Ghostbusters: Afterlife

Summary
Ghostbusters: Afterlife pakt het verhaal op na Ghostbusters II uit 1989 en laat de reboot uit 2016 volledig links liggen. De juiste beslissing, want Ghostbusters: Afterlife is een zeer vermakelijke film waarbij de balans tussen humor en 'spooky zijn' echt goed is. Ook weet de regisseur je het nostalgische gevoel te geven van het eerste deel en daarmee voelt Afterlife aan als een zeer fijne film.
8

Ghostbusters

De franchise draait inmiddels al heel wat jaren mee. Het allereerste deel verscheen in 1984 en was een kaskraker. Vijf jaar later was het tijd voor een tweede deel, wat het wel minder deed. De reeks bleef een lange tijd liggen en was vooral leuk om jaarlijks eens terug te kijken. Toch borrelde het wat bij Columbia Pictures, want in 2016 verscheen er een reboot genaamd Ghostbusters met Melissa McCarthy en Leslie Jones in de hoofdrollen. De film werd erg bekritiseerd doordat de Ghostbusters dit keer alleen vrouwen waren. Ook op Twitter ging men los op Leslie Jones vanwege haar opmerkingen. Mede hierdoor en door een niet heel sterk verhaal werd de geplande reboot van de reeks al snel in de kiem gesmoord. In 2019 werd bekend gemaakt dat de studio de versie uit 2016 wil vergeten en door wil gaan op het bekende verhaal. Daarmee werd Ghostbusters: Afterlife geboren.

Jason Reitman

Ghostbusters: Afterlife draait erg om het nostalgisch gevoel van het eerste deel. De studio heeft daarom gekozen voor de meest ideale regisseur, namelijk Jason Reitman. Jason Reitman is de zoon van regisseur Ivan Reitman die als regisseur verantwoordelijk was voor de eerste twee delen. Jason heeft hierdoor een oneindige bron van informatie vanuit zijn vader. Zelf heeft Jason ook de nodige ervaring als het gaat om het maken van films. Hij heeft een aantal projecten samen met zijn vader gedaan zoals Up in the Air. Zelf was hij verantwoordelijk voor de film Juno. Hij heeft de nodige Oscarnominaties al op zijn naam staan. De film is dus wel in goede handen bij hem.

Ghostbusters: Afterlife ECTO 1

Een andere setting

Alle voorgaande Ghostbusters-films speelden zich af in New York. Voor Ghostbusters: Afterlife is er een geheel andere setting gekozen. Geen New York, maar Summerville in Oklahoma. Een alleenstaande moeder erft een boerderij van haar overleden vader waar zij al vanaf haar jeugd geen contact meer mee had. Ze wordt samen met haar kinderen op straat gezet en dus besluiten ze te verhuizen naar de boerderij. Het is echter een boerderij die op instorten lijkt te staan. Ze komen er langzaam achter dat hun opa vooral bekend stond als een apart geval en een gek. Al snel blijkt dat hun opa niemand minder is dan Egon Spengler, een van de originele Ghostbusters.

Hij heeft deze plek niet voor niets gekozen, het stadje wordt dagelijks geteisterd door aardbevingen terwijl het niet op een plaat ligt. Wat blijkt is dat het stadje geesten op bezoek heeft en een vuurgod die vrijgelaten wil worden. Het is aan de kleinkinderen van Spengler en diens vrienden om het stadje te beschermen tegen deze geesten.

Ghostbusters: Afterlife spooky

Nostalgisch gevoel

Alles in Ghostbusters: Afterlife ademt nostalgie uit. Dit komt omdat de apparatuur direct uit de oorspronkelijke films komt. Niet alleen dat, maar ook de ECTO-1 is weer terug van weggeweest. Al deze elementen zorgen ervoor dat je als fan van de franchise echt aan je trekken komt. Tel daar nog eens bij op dat het verhaal goed in orde is inclusief behoorlijk wat referenties naar de oorspronkelijke twee delen. Mocht je hopen op iets van de reboot uit 2016, dan kun je dat vergeten. De regisseur heeft er bewust voor gekozen om dat deel volledig te negeren en dit het officiële vervolg te maken op Ghostbusters II. Je zal dus geregeld wat oude clips zien van die eerste twee delen.

Wat Ghostbusters: Afterlife beter maakt dan de reboot uit 2016 is de juiste balans in het humorgehalte en het spooky zijn. Natuurlijk, een Ghostbusters-film moet ook gewoon grappig zijn en een ideale familiefilm. Dus aan de humor ontkom je niet en die is toegepast op de juiste momenten. Wanneer Mr. Grooberson (Paul Rudd) boodschappen gaat doen, wordt de supermarkt aangevallen door miniatuurversies van de Stay Puft Marshmallow Man uit het eerste deel. Dit soort momenten versterken het nostalgische gevoel, maar ook de humor past mooi op dat moment. Daarnaast kent de film wat jumpscares die goed werken omdat deze niet te vaak ingezet worden.

Ghostbusters: Afterlife Device

Frisse cast

De cast voor Ghostbusters: Afterlife bestaat vooral uit nieuwe mensen. Zo speelt Finn Wolfhard de rol van Trevor, de kleinzoon van Spengler. Deze acteur timmert lekker aan de weg met zijn rol van Mike Wheeler in Stranger Things. De kleindochter, Phoebe, wordt gespeeld door Mckenna Grace. Zo speelde zij de rol van Penny Kirkman in Designated Survivor en speelde zij een rol in Young Sheldon. Deze twee acteurs weten hun rol op een indrukwekkende manier neer te zetten. Zo is vooral Grace als Phoebe een interessant personage waar je geen genoeg van kan krijgen. Ditzelfde kan gezegd worden over Logan Kim als Podcast, de enige vriend die Phoebe heeft in Summerville. Zijn rol is een leuke toevoeging aan die van Phoebe. Helaas kan dat minder gezegd worden over Celeste O’Connor als Lucky. Haar rol, een ondersteunende rol bij Trevor, valt een beetje in het niet.

De volwassenen in dit verhaal worden gespeeld door Carrie Coon en de eerder genoemde Paul Rudd. Carrie Coon neemt de rol van Callie op zich, de dochter van Egon Spengler. Paul Rudd neemt de rol van leraar Mr. Grooberson op zich. Beiden weten het maximale uit hun rol te halen en krijgen de nodige aandacht om hun personages tot leven te brengen, al lijkt de focus wel te liggen op de jongere cast.

Ghostbusters: Afterlife ECTO 1

Vermakelijke film

Al met al is Ghostbusters: Afterlife een vermakelijke film. Het komt nooit in de buurt van de oorspronkelijke films, maar weet de reboot uit 2016 zeker wel te overtreffen. De actiescènes zitten goed in elkaar, het nostalgische gevoel is zeker aanwezig door de oude apparatuur, maar ook de spooky momenten dragen zeker iets bij. Ben je fan van het origineel? Dan zal je vooral de laatste vijf minuten van de film zeker kunnen waarderen.

Ghostbusters 1 t/m 3 (Blu-ray)
Ghostbusters 1 t/m 3 (Blu-ray)
Score 4.5 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.