GoT Themaweek: de tien meest indrukwekkende momenten

De redactie heeft de koppen bij elkaar gestoken om een top tien samen te stellen van de meest indrukwekkende momenten in Game of Thrones. Uiteraard zijn een aantal momenten vanzelfsprekend en een aantal zullen er een verrassing zijn. Let wel op, dit artikel bevat spoilers!

10. Jaimy verliest zijn zwaardhand

Arme Jaimy, wordt hij eerst gevangen genomen door de Stark’s en vervolgens wordt hij eropuit gestuurd met Brienne of Tarth. Zijn terugkeer naar Koningslanding verloopt niet geheel volgens plan en al snel stuiten hij en Brienne op de ruiters van Roose Bolton. Zoals gewoonlijk heeft Jaimy een te grote mond en dat wordt afgestraft door zijn zwaardhand af te hakken. Het meest indrukwekkende is de tocht die Jaimy daarna moet maken. Met zijn rottende hand rond zijn nek hangend en stijgende koorts zien we ineens een andere Jaimy. Niet meer de praatjesmaker, maar een verslagen man die weet dat zijn leven vanaf dat moment niet meer hetzelfde zal zijn. Hij heeft altijd geleefd voor het zwaardvechten en dat is nu ineens over. Toch besluit hij om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar te leren om te zwaardvechten met zijn linkerhand. Vooralsnog blijkt dat geen groot succes te zijn, maar wie weet heeft hij in het komende seizoen meer lessen gehad.

Jaime's_Hand_gone

9. Cercei’s Walk of Shame

Wat hebben wij toch genoten van het vijfde seizoen. Al vijf seizoenen zien we hoe Cercei Lannister het ene na het andere kwaadaardig plannetje aan het smeden is. In het vijfde seizoen heeft zij eindelijk alle touwtjes in handen en probeert ze haar zoon, koning Tommen, te sturen in haar richting. In Koningslanding is er nu ook een reële dreiging ontstaan doordat de High Sparrow opkomt voor het gewone volk. Waar Cercei hem en zijn volgelingen toestaat om te doen wat zij willen wat goed is voor het geloof, heeft zij ook plannetjes om koningin Margaery een loer te draaien. Helaas voor haar pakt het allemaal net wat anders uit en wordt zij door de High Sparrow opgesloten om haar zonden te bekennen. Deze zijn er genoeg en zij besluit om enkel één zonde op te biechten. Dit resulteert in het enige moment waarbij de kijkers voor het eerst medelijden kunnen krijgen met Cercei Lannister. Volledig naakt moet zij terug naar de Rode Burcht lopen en onderweg wordt zij voor van alles uitgemaakt en krijgt ze de goorste troep over zich heen gegooid. Als kijker krijg je óf enorm veel medelijden met haar óf je bent blij dat ze eindelijk krijgt wat haar toekomt. Wel een leuke detail, de actrice Lena Headey, die Cercei Lannister speelt, is niet diegene die daar dus naakt rondloopt. Een model die op haar lijkt is gebruikt voor deze scène.

what-cersei-lannisters-walk-of-shame-tells-us-about-our-culture-884-1434375003

8. Onthoofding van Ned Stark

Sean Bean zal voorlopig wel bekend staan om zijn sterfgevallen. Zo ging hij natuurlijk al als held onderuit in Lord of the Rings, nadat hij eerst een slechte daad had verricht en die probeerde recht te zetten, en zo ook gaat hij er al vrij snel aan in Game of Thrones. Eddard Stark wordt al snel gevangen genomen en als verrader voor het gerecht gesteld. De menigte schreeuwt om zijn hoofd en de kersverse en piepjonge koning Joffrey is maar al te bereid om daaraan gehoor te geven. Onder het toeziend oog van Sansa Stark, die nog probeert om haar vader te laten verbannen naar de muur, en in de menigte ook Arya Stark, is het zwaard van de beul echter onverbiddelijk en de eerste belangrijk dode van de serie is een feit. In tegenstelling tot Eddard Stark houdt Joffrey zich niet aan de uitspraak “He who cast the verdict, cast the sword”.

decapitation

7. Dracarys

Wanneer Daenarys haar leger Unsullied gaat kopen wil de verkoper daar alleen mee instemmen wanneer dat in ruil is voor één van haar draken als betaling. Ze stemt in en wanneer de overdracht van de Unsullied wordt bezegeld geeft ze onder menig verbaasde blik haar draak aan de slavenhandelaar. Met veel moeite weet hij de draak vast te houden en overhandigt Daenarys de zweep die de macht over de Unsullied geeft. Ze zet haar kersverse leger in stelling en wanneer de slavenhandelaar klaagt dat de draak niet bij hem wil komen, antwoordt ze plotseling in zijn eigen taal dat een draak nu eenmaal geen slaaf is. De slavenhandelaar is behoorlijk van zijn stuk, vooral door alle lelijke dingen die hij over haar gezegd heeft in de onderhandelingen. Daenarys aarzelt geen seconde en geeft haar Unsullied de opdracht on alle slavenhandelaren te vermoorden, en met slechts één woord, ‘Dracarys’, geeft ze haar draak de opdracht om vuur te spuwen en daarmee zichzelf weer te bevrijden.

dracarys

6. Daenerys die uit het vuur komt gelopen met haar draakjes

Daenarys had best een zwaar eerste seizoen. Uitgehuwelijkt worden op jonge leeftijd, daar dan vervolgens toch helemaal voor gaan maar wel je man en je ongeboren kind verliezen. Mensen zouden om minder hun verstand verliezen. Heel even lijkt dat ook wel het geval te zijn wanneer ze het vuur in loopt waar haar overleden man, Khal Drogo, ritueel in verbrand wordt, alsook de vrouw die hem niet heeft weten te redden. Het lijkt een ware zelfmoordactie, maar op het moment dat het vuur gedoofd is, blijkt Daenarys compleet ongedeerd en zijn de drakeneieren die ze had gekregen voor haar huwelijk, uitgekomen. Naakt, maar vergezeld door door drie piepjonge draakjes kijkt ze op, waardoor de overgebleven leden van Khal Drogo’s gevolg haar alsnog als leider zien.

daenerys-bald

5. De dood van Shireen Baratheon

De dood van een onschuldig kind is altijd een moeilijk moment. Maar wanneer de dood dusdanig gruwelijk van aard is en eigenlijk moord met voorbedachte rade is, kan het niet anders dan dat het moment diverse emoties en reacties oproept. Dit geldt dan ook voor de dood van Shireen Baratheon, dochter van Stannis Baratheon de – volgens hemzelf – de enige rechtmatige koning. Shireen is een lief meisje die anderen helpt met lezen en zelf veel gelezen heeft waardoor ze veel avontuurlijke verhalen kent.  Door haar mismaking wordt ze echter door haar moeder amper erkend en komt ze weinig buiten. Totdat haar vader thuis komt en haar en haar moeder meeneemt om oorlog te voeren en zo het noorden in handen te krijgen. Shireen heeft alles voor haar vader over, helaas wordt dat iets te letterlijk genomen. Want wat haar vader en de Rode Priesteres Melisandre in gedachte hebben, is niet wat zij had voorzien. Schreeuwend en huilend probeert ze haar lot te veranderden. Haar ouders geven niet toe en Shireen wordt levend verbrand op de brandstapel. De gedachte is dat met de dood van zijn dochter Stannis sterker wordt en zodoende meer kans heeft om de oorlog te winnen. Haar moeder was weliswaar voor en zag het goede ervan in, totdat haar dochter zich smekend tot haar wendde. Het verdriet deed haar de das om en de volgende ochtend vindt Stannis haar opgehangen aan een boom. Daarnaast heeft de helft van zijn leger hem de rug toegekeerd. De scène was erg krachtig met name door de actrice die de angst erg goed wist over te brengen.shireen4

4. De dood van Jon Snow

Afgelopen seizoen eindigde misschien niet met de meest gruwelijk moordaanslag, het was wel een zeer emotionele dood. Jon Snow is sinds aflevering één een geliefd personage die het van bastaard heeft weten te maken tot Lord Commander van de Night’s Watch. Tijdens zijn tocht voorbij de muur heeft Jon echter de Wildlings ontmoet waardoor anders tegen hen kijkt. Daarnaast weet Jon wat hen te wachten staat: de White Walkers. Om hen te verslaan heeft hij een leger nodig en die hoopt hij te vinden door de Wildlings op te nemen. Zijn broeders bij de Nachtwacht denken daar echter anders over en zien het als een actie van verraad. De avond dat Jon vele Wildlings mee heeft genomen naar Castle Black, na een sterk gevecht tegen de White Walkers – die bovendien door de vele doden hun leger hebben versterkt – wordt hem verteld dat zijn oom Benjen Stark is gevonden. Aangezien Benjen al sinds seizoen één vermist raakte na een verkenningstocht, zou het goed nieuws zijn voor Jon als hij de weg naar Castle Black heeft terug gevonden. Echter blijkt het een verraderlijke actie van een groep mannen van de Nachtwacht. Één voor één steken ze een zwaard in Jons lichaam en zeggen “For the Watch”, met als laatst Ollie, de jongen die zich bij de Night’s Wach voegde nadat de Wildlings zijn dorp in de fik hadden gestoken. Het was duidelijk dat men het niet eens was met Jons plannen, maar deze moord was allesbehalve voorspelbaar. Speculaties over Jons vervolg zijn in volle gang: leeft hij nog of is hij echt dood? Of komt Jon nog op de één of andere manier terug? Dat zullen we zien!

jon snow dood

 

3. Het gevecht om Hardhome

We hebben al veel momenten gehad waarin de White Walkers hun ware gezicht lieten zien. Wat nog niet aan bod is gekomen, is een daadwerkelijk gevecht met deze White Walkers. Als Jon Snow, tegen de zin van zijn broeders bij de Nachtwacht, besluit om de wildelingen over te halen om naar het zuiden te gaan, gaat het helemaal fout. Tijdens het vervoeren van de wildelingen naar hun schepen komen de White Walkers en hun leger van ondoden eraan. We zien een indrukwekkend gevecht tussen Jon Snow en een White Walker krijger die korte metten maakt met Jon Snow. Toch weet deze te overwinnen, dankzij zijn zwaard dat is gemaakt van Valeriaan staal. Het meest indrukwekkende is misschien wel het gevecht dat wildeling Karsi (Birgitte Hjort Sørensen) heeft. Zij weet menig ondode te verslaan, tot zij oog in oog staat met een groep ondode kinderen waarvan de ribben duidelijk te zien zijn. Dit heeft zoveel impact op haar dat zij niet in staat is te vechten tegen deze groep ondode kinderen en komt te overlijden. Een ander indrukwekkend moment is dat we eindelijk te weten komen dat deze White Walkers ook hun eigen leider hebben en met een simpel gebaar richting Jon Snow brengt hij al zijn overleden kameraden en wildelingen tot ‘leven’. In komend seizoen gaan we meer te weten komen over deze White Walkers en hun leider.

WW-fight

2. The Mountain vs Red Viper

The Red Viper oftewel Prins Oberyn Martell komt naar King’s Landing voor de trouwerij van Joffrey en Margaery Tyrell. Deze Purple Wedding loopt echter heel anders af dan gehoopt voor de Lannisters. Joffrey overleeft zijn huwelijk niet en diens oom Tyrion Lannister wordt verdacht van moord. Tyrion ziet de bui al hangen en vraagt om een gevecht tussen leven en dood waar hij een kampioen mag kiezen. Oberyn ziet zich zelf als een geweldige vechter en biedt zich aan om voor Tyrion te vechten. Daarnaast heeft hij ook nog een appeltje te schillen met de kampioen van de Lannisters: The Mountain / Gregor Clegane. The Mountain heeft namelijk Oberyn’s zusje vermoord en verkracht en Oberyn hoopt door middel van het gevecht een bekentenis uit te lokken. Die krijgt hij en hoe! Het ziet er lang goed uit voor de Red Viper, had hij maar een helm gedragen. Ook de dood van Oberyn is erg gruwelijk: zijn ogen worden ingedrukt waardoor zijn hoofd uit elkaar barst, een bloederige bende als gevolg. Pedro Pascal speelde het personage van de Red Viper uit Dorne slechts één seizoen, maar bracht het karakter ontzettend goed over en was vaak grappig om hem te zien.

oberyn vs the mountain

1. Red Wedding

Eveline: The Red Wedding was de eerste scène van de serie die je echt geschokt achter laat. Voor mij als kijker was het misschien wel het meest schokkendste wat ik ooit in een serie voorbij heb zien komen. En als je dan niet de boeken leest, komt het als een complete verrassing. De Stark familie is een van de meest respectvolle families die in de serie voorkomt en zijn daarmee favoriete karakters. Als je dan ziet hoe deze op brute wijze worden afgeslacht, bij een trouwerij nota bene, moet je toch even slikken. Vanaf het moment dat het lied The Rains of Castamere wordt ingezet en de deuren worden dichtgedaan, krijg je snel in de gaten dat er iets mis is. Catelyn Stark is de eerste die onraad ruikt en ziet toe hoe haar zoon Robb Starks wordt vermoord door verrader Roose Bolton die nog even de groetjes doorgeeft van de Lannisters: “the Lannisters send their regards”. De aftiteling die voor het eerst geen muziek heeft, laat je bovendien naar de tv kijken nadenkend over alle gruwelijkheden die je zojuist hebt gezien.

Max: Als je de boeken hebt gelezen zoals ik, dan weet je dat dit moment er gaat komen, maar hoe het dan gaat werken en hoe diep het dan zal gaan is iets wat je gewoon niet van te voren kunt voorspellen. Red Wedding hakte er toch wel echt in! Een van de op dat moment meest geliefde personages uit de serie wordt inclusief zijn complete gevolg, waaronder zijn moeder, op de meest brute wijze naar de andere wereld geholpen. Dit alles onder de klanken van The Rains of Castamere en duidelijk zonder enkele uitweg. Om dan aan het einde van de aflevering ook geen gebruikelijke muziek te horen, maar doodse stilte, is ontzettend indrukwekkend en zorgde bij mij toch echt voor een brok in mijn keel. Well played HBO!

Sylvano: De Red Wedding was toch echt wel een schokkend moment voor mij als kijker. Uiteraard wist ik al door spoilers wat deze Red Wedding zou inhouden, toch was ik achteraf alsnog verrast. Het moment dat The Rains of Castamere tot aan het doorsnijden van de keel van Catelyn Stark ontroerde mij best wel. Toch waren deze gebeurtenissen niet wat ervoor zorgde dat deze bruiloft mijn meest indrukwekkend moment is. Wat op mij het meest indruk wist te maken was toch wel het moment na de gebeurtenissen. De aftiteling komt en waar je normaal iets van een achtergrond muziek hoort, was het nu ineens muisstil. De makers wisten dat dit moment zoveel impact ging hebben op de kijkers die niet de boeken lezen, dat ze hen een moment wilde gunnen van het verwerken wat ze net zagen.

a39c55bf382c8179f048e48a83e49ee5

Written by
Welkom op Play Watch Read!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.