Jurassic World: Dominion

Summary
Jurassic World: Dominion is het (voorlopige) einde van een reeks. Een lange reeks met inmiddels zes films daarin. Na de eerste drie werd lang gedacht dat we het laatste van Jurassic Park wel hadden gezien, maar de hunkering naar dinosaurussen blijft terugkomen. Overal ter wereld worden fanfilms gemaakt en dat maakt dat er een markt blijft zijn voor dit universum. Dominion is zeker niet de allerbeste film uit de gehele reeks, maar voor de Jurassic World-reeks is het wel de betere van het drietal te noemen. Komt er ooit weer een nieuwe reeks films? Wie zal het zeggen, maar wat ons betreft ligt de weg open!
7.5

We starten het verhaal in een wereld die zich geruime tijd na Fallen Kingdom afspeelt. De wereld is veranderd en dinosaurussen zijn nu onderdeel geworden van de wereld. Blue leeft in de bossen rond het huis van Owen Grady, die daar woont samen met Claire Dearing en Maisie Lockwood. Claire is onderdeel van een groep die zich de Dinosaur Protection Group noemt. Samen met Owen zorgt deze groep dat dinosaurussen die weg zijn gelopen worden teruggevonden. Maisie wordt door diverse snode groepen gezocht omdat haar genetische samenstelling uniek is. Alles lijkt goed te gaan en Maisie houdt zich redelijk verborgen totdat Blue met een jong op het toneel verschijnt. Maisie noemt de kleine raptor Beta. Het is speciaal omdat Blue in principe geen baby zou moeten kunnen krijgen, maar zoals altijd, “nature finds a way”.

Wat een reeks

Toen Jurassic Park uitkwam in 1993 was het een hoogstandje op technisch gebied. Nooit eerder had dinosaurussen er zo goed uit gezien. Zoals zo vaak het geval is, is het origineel vaak het allerbest. Dat geldt ook wel voor Jurassic Park. Alle films die er na zijn uitgebracht zijn misschien technisch beter dan het origineel, maar missen dat speciale dat het origineel wel had. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, want het gevoel van het origineel kan geen enkele sequel ooit meer bereiken. Die noviteit die je toen ervoer, is er nu simpelweg niet meer.

Toch wil dat zeker niet zeggen dat de nieuwere Jurassic Park- en Jurassic World-films niet goed zijn. Integendeel, er kan best wel gezegd worden dat de reeks behoorlijk wat goeds heeft voortgebracht. Al kunnen we misschien beter niet te veel woorden vuil maken aan Jurassic Park 2. Het verhaal van de eerste film is nergens meer geëvenaard, maar alle films hadden toch wel behoorlijk wat entertainmentwaarde en dat is tenslotte waar het ons als kijkers om gaat.

Alles komt bij elkaar

Nu Jurassic World: Dominion het einde betekent van niet één, maar twee trilogieën is het natuurlijk niet vreemd dat we ook wat oudgedienden tegenkomen in de film. Waar de Jurassic World-films tot nu toe vooral draaiden om Owen Grady en Claire Dearing, komen in dit derde deel veel oud-castleden terug. Zo zien we in deze film Alan Grant weer terug, een rol van Sam Neill. Daarnaast zien we ook Ian Malcolm (Jeff Goldblum) en Ellie Satler (Laura Dern) weer terug. Vooral Ian Malcolm is een graag gezien personage. En wat te denken van Lewis Dodgson, die in het eerste deel vroeg om een embryo te stelen in een bus scheerschuim.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de dinosaurussen zelf. Alle grote publiekstrekkers komen langs en af en toe doen ze dat ook nog eens op een manier die een regelrechte knipoog zijn naar de franchise. Zonder veel te verklappen: het logo kun je in deze film letterlijk zien tijdens de film.

Behoorlijk lange zit

De blu-ray bevat naast de standaard editie van de film, die tweeënhalf uur duurt, ook nog een extended editie die zelfs ruim twee uur en veertig minuten duurt. In die tijd kan er natuurlijk van alles verteld worden en dat gebeurt dan ook. Dat kan soms verwarrend werken omdat de personages waar je net naar zat te kijken even een tijdje niet meer in beeld komen. Toch valt ook dit wel weer mee. Het zorgt er vooral voor dat we als kijker wat meer te genieten hebben.

Om precies te vertellen wat er aan extra scènes zit in de extended edition gaat wat ver. In totaal is er veertien minuten toegevoegd, maar er is ook een gedeelte bij dat is ingekort. De scène met de Mosasaurus is ingekort en ook nog eens naar een andere plaats gezet. Als je allebei de versie wil gaan kijken is het wel aan te raden om de extended versie pas als laatste te kijken. Deze versie is namelijk wel duidelijk de betere versie en het is zonde om daarna nog de theatrical versie te gaan kijken.

Op de blu-ray kun je daarnaast ook nog een heleboel extra’s vinden die vooral gaan over de visuele effecten en hoe bepaalde scènes zijn gemaakt. Of je dat interessant vindt is altijd nogal persoonlijk. Voor de liefhebbers van de reeks is het waarschijnlijk een no-brainer en must-see materiaal.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.