Iets heel anders een keer voor deze themaweek. Game of Thrones is natuurlijk een reeks boeken van de niet al te snelle schrijver George R.R. Martin en een geweldige televisieserie. Natuurlijk zie je dan al snel ook games ontstaan die daar op gebaseerd zijn. Er zijn ook bordspellen van gemaakt en die worden vaak ook als erg goed beschouwd. In dit artikel gaan we het niet hebben over de game ‘Game of Thrones’ die in 2012 is uitgekomen, maar over die van Telltale die in 2014 is uitgekomen.
Telltale staat bekend om zijn episodische games waarin de keuzes die je maakt invloed hebben op het verloop van het verhaal. Over het algemeen zijn de fans vooral te spreken over de verhaaltechnisch sterke wijze waarop Telltale met een franchise om weet te gaan. Game of Thrones is dan ook zeker niet de enige succesvolle franchise die de Telltale behandeling heeft gekregen. In het verleden kregen de Back to the Future films, The Walking Dead serie en ook de game reeks Borderlands al deze behandeling.
Waar veel game makers de neiging hebben om bestaande verhaallijnen te gebruiken en daar de game op te baseren, maakt Telltale eigen verhaallijnen die al dan niet een verbintenis hebben met de verhaallijn die je al kent. Zo ook met Game of Thrones die gebruik maakt van veel van de bekende personages uit de serie, maar die tegelijkertijd huis Forrester introduceert. Dat is dan ook het huis waar de game reeks zich op richt. Het zou bijzonder zijn als dit huis dan vervolgens nergens de andere huizen raakt en dus zie je regelmatig een bekend personage uit één van deze huizen voorbij komen.
De Forresters zijn de grootste leverancier van Ironwood in Westeros door de positie van hun vesting Ironrath aan de rand van het Wolfswoud. Hun grootste rivalen zijn de Whitehills, maar Asher Forrester is heimelijk verliefd op Gwyn Whitehill. Asher is hiervoor verbannen naar Essos waar hij zijn leven leidt als huurling. Het spel volgt de verrichtingen van de familie in hun strijd tegen de Whitehills, maar ook de verhalen van oudste dochter Mira, die in King’s Landing de rechterhand is van Margaery Tyrell, iedere aflevering volg je meerdere familieleden op verschillende plekken in Westeros.
Waar de boeken van Game of Thrones evenals de serie soms enorm heftige momenten meemaakt, kom je die ook tegen in de game. Een befaamd moment als de Red Wedding zit ook in de game, al komt die in een andere vorm naar voren. Regelmatig tijdens het spelen van de game, dan wel bij het einde van de episode of ergens middenin zit je vol ongeloof naar je scherm te kijken en als je een beetje in elkaar steekt zoals ik, probeer je dan toch even snel die andere keus om te zien of je dan dat fijne personage wel kan redden. Er zijn echter geen goede of slechte keuzes en iedere keuze heeft consequenties. Soms zie je die meteen en soms moet je daar een aflevering op wachten omdat je dan een verhaallijn van een ander personage gaat meebeleven.
Telltale heeft met Game of Thrones wederom een franchise in handen waar ze alle kanten nog mee op kunnen. Dat er een tweede seizoen aankomt is eigenlijk gewoon een zekerheid, het is meer de vraag wanneer. De sterk verhalende games van Telltale passen uitermate goed bij de sterke verhaallijnen van George R.R. Martin. Ben je een gamer, hou je van Game of Thrones, dan is dit op dit moment de beste game die er gemaakt is van de reeks. Maak niet de fout om de andere game te kiezen, want die kan serieus niet tippen aan deze Telltale game.