Een soort ultiem compleet verhaal waar op verschillende manieren naartoe wordt gewerkt. Omdat er ook zeker wat onthullende gebeurtenissen en verfrissende scenes met nieuwe informatie zijn, is de film zeker een mooie aanvulling op het gehele ‘’FNaF’’ (Five Nights at Freddy’s) universum . De film heeft een spontaan open einde en veel vragen blijven onbeantwoord. Dit geeft zeker mogelijkheden voor een vervolg op deze film.

 

Extra content op de Blu-Ray

In de versie van de Blu-Ray waarop deze review is gebaseerd, de night shift editie, is veel extra content toegevoegd. Hierin krijg je een kijkje achter de schermen en kom je erachter hoe de film is gemaakt. Het is erg leuk om de zien dat er tijdens de opnamedagen ook veel kinderen op bezoek zijn geweest die echt in de pizzeria hebben gespeeld. Ook zijn er een aantal bekende Youtubers op de opnamelocatie geweest. Hierdoor lijkt er echt een input te zijn vanuit de fans en spelers. Dit maakt het geheel een mooi project. Ook worden er een aantal Easter-Eggs uitgelicht en benoemd. Dit maakt het leuk om de film nogmaals te kijken, soms even stop te zetten en actief mee te zoeken naar herkenmomenten. Sommige geluidseffecten lijken vanuit de spellen te zijn hergebruikt in de film, dit geeft zeker een extra horror factor.

 

Trailer voor deze film:

 

Geschreven door
In haar vrije tijd is Marcella vaak online te vinden op de PC, Playstation of Nintendo Switch. Ook leest ze graag, of kijkt een serie of film met haar kat op de bank.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.