Free Guy

Summary
Elke dag wakker worden met hetzelfde nummer van Mariah Carey, cornflakes etend naar het journaal kijken en vervolgens aan het werk bij de bank. Het is het op het eerste gezicht doodnormale leven van Guy. Al weet hij niet dat hij een doelloos personage in een videogame is, die op het punt staat te verdwijnen.. Free Guy lijkt misschien een wat simpele, humoristische blockbuster met veel special effects en weinig diepgang. De scènes tussen een videogame en de echte wereld maken de film hypermodern en met name voor de wat jongere kijker vermakelijk om naar te kijken. Maar naarmate de film vordert wordt een boodschap binnen het verhaal duidelijk die de kijker nog lang na afloop aan het denken zet.
7

Zonnebril verplicht

‘Don’t have good day, have a great day’. Guy (Ryan Reynolds) werkt bij de bank in het plaatsje Free City. Hij heeft alles wat z’n hartje begeert: een leuke baan, een vriendschap met Buddy (Lil Rel Howery) de bewaker, elke ochtend cornflakes en een goede kop zwarte koffie met melk en twee suikerklontjes. Wat hij alleen mist is een leuke vriendin. Tot hij op een dag een vrouw (Jodie Comer) ontmoet die – met één blik op haar – de vrouw van zijn dromen is. Guy realiseert zich tot dat moment alleen niet dat zijn ‘MolotovGirl’ een personage is in een succesvolle videogame. Een game waarin hij enkel als opvulling fungeert.

Vervolgens wordt hem duidelijk dat hij vastzit in een patroon dat moeilijk te doorbreken is. Hier probeert hij uit te komen door zich te verzetten bij de overval op zijn bank, die elke dag opnieuw plaatsvindt. Zo bemachtigt hij een zonnebril. Personen met een zonnebril in Free City zijn spelers van het spel. En zoals Guy altijd zegt: ‘People with sunglasses are heroes’. Ineens ziet hij allemaal dingen die hij nooit eerder zag: hij heeft superkrachten en veel geld. Dit leidt tot een boel (leed)vermaak bij de kijker.

Good ‘Guy’

Free City is een spel gebaseerd op een game genaamd Life Itself, ontworpen door vrienden Keys (Joe Keery) en Millie (Jody Comer). Zij raakten het spel kwijt aan de rijke uitgever Antwan (Taika Waititi) van computerspellenfabrikant Soonami. Hij wil een nieuwe versie van het spel maken, waardoor de vorige wordt verwijderd. Wat Guy niet weet is dat hiermee zijn wereld in gevaar is en hij met het verwijderen van de videogame ook zelf verdwijnt.

Het is volgens de makers van het spel onmogelijk dat Guy als een NPC (een niet-speelbaar personage) ineens onderdeel wordt als speler van de game. Ontwerper Keys en zijn collega Mouser (Utkarsh Ambudkar) gaan met een avatar van een politieagent en een konijnenpak zelf het spel in om hem te onderzoeken. Wat volgt is een jacht op ‘Blue Shirt Guy’ die ondertussen een held in Free City is geworden en in de echte wereld de nodige aandacht trekt van menig gameliefhebber.

In de tussentijd spendeert Millie steeds meer tijd in de game met Guy en ontstaat er een bijzondere band. Een waarin Millie probeert Guy een sterker karakter te maken in het spel en tegelijkertijd bewijs te verzamelen dat Antwan hun spel stal. Wat beiden niet weten is dat er meer achter Guys karakter zit dan zij denken..

Visueel aantrekkelijk

De visuele vernieuwingen maken dat het kijken naar Free Guy een leuke beleving wordt. Het samenspel van videogame en de echte wereld werkt aanstekend en tilt de film naar een hoger niveau. Fanatieke gamers zullen daarnaast ook de verrassingsoptredens van bekende gamers waarderen en enthousiast worden om zelf Free City te gaan spelen.

De film heeft een eigen soort humor door de onwetendheid van Guy in combinatie met de twee werelden en de excentrieke personages. De ludieke verwijzingen naar onder meer Star Wars en Marvel’s Captain America (met een rolletje voor de Captain zelf) zijn misschien wat over de top, maar zullen het goed doen onder liefhebbers van deze films.

Diepgaander dan je denkt

Voor welke doelgroep is deze film geschikt? Als je alleen de trailer kijkt zou je hoogstwaarschijnlijk ‘kinderen’ of ‘gamers’ zeggen. Maar bij Free Guy komt veel meer kijken dan alleen achtervolgingen in fictieve straatjes en willekeurige schietscènes. De diepgang is te zien in verschillende dialogen van Guy. Een voorbeeld hiervan is de zin: ‘We don’t have to be spectators to our own life.’

De film wil aantonen dat je niet altijd moet doen wat er van je verwacht wordt in het leven, maar dat je een eigen pad mag bewandelen. Alleen dan kun je echt vrij zijn. Eigenlijk zoals Guy dit in de film ook ervaart. Het schetst een beeld van hoe de wereld en het leven er voor veel mensen uitziet. Misschien zou je ook kunnen zeggen dat Free Guy een moderne versie van The Truman Show is.

Reynolds maakt de film

Free Guy kent een cast met bekende acteurs. Voornamelijk is het hoofdrolspeler Ryan Reynolds (Deadpool, Life) die de aandacht trekt. Hij maakt het personage van Guy met droge humor en naïviteit, op sommige punten, goed eigen. Ook Jodie Coster (onder meer bekend van Killing Eve en The Last Duel) vult haar rol leuk in. Maar over haar personage Millie kom je misschien iets te weinig te weten. Hetzelfde geldt voor Joe Keery (Stranger Things) in de rol van Keys. Daarnaast zijn er kleinere rollen voor grote namen als Channing Tatum en zien we Chris Evans.

Met Free Guy gaat regisseur Shawn Levy qua humor verder waar hij bij de Night at the Museum-films gebleven was. Naast zijn functie als producent voor onder meer Love and Monsters en The Darkest Minds is het sciencefiction genre hem ook niet meer vreemd. In Free Guy brengt Levy deze twee genres op een unieke manier samen.

Free Guy (Blu-ray)
Free Guy (Blu-ray)
Met Ryan Reynolds in de hoofdrol
Score 2.8 van 5 sterren.
€13,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Denise is sinds haar vroegere werk in een cinema meerdere keren per maand in de bioscoop te vinden. Daarnaast leest ze aardig wat boeken, waar ze vervolgens graag haar mening over geeft. Tegenwoordig probeert ze ook steeds meer games uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.