Karige schijfjes – Ik ben ’t zat #6

Zoals elke week heeft ook deze een vrijdag en zoals al een aantal vrijdagen betekent dat ook vandaag weer een nieuwe Ik ben ’t zat! Tijd dus om weer een nieuw onderwerp aan te snijden. Deze keer wil ik het over karige dvd’s en blu-ray’s hebben. Het maakt niet uit wat voor een film of serie het is dat op een fysiek schijfje staat, extra’s zijn altijd interessant of leuk om te kijken. Echter, dat is nog niet eens altijd het grootste gemis op zo’n schijfje.

Het vreemde is namelijk dat er heel veel films op dvd en/of blu-ray worden uitgebracht, maar vaak zonder überhaupt een menuutje waarin je kan aangeven dat de film start. Nee, in plaats daar van krijg je een serie voorfilmpjes te zien en begint de film gewoon. Als dat gebeurt denk ik in ieder geval al dat deze productie zo slecht is dat de uitgever het te veel moeite vindt om er een mooi compleet product van te maken. Helaas is dat dan weer niet een goede graadmeter, want ik heb het toch een aantal keren zien gebeuren dat er geen menu te vinden was op de dvd of blu-ray, maar de film toch erg goed was.

schijfjes_1

Waarschijnlijk heeft meer dan de helft van de dvd en blu-ray-uitgaves wel een menuutje, maar dan vind ik wel dat je er ook iets mee moet doen. Alleen een afspelen-knop is wel erg makkelijk, toch? Ik hoop eigenlijk altijd een knopje naar de extra’s te vinden, maar die vind ik zelden. Dat zijn toch juist dingen waardoor zo’n fysieke uitgave nog waardevol wordt om te kopen toch? Afgezien van het feit dat je een leuk rijtje doosjes op je schap hebt staan, is er niets dat het schijfje waardevoller maakt dan het kijken van films online. Er is genoeg keuze tegenwoordig voor videodiensten en vaak kun je via je televisie-aanbieder ook voor een paar euro een film kijken in de videotheek.

Dat online films kijken werken de uitgevers trouwens ook steeds meer zelf in de hand. Het is namelijk niet meer raar om je blu-ray te voorzien van een Digital HD Ultraviolet-codekaartje, waarmee je een digitale kopie krijgt van de film. Deze kun je dan op allerlei platformen kijken zonder daar extra voor hoeven te betalen. Ik vind het rare eigenlijk dat je een film koopt op blu-ray, om die vervolgens met een bijgevoegde code online te gaan kijken. Dat terwijl deze winkelversie gegarandeerd duurder is dan op andere online platformen. Als de blu-ray dan zelf ook het kijken niet waard is door het gebrek aan extra’s bijvoorbeeld, om welke reden moet je zo’n uitgave nog in huis halen dan?

schijfjes_2

Overigens zorgen die gratis bijgevoegde digitale films er alleen maar voor dat de voorkant van het doosje er stukken minder mooi uit ziet, want er is altijd een hoekje dat paars met wit is en je vertelt dat er zo’n codekaartje in zit. Blijkbaar is dat dus zo belangrijk dat de koper dat meteen moet zien, want anders zet je dat soort dingen niet zo in het oog springend op de voorkant, ten koste van de afbeelding. Dat terwijl je nooit zeker weet of je een dvd of blu-ray moet kopen voor de extra’s. Als dat er al op staat, dan wel in zulke kleine letters dat het niet opvalt.

Dit is niet de langste klaagsessie tot nu toe, maar het is wel een ei dat ik graag even kwijt wilde. Ik krijg namelijk best veel recensie-exemplaren thuis om te kijken voor Undercover-Network en het valt me echt op dat er iets mist waar ik dat doosje voor zou moeten kopen in de winkel (als ik die niet had gekregen). Het is gewoon erg jammer, want plak bij een komedie alle bloopers aan elkaar en zet die er op voor een kwartier extra lachen bijvoorbeeld. Hou een kort interview met de makers van de film of geef een interessante making-of als cadeautje. In ieder geval, dit was het weer voor vandaag. Tot volgende week!

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.