Klagende bioscoopbezoekers – Ik ben ’t zat! #1

Een aantal maanden lang verzorgde ik elke vrijdag de Trailervisie, maar een aantal weken geleden heb ik besloten dat het tijd werd voor wat nieuws. Het moment is aangebroken om van start te gaan met een gloednieuwe vrijdagrubriek waarin ik onderwerpen en situaties bespreek die ik helemaal zat ben.

In deze allereerste Ik ben ’t zat! wil ik het graag hebben over klagende bioscoopbezoekers, want daarvan kom je er heel veel tegen op forums of in de reactiegedeeltes onder artikelen, maar ook in de echte wereld hoor ik vaak negatieve geluiden over de bioscoop. Nou kun je natuurlijk een terechte klacht hebben en hopen op medestand door het op het internet te gooien, maar dat zijn niet de klagers die mij zo storen. Nee, ik heb het onder meer over de mensen die klagen dat een avondje naar de film gaan zo ontzettend duur is en vervolgens zeggen dat ze de film beter thuis kunnen kijken (ongetwijfeld niet via de legale kanalen). Om zo te kunnen profiteren van het gemak van een thuisbioscoop.

Bioscoop_1

Te beginnen bij de prijs van het bioscoopkaartje zelf (meestal zo’n tien euro, maar de prijs is afhankelijk van bioscoop en film): Genoeg mensen klagen dat dit overdreven duur is. Toch vind ik dat echt onterecht om meerdere redenen. Om te beginnen zou je het uitje kunnen vergelijken met andere dagjes weg en avondjes uit, want dan realiseer je dat elke vorm van vermaak al gauw duurder is. Ik vergelijk het graag met een pretpark, waarbij je al snel meer dan dertig euro kwijt bent per persoon om binnen te komen. Op een drukke dag sta je bij elkaar uren in de rij en heb je na acht uur slenteren een kwartier vertier gehad in de achtbanen, terwijl je voor een tientje twee uur in de bioscoop kan gaan zitten en vermaakt wordt door een film. Ook het theater of een concert is stukken duurder. Desnoods kun je een avondje gaan bowlen, maar ook dat is zeker niet goedkoop. Twee tientjes ben je namelijk zo kwijt voor een uurtje kegels omgooien.

Misschien zijn die vergelijkingen niet helemaal terecht als je vindt dat het appels met peren vergelijken is, maar bedenk dan op z’n minst dat een bioscoop de film niet gratis op het witte doek krijgt. De bioscoop draagt zo’n 40% van de opbrengst van de kaartverkoop af aan de filmdistributeur, wat te lezen valt in een paar jaarverslagen van de NVB ( Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten) en in een uitgebreid rapport (met name hoofdstuk 4) dat ook met hun samenwerking is gemaakt. Daarbij moet natuurlijk ook niet vergeten worden dat er heel veel andere kosten bij komen, want denk onder andere eens aan de apparatuur- en personeelskosten. Daarmee wil ik niet zeggen dat de bioscopen wat te klagen hebben, maar uiteindelijk blijft het gewoon een commerciële branche en moeten ook zij hun winstmarges zien te halen.

Bioscoop_3

Als dat nog niet genoeg reden is om vrede te hebben met de prijzen van de filmtickets, dan kun je altijd nog besparen op de film door gebruik te maken van bepaalde aanbiedingen die bioscopen hebben. Vaak is er wel zoiets als een familieticket te koop, waarmee je voor bijvoorbeeld 25 euro al met z’n vieren naar de film kan. Sommige bioscopen bieden abonnementen, waarvan Pathé wel de bekendste heeft: Unlimited. Vanaf 19 euro per maand kun je onbeperkt naar de film, wat ideaal is voor echte filmliefhebbers. Ook studenten en tieners kunnen vaak voor een paar euro minder aan tickets komen. Of kies gewoon de dag slim, want meestal is een film in de ochtend of op een doordeweekse middag goedkoper dan in het weekend. Dus ik denk dat de meeste bioscopen op genoeg manieren tegemoet komen aan de mensen die niet het volle pond willen of kunnen betalen voor een plaatsje in de zaal.

Maar goed, helaas blijft het geklaag daar vaak niet bij, want veel mensen klagen over de woekerprijzen van het eten en drinken dat de bioscopen verkopen. Nou is dat iets waar ik best in kan komen, want als je bedenkt dat een flesje cola al gauw drie euro kost en dat je daarvoor misschien wel zes liter huismerk-cola bij een goedkope supermarkt kan kopen, dan voelt dat heel onredelijk. Alleen denk ik dat een bioscoop het juist moet hebben van de verkoop van het drinken en de versnaperingen voor tijdens de film. Sowieso kunnen zij niet concurreren met de supermarktprijzen en heb je bij de meeste horecazaken ook geen flesje drinken voor minder dan een paar euro, dus ik kan het wel begrijpen dat het nodig is om zulke prijzen te hanteren. Aan het eind van de rit willen ze natuurlijk ook gewoon winst maken.

Bioscoop_2

Bovendien, wie kan er nou niet twee uur zonder wat te drinken of te eten? De bioscoop verplicht je tot helemaal niets en dus als je overstag gaat om wat te kopen is dat je eigen schuld. Wat dat betreft kun je een avondje uit dus zo duur maken als je zelf wilt. Een scenario dat ik meerdere keren tegenkwam is dat moeders kinderfeestjes in de bioscoop te duur vinden, maar wat is er dan mis met bijvoorbeeld een speurtocht in het bos? Ook dan kies je er zelf voor om naar de film te gaan met een groepje kinderen en weet je dat je niet met een paar tientjes klaar bent. Overigens biedt een bioscoop vaak ook wel een speciaal arrangement aan voor kinderfeestjes. In het geval van de Pathé bijvoorbeeld kun je voor minder dan negen euro per kind naar de film, inclusief drinken, popcorn, snoep en een verrassing.

Na het lezen en het aanhoren van veel klagers op het internet krijg ik bijna de indruk dat men denkt dat de Nederlandse bioscopen liefdadigheidsinstellingen moeten zijn. Het blijven echter nog altijd gewoon commerciële organisaties natuurlijk. Als je de bioscoop te duur vindt, kun je gelukkig ook altijd nog gewoon lekker thuis blijven en dan hoef je ook niet te klagen over hoe overdreven duur alles wel niet is. Zo, dat was mijn zegje voor vandaag. Er komt vast nog wel een tweede deel over bioscoopklagers, maar volgende week laat ik me eerst uit over trailers die veel te veel van de film laten zien. Tot dan!

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.